Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý špurtérsky súboj. Sagan skončil tesne druhý, vyhral Gaviria

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na druhom mieste v 4. etape pretekov Vuelta a San Juan Internacional v Argentíne.

30.01.2019 15:43 , aktualizované: 20:01
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (7)

V záverečnom špurte 185,8 km dlhej etapy v uliciach mestečka Villa San Agustín Sagan o viac než pol dĺžky bicykla prehral s Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom (UAE-Team Emirates), ktorý sa tešil z druhého etapového triumfu na týchto pretekoch v aktuálnom 37. ročníku.

Na treťom mieste prišiel do cieľa ďalší Kolumbijčan Álvaro Hodeg (Deceuninck – Quick Step). Ďalší slovenský cyklista v drese Bora-Hansgrohe Erik Baška skončil na 27. mieste a debutant na podujatí tohto druhu v zahraničí Matúš Štoček z talianskeho tímu Beltrami Tsa – Hopplá – Petroli Firenze bol štyridsiaty tiež v čase víťaza.

„Bola to ďalšia dlhá etapa na týchto pretekoch a bolo trochu teplejšie než v predpovedi počasia. V závere sa to odohralo podľa očakávania a rozhodovalo sa v hromadnom šprinte. V záverečnom kilometri sme pracovali dobre a po poslednej zákrute som sa ocitol vpredu. Mal som dnes nohy, šiel som úplne naplno, ale nestačilo to. O víťazstvo som prišiel na cieľovej čiare,“ uviedol Peter Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

V celkovom poradí zostal lídrom víťaz ďalších dvoch etáp Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step). Pred Gaviriom má náskok 8 sekúnd a pred Talianom Valeriom Contim 22 sekúnd. Sagan poskočil zo siedmeho na piate miesto.

Za Alaphilippom zaostáva pred dňom voľna o 26 sekúnd. Štoček je celkovo sedemdesiaty (+3:54 min) a Baškovi patrí 99. priečka (+6:51 min). V pretekoch stále figuruje 155 cyklistov.

V pretekoch už v stredu nepokračoval skúsený Belgičan Iljo Keisse. Cyklista v službách tímu Deceuninck – Quick Step musel ukončiť svoje pôsobenie na Vuelte a San Juan Internacional pre neprístojné správanie, ktoré poškodilo dobrú povesť podujatia.

Pri spoločnej fotografii s časšníčkou v jednej z kaviarní v San Juane imitoval sexuálny akt s dotyčnou ženou, za čo sa neskôr ospravedlnil a zaplatil aj pokutu 3000 argentínskych pesos, čo je v prepočte necelých 70 eur. Súd jeho počínanie klasifikoval ako priestupok, ale organizátori ho vylúčili z pretekov.

Preteky Vuelta a San Juan Internacional majú 7 etáp, voľný deň príde na rad po štyroch odjazdených dňoch práve vo štvrtok 31. januára. Najmä dve etapy sú dôležité pre naháňanie sekúnd do celkovej klasifikácie.

Patrí sem už skončená krátka časovka na 12 km so štartom aj cieľom v Pocite a tiež kráľovská 5. etapa zo San Martín do Alto Colorado (169,5 km) so štyrmi horskými prémiami a záverečným 18,9 km dlhým stúpaním na Alto Colorado do výšky 2624 m. Preteky nemajú status WorldTour (iba 2.1), ale zato sa môžu pochváliť skvelým šprintérskym obsadením.

Slovák Peter Sagan, Brit Mark Cavendish, Kolumbijčan Fernando Gaviria či Argentínčan Maximiliano Richeze sú ťahákmi pre fanúšikov v rýchlych dojazdoch etáp, Kolumbijčan Nairo Quintana a Francúz Julian Alaphilippe by mali bojovať o celkové víťazstvo.

Vuelta a San Juan 2019

4. etapa (San José de Jáchal-Valle Fértl – Villa San Agustín, 185,8 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) UAE-Team Emirates 4:20:26 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Álvaro Hodeg (Kol.) Deceuninck – Quick Step, 4. Simone Consonni (Tal.) UAE-Team Emirates, 5. Luca Pacioni Neri-Sottoli-Selle Italia-KTM, 6. Matteo Malucelli (obaja Tal.) Caja Rural-Seguros RGA,… .. 27. Erik Baška Bora-Hansgrohe, 40. Matúš Štoček (obaja SR) Beltrami Tsa – Hopplá – Petroli Firenze – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step 11:35:42 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) UAE-Team Emirates +8 s, 3. Valerio Conti (Tal.) UAE-Team Emirates +22, 4. Peter Sagan Bora-Hansgrohe +26, 5. Felix Grossschartner (Rak.) Bora-Hansgrohe +26, 6. Simone Consonni (Tal.) UAE-Team Emiratees +44, 7. Winner Annacona (Kol.) Movistar +26, 8. Laureano Rosas (Arg.) Asociacion Civil Mardan +40,…70. Matúš Štoček Beltrami Tsa – Hopplá – Petroli Firenze +3:54 min, 99. Erik Baška Bora-Hansgrohe +6:51 min.

Vuelta a San Juan Internacional 2019 – program ďalších etáp

  • štvrtok 31.1.: voľný deň
  • piatok 1. 2.: 5. etapa: San Martín – Alto Colorado (169,5 km)
  • sobota 2.2.: 6. etapa: Autódromo El Villicúm – Autódromo El Villicúm, 153,5 km
  • nedeľa 3.2.: 7. etapa: San Juan – San Juan, 141,3 km

Štvrtú etapu sme sledovali ONLINE

CIEĽ Víťazom 4. etapy sa stal Fernando Gaviria, Peter Sagan skončil tesne druhý. Fanúšikovia si užili krásny špurtérsky súboj.

2 km pred cieľom Únik je minulosťou. Šprintérske tímy sa derú dopredu.

3 km pred cieľom Únik má náskok už len 13 sekúnd. Rozhodne hromadný špurt.

10 km pred cieľom Pelotón spomalila voda, keď vyliaty potok urobil na ceste trojcentimetrovú vrstu. Prekážku zvládli všetci jazdci bez pádu.

20 km pred cieľom Náskok trojice je už len 40 sekúnd. Jazdci onedlho dorazia do cieľového mesta Villa San Agustín.

30 km pred cieľom Pelotón posilnený občerstvením rapídne sťahuje trojicu v úniku. Manko je už len 55 sekúnd. Na čele hlavného balíka výborne pracuje Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe). Peter Sagan obklopený kolegami z Bory sa drží v prvej polovici pelotónu.

40 km pred cieľom Trojčlenný únik Daniel Zamora (Agrupacion Virgen De Fatima), Royner Navarro (Peru), Cesar Paredes (Medellin) si drží náskok 1:50 min pred pelotónom. Jazdci si prevzali občerstvenie a posilnili sa pred záverom etapy.

60 km pred cieľom Pelotón úspešne sťahuje únik, manko je už len 85 sekúnd a podľa všetkého sa rozhodne v záverečnom špurte. Cyklistov netrápia horúčavy ako v predchádzajúcich dňoch, teplota je na úrovni 32 stupňov Celzia.

80 km pred cieľom Na čele pelotónu pracujú tímy UAE Team Emirates a Bora-Hansgrohe. UAE Team Emirates chcú v závere vytvoriť čo najlepšiu pozíciu pre Fernanda Gaviriu, Bora zase pre Petra Sagana.

83 km pred cieľom Zamora získal maximum bodov aj na záverečnom stúpaní dňa. Spolu má 30 bodov a po etape sa oblečie do oranžového dresu pre top vrchára. Únik má aktuálne náskok päť minút. Odteraz sa pôjde až do cieľa už len z kopca.

100 km pred cieľom Prvú horskú prémiu vyhral Zamora. Bral tri body, keď prešpurtoval Cesara Paredesa. Cattapan získal bod za tretie miesto. Zamora je zároveň novým lídrom klasifikácie o najlepšieho vrchára.

115 km pred cieľom Pelotón stráca na jazdcov v úniku 7:43 min. Odjazdených je 76 km.

140 km pred cieľom Jazdci aktuálne prechádzajú cez Národný park Ischigualasto, ktorý je zaradený do svetového dedičstva UNESCO. Je známy pre svoje neobvyklé kamenné útvary a historické fosílie.

145 km pred cieľom V pretekoch už nepokračuje Iljo Keisse. Belgičan v službách tímu Deceuninck – Quick Step skončil po tom, ako ho organizátori v utorok diskvalifikovali pre správanie, ktoré poškodilo a zneuctilo dobrú povesť podujatia. Spoločná fotografia štyroch členov Quick Stepu s čašníčkou v jednej z kaviarní v centre San Juanu ho zachytila pri predstieraní sexuálneho aktu s dotyčnou ženou. Dokonca sa jej mal zľahka dotýkať genitáliami. Nemenovaná čašníčka to nenechala len tak a upovedomila aj políciu. Belgičan dostal pokutu, za svoje správanie sa ospravedlnil, ale organizátori boli neoblomní a vyradili ho z pelotónu.

150 km pred cieľom Prvá šprintérska prémia dňa sa stala korisťou Cattapana, za ním brali body aj Zamora a Ricardo Paredes. Jazdci v úniku majú pred pelotónom náskok necelých osem minút.

170 km pred cieľom Ďalší pokus o únik. Okrem Zamoru sú v ňom aj Facundo Cattapan (Municipalidad de Rawson Somos Todos), Royner Navarro (Peru), Cesar Paredes (Medellin), Ricardo Paredes (Chile) a Robert Mendez (Uruguay).

175 km pred cieľom O prvý únik dňa sa pokúsil Daniel Zamora (Agrupacion Virgen De Fatima), ale hlavný balík ho rýchlo pohltil.

180 km pred cieľom Pelotón opustil mesto San José de Jáchal.

15.00 Etapa odštartovala o 11.00 h miestneho času.

Štvrtá etapa meria 185,8 km a vedie zo San José de Jáchal do mestečka Villa San Agustín. Klasikársky profil by mal sedieť aj Petrovi Saganovi, ktorý dnes patrí medzi favoritov.

Slovenskému šampiónovi zatiaľ patrí v priebežnom poradí siedma priečka. Rovnakú pozíciu obsadil aj v utorkovej časovke na 12 km. V jazde proti chronometru dominoval Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step), ktorý sa zároveň stal novým lídrom pretekov.

O 12 sekúnd zaostal na druhej priečke Talian Valerio Conti (UAE-Team Emirates) a rovnaké manko 12 sekúnd mal v časovke aj belgický talent Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick Step) na treťom mieste.

Na podujatí štartujú okrem Petra Sagana aj ďalší dvaja Slováci. Matúš Štoček z tímu Beltrami Tsa – Hopplá – Petroli Firenze je zatiaľ priebežne na 70. mieste, Erikovi Baškovi (Bora-Hansgrohe) patrí zatiaľ 105. pozícia.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a San Juan