Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistom hrozia pokuty za odhadzovanie fliaš. Saganov súper myslí na deti

Cyklisti si budú musieť od otváracieho víkendu jarných klasík na belgických cestách dať pozor na to, kam odhadzujú prázdne fľašky.

26.02.2019 18:35
sagan tour avermaet Foto: ,
Greg Van Avermaet a Peter Sagan na archívnej snímke.
debata

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) hodlá porušenie pravidiel pokutovať čiastkami medzi 200 a 500 frankmi (175 – 440 eur) a v najvážnejších prípadoch až 1000 frankmi (880 eur).

„Odhodiť fľašu do kanála alebo robiť neporiadok na ceste už nie je v tejto dobe prijateľné,“ uviedol komisár UCI Philippe Marien, ktorý bude cez víkend dohliadať na preteky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne.

„Musíme zastaviť tých cyklistov, ktorí nechávajú všade odpadky. Vyššími pokutami chceme nastaviť štandardy a správať sa zodpovedne a ekologicky,“ dodal Marien.

Pre jazdcov budú pripravené zóny, kde sa budú môcť fliaš či obalov od jedla zbaviť. Ak vyhodia svoje odpadky inde, riskujú pokutu.

Najprísnejšie tresty sú pre tých, ktorí odhodia „nebezpečným spôsobom“ fľašu medzi fanúšikov, aj keď samotné odovzdávanie fliaš ako cenných suvenírov zakázané nebude.

„Dá sa to urobiť prijateľne. Ale keď nejaký jazdec vhodí poloprázdnu fľašu medzi ľudí, tak ide o život. To už vidieť nechceme,“ uviedol komisár UCI.

Olympijský víťaz Greg Van Avermaet povedal, že pelotón sa už na sprísnené pravidlá pripravuje. Belgický cyklista by však bol rád, aby sa mohli fľaše stále hádzať fanúšikom.

„Dieťa by bolo za taký suvenír rado. A myslím, že to patrí ku kúzlu cyklistiky,“ dodal tridsaťtriročný jazdec tímu CCC.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #UCI #Kuurne-Brusel-Kuurne #Omloop Het Nieuwsblad