Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spor Dvorščík verzus zväz. Rozhodne cyklistický súd

Milan Dvorščík mal uplynulý víkend pôsobiť ako hlavný rozhodca na cyklokrosových pretekoch v Belgicku, ale ospravedlnil sa a nikam necestoval. Dôvod je prinajmenšom čudný. Slovenský cyklistický zväz mu odmietol vystaviť licenciu na rok 2019.

10.02.2019 16:40
Privara Foto: ,
Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara počas voľby prezidenta, kontrolóra a členov arbitrážnej a kontrolnej komisie v Hoteli Lux v januári 2018.
debata (2)

Poľutovaniahodná vojna v slovenskej cyklistike pokračuje a hrozí, že jediný slovenský rozhodca Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) na ceste a v cyklokrose sa nezúčastní ani na ďalšom podujatí, na ktoré dostal delegáciu – na marcových pretekoch Svetového pohára žien v Taliansku.

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara prostredníctvom TASR informoval o dôvodoch, prečo zväz nevystavil Dvorščíkovi licenciu.

„Pán Dvorščík rozhodoval bez súhlasu zväzu medzinárodné preteky, čo je proti pravidlám. Buď pochybil organizátor, alebo tie povolenia falšoval. Napísal nám, že ich mal, my sme mu odpísali, že sme mu žiadne nepodpísali, ale ak ich má, nech ich doloží,“ vyzýva Privara a dodáva, že o to žiadali už 25. januára 2018 a Dvorščík sa odvtedy nevyjadril.

„Teraz sme mu novú licenciu nevydali. A nebolo to moje rozhodnutie, ale rozhodnutie celého výkonného výboru.“

Najlepší športovec Slovenska 1994 a strieborný medailista z MS z toho istého roku pokladá túto požiadavku za absurdnú. Podľa neho ide o dvoje cestných pretekov Czech Cycling Tour 2016 a V4 2017 v Maďarsku.

„Mal som na ne povolenie. Ale vyťahovať tento problém po troch rokoch je nezmysel. Ak boli nejaké nejasnosti, podľa predpisov UCI sa mali riešiť do 30 dní. Ja už nemám ani licenciu z roku 2016, taký dlhý čas ju nearchivujem, podľa toho som nemohol rozhodovať nijaké preteky. V roku 2017 a 2018 mi zväz licenciu vydal. Teraz mi pozastavil činnosť, na čo musí byť veľmi závažný dôvod, ktorý musí byť aj preukázaný,“ argumentuje Dvorščík.

Milan Dvorščík. Bývalý reprezentant je jediný... Foto: Ján Luky
Milan Dvorščík Milan Dvorščík. Bývalý reprezentant je jediný medzinárodný rozhodca UCI zo Slovenska.

Obrátil sa už na orgány UCI, nevydanie licencie považuje za ďalší neférový útok a osobnú pomstu šéfa zväzu. V liste kritizuje pomery vo zväze a jeho fungovanie. Tieto jeho slová podporili aj viaceré osobnosti slovenskej cyklistiky, bratia Peter a Martin Velitsovci, Milan Jurčo a iní.

Vyhrotená situácia prinútila Dvorščíka, aby sa stiahol zo slovenskej cyklistiky. „Minulý rok som povedal, že z nej odchádzam, pretože vo vedení zväzu sú ľudia, ktorí ma sklamali a používajú neférové praktiky. Na druhej strane rešpektujem voľby, hnutie má vedenie, aké si zvolilo.“

Žiada, aby mu licenciu vydala priamo UCI a mohol naďalej vykonávať rozhodcovskú činnosť. O prípade sú už informované orgány UCI a v spore rozhodne cyklistický súd, takzvaná Arbitrážna rada UCI.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Privara #Milan Dvořščík #SZC