Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valverde prvýkrát vyhral v dúhovom drese, Baška útočí v bodovačke na top 10

Španiel Alejandro Valverde sa stal víťazom 3. etapy na pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov zaradených do cyklistického kalendára World Tour.

26.02.2019 15:29
Alejandro Valverde Foto: ,
Alejandro Valverde.
debata

Etapa s dĺžkou 179 km vrcholila 10,8 km dlhým stúpaním na vrchol kopca Jebel Hafeet do výšky 1024 m a priemerným sklonom 5,4 percenta.

Už 38-ročný Valverde v záverečnom stúpaní využil svoje skúsenosti a v súboji o víťazstvo zdolal lídra celkového poradia Slovinca Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) a tiež Francúza Davida Gauduho (Groupama-FDJ).

Slovák Erik Baška (Bora-Hansgrohe) podľa predpokladov chýbal medzi najlepšími v cieli kopcovitého dojazdu. Zaostal až o vyše 20 minút a obsadil 136. priečku. Celkovo patrí 25-ročnému Slovákovi 138. pozícia (+23:09 min), ale v bodovacej súťaži je trinásty.

Valverde dosiahol 123. triumf v profikariére, ale prvý v dúhovom drese majstra sveta, ktorý si vybojoval vlani na šampionáte v rakúskom Innsbrucku. Španielsky nezmar zároveň zopakoval svoj triumf na Jebel Hafeet spred roka. Vtedy sa tieto preteky jazdili pod názvom Okolo Abú Zabí. V celkovom poradí zostal na čele Roglič, ale Valverde stiahol jeho náskok na 14 sekúnd. Tretí je Gaudu s 39-sekundovým mankom.

„Cítil som sa veľmi dobre a chcel som to využiť. Bol to náročný kopec. Pretekári tímu Jumbo-Visma nastolili vysoké tempo, ja som sa držal v háku a potom trafil správny moment na nástup. Poznal som to stúpanie, využil som v závere svoje skúsenosti,“ povedal Alejandro Valverde v prvom televíznom interview po svojom triumfe.

Sedem kilometrov pred cieľom sa vpredu sformovala trojica v zložení Patrick Bevin (CCC Team), Robert Power /Sunweb) a Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) a utvorila si náskok 15 sekúnd. Nestačilo im to a o kilometer neskôr už bola silná skupina vrchárov na čele opäť pohromade.

Štyri kilometre pred cieľom zaútočil v červenom drese lídra jazdiaci Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Pridali sa k nemu Francúz David Gaudu (Groupama-FDJ), Nemec Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) ako aj skúsený írsky klasikár Daniel Martin (UAE-Team Emirates).

Po chvíli sa na čelo dotiahol aj skúsený Španiel Alejandrio Valverde (Movistar), ktorý túžil po prvom triumfe v dúhovom drese majstra sveta. A napokon sa mu to aj podarilo. V poslednom kilometri zostala vpredu štvorica Roglič, Gaudu, Buchmann a Valverde a „dúhový jazdec“ približne 200 m pred cieľom rozhodujúcim spôsobom šliapol do pedálov. Roglič sa ešte vydal na stíhanie Valverdeho, ale už ho nedostihol.

Okolo Spojených arabských emirátov 2019:

3. etapa (Al Ain – Jebel Hafeet, 179 km): 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 4:45:50 h, 2. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma, 3. David Gaudu (Fr.) Groupama-FDJ – obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +4 s, 5. Daniel Martin (Ír.) UAE-Team Emirates +12, 6. Davide Formolo (Tal.) Bora-Hansgrohe +33,… 136. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe +20:20 min

Poradie po 3. etape: 1. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma 9:38:05 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +14 s, 3. David Gaudu (Fr.) Groupama-FDJ +31, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +39, 5. Wilco Kelderman (Hol.) Team Sunweb +47, 6. Daniel Martin (Ír.) UAE-Team Emirates +54,…138. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe +23:09 min.

Bodovacia súťaž: 1. Stepan Kurianov (Rus.) Gazprom-RusVelo 26 bodov, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 20, 3. Fernando Gaviria (Kol.) UAE-Team Emirates 20,… 13. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe 7.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Alejandro Valverde #Erik Baška #Okolo Spojených arabských emirátov