Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan a Gaviria. Neúprosní rivali, ktorí spolu popíjajú šampanské

Už niekoľko sezón zvádzajú nekompromisné súboje v hromadných dojazdoch etáp. Obaja právom patria medzi absolútnu špurtérsku elitu. V sedle sú nekompromisní rivali, ale mimo bicykla spája Petra Sagana a Fernanda Gaviriu pevné priateľstvo.

04.02.2019 19:58
Gaviria Sagan Foto: ,
Fernando Gaviria (v žltom drese) a Peter Sagan na Tour de France 2018.
debata (1)

Ich súboje boli ozdobou vlaňajšej Tour de France. Stretli sa aj minulý týždeň v Argentíne na pretekoch Vuelta a San Juan.

V závere štvrtej etapy mal Sagan svojho kolumbijského súpera a priateľa „na lopate“, ale Gaviria si prvé miesto udržal a špurt vyhral o polovicu bicykla.

Sagana a Gaviriu spájajú aj ďalšie veci. Obaja žijú v Monaku, spolu využívajú aj manažérske služby Giovanniho Lombardiho. Častokrát spolu trénujú, občas si vyjdú na spoločnú večeru.

„V pretekoch súperí každý s každým, ale v normálnom živote by to malo byť odlišné, však? S Fernandom sme sa začali spolu baviť pred dvoma rokmi a postupne sa stali priateľmi. Obaja žijeme v Monaku a je skvelé, keď si nájdeme čas na spoločnú večeru či pár drinkov,“ prezradil Sagan počas argentínskej Vuelty.

Gaviria vlani na jeseň zavolal Sagana do rodnej Kolumbie, kde slovenský šampión spoločne s kamarátmi strávil dovolenku.

Nebýva zvykom, že špurtéri spolu vychádzajú aj mimo súťažného zápolenia. Súťaživosť a adrenalínom naplnená agresia bývajú často dôvodom konfliktov. Sagan a Gaviria sú v tomto iní. Žilinský rýchlik prezradil, že medzi sebou dokonca uzatvárajú priateľské stávky.

„Pred vlaňajšou Tour de France sme sa stretli a ja som mu navrhol stávku. Za každú vyhratú etapu som mu sľúbil fľašu šampanského značky Dom Pérignon. Samozrejme, platilo to aj opačne. Napokon sme spolu vyhrali na Tour šesť etáp,“ usmieval sa Sagan.

Fľaše nezostali dlho zatvorené.

„Samozrejme, že sme ich otvorili. Popíjali sme spolu šampanské v Kolumbii a nejaké mám pripravené na to, keď sa spolu stretneme v Monaku,“ prezradil Slovák.

Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Fernando Gaviria, Peter Sagan, súboj Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy Tour de France Petra Sagana.

Sagan nedávno oslávil 29. narodeniny, Gaviria je o päť rokov mladší. Zranenia a zdravotné problémy oddialili Kolumbijčanov debut na jarných klasikách, ale vyzerá to tak, že bude nasledovať Saganov príklad a zrodí sa ďalší prerod úspešného špurtéra na univerzálneho cyklistu.

Sagan povedal, že sa necíti ako Gaviriov mentor a že jeho mladší kolega si musí skúsenosti na klasikách získať sám.

„Každá trať je zakaždým iná. Musí si to sám odjazdiť a sám získať skúsenosti. Je rozdiel ak vám niekto niečo povie a ak si to zažijete sám,“ pokračoval Sagan.

Prestup Kolumbijčana z Quick Stepu do stajne UAE Team Emirates komentovať nechcel.

„Kto vie čo je správne? Zatiaľ mu to ide dobre aj po zmene tímu. Život je aj o zmenách. A Fernando to veľmi dobre vie,“ dodal Sagan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fernando Gaviria