Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nebol pod výsledkovým stresom. Všetko je tak, ako má byť, tvrdí Valach

Peter Sagan sa v pondelok pripojil k spolujazdcom z tímu Bora-Hansgrohe a v španielskych kopcoch Sierra Nevady pokračuje v príprave na prvý vrchol sezóny, ktorým budú jarné klasiky.

18.02.2019 15:20
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (4)

„Máme tu teraz deviatich jazdcov. Peter za nami pricestoval len teraz a zostane tu prakticky až do svojho tohtoročného prvého štartu v Európe. Budú ním etapové preteky Tirreno – Adriatico, ktoré sa uskutočnia v polovici marca, štartujú presne o tri týždne,“ vysvetlil jeden zo športových riaditeľov nemeckého tímu Ján Valach.

Ten momentálne trávi čas so svojimi jazdcami takisto na španielskom sústredení. „Podmienky sú tu dobré. Čaká nás klasická vysokohorská príprava. Už posledná, po nej prídu na rad len preteky. Uplynulé dni tu bolo celkom teplo, slnečno, pätnásť až osemnásť stupňov, ale hore na kopcoch je veľa snehu, tam sa naplno lyžuje. My dávame prednosť bicyklom, len mechanici a maséri si občas na chvíľu odskočia, aby si zalyžovali,“ približoval zo Španielska Valach.

So Saganom absolvoval aj etapové preteky Vuelta a San Juan v Argentíne na prelome januára a februára. „Som spokojný s týmto blokom prípravy. Chalani ukázali aj dobrú výkonnosť, ale pod nijakým výsledkovým stresom sme neboli. Sezóna je pred nami, bude dlhá, sme však na dobrej ceste.“

Peter Sagan. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Sagan Peter Sagan.

Trojnásobnému majstrovi sveta sa na rozdiel od predchádzajúcich pretekov v Austrálii nepodarilo vyhrať ani jednu zo siedmich etáp, hoci najmä v prvej časti sa o to usiloval. Napokon skončil druhý a tretí.

„V etape, ktorú vyhral Alaphillippe, mal trochu smoly, skončil tretí, ale potom aj on pomáhal Samovi Bennettovi, ktorý triumfoval v záverečnej etape. Aj Peter sa o tomto podujatí vyjadroval v dobrom, ak by na ňom vyhral, bolo by to dobré, ak nie, nič sa nedeje. Na štarte sa zišiel 160-členný pelotón, veľmi solídna konkurencia, taká akurát, aby sme si dobre zajazdili a zasúťažili, potrebovali sme nabrať kvalitné pretekárske kilometre,“ vysvetlil slovenský športový riaditeľ Bory-Hansgrohe.

Podľa neho je zatiaľ všetko tak, ako má byť.

Ján Valach. Foto: TASR, Martin Baumann
Ján Valach Ján Valach.

„Všetko robíme pre to, aby bol Peter na klasiky dobre pripravený. Aj keď dopredu ťažko predpovedať, aký výsledok dosiahne. Ale verím, že bude vo forme ako vždy. Po návrate z Argentíny si trochu oddýchol, musel sa aklimatizovať na domáce podmienky, prišiel z prostredia, kde vystupovali teploty takmer k štyridsiatim stupňom tepla. Potom jazdil najmä v Nice a jeho okolí, neďaleko svojho bydliska. Prišiel za ním aj Erik Baška, ktorý sa ukázal na argentínskych etapách v dobrom svetle, obsadil v poslednej etape tretie miesto. Potešil ma, bol dostatočne rýchly, dúfam, že to bude tento rok fungovať dobre.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach