Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Narodeniny i súboje s Cavendishom. Prelomí Sagan argentínsku smolu?

Peter Sagan, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Maximiliano Richeze, Julian Alaphilippe, Nairo Quitana a iní.

26.01.2019 23:48
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Argentína sa už teší na súperenie špičkových svetových cyklistov. Slovenský líder nemeckého tímu Bora-Hansgrohe po pretekoch Tour Down Under v Južnej Austrálii absolvuje sedemetapové preteky Vueltu a San Juan. Odštartujú úvodnou etapou v nedeľu, vyvrcholia o týždeň 3. februára.

Sagan sa po presune na druhý kontinent už niekoľko dní pripravuje v Argentíne. V sobotu skromne oslávil 29. narodeniny, pretože od nedele ho čaká náročné podujatie, v ktorom domáci favorizujú na celkový triumf najmä zdatných vrchárov.

Napriek tomu sa organizátori v San Juane tešia najmä zo Saganovho štartu a na oficiálnej stránke podujatia pripomínajú, že prišiel, aby svojou účasťou „ozdobil najvýznamnejšie cyklistické preteky v Južnej Amerike“.

Sagan sa v Austrálii po prvých pretekoch sezóny príliš nezdržoval a už v utorok ráno ho vítali mnohí fanúšikovia na letisku Domingo Faustino Sarmiento v San Juane.

Trojnásobný svetový šampión skompletizoval svoj tím, ktorý sa predstaví v zložení Sam Bennett, Felix Grossschartner, Pawel Poljanski, Christoph Pfingsten, nechýba v ňom ani ďalší Slovák Erik Baška.

„Prišiel som z Austrálie, kde som vyhral tretiu etapu a splnil som cieľ. Teraz som pripravený bojovať na Vuelte a San Juan,“ vyhlásil Sagan, ktorý potvrdil, že sa do Argentíny vracia rád. Predstaví sa tu štvrtý raz, ale na pretekoch Vuelta a San Juan ho čaká premiéra.

Predtým tri razy štartoval na Tour de San Luis (2013, 2014, 2016), vybojovať etapové víťazstvo sa mu tam nepodarilo. „Môj manažér Giovanni Lombardi mi povedal zopár zaujímavých vecí o pretekoch Vuelta a San Juan, čakajú nás etapy pre šprintérov i vrchárov,“ doplnil slovenský cyklista.

Podujatie má už solídnu tradíciu, uskutoční sa jeho 37. ročník. Žilinský rodák sa vyjadril, že si stále spomína na dobrú klímu, atmosféru i priazeň Argentínčanov z minulých účastí na Tour de San Luis.

Teraz ho čaká sedem etáp, ktoré merajú dovedna bezmála tisíc kilometrov. V programe nechýba ani krátka utorňajšia časovka (12 km), rovinaté, zvlnené etapy a jedna horská (piata), v ktorej vedie do cieľa náročné stúpanie. Vo štvrtok 31. januára bude deň voľna.

V pelotóne sa objaví šesť tímov z najvyššej kategórie WorldTour, ale aj výbery Argentíny, Čile, Peru, Mexika, Brazílie či Uruguaja.

Súčasťou pelotónu na Vuelte a San Juan budú aj prokontinentálne a kontinentálne tímy. Jedným z nich bude taliansky Team Beltrami Tsa – Hoppl – Petroli Firenze. A v jeho drese sa predstaví aj tretí Slovák na štarte pretekov Matúš Štoček. Iba 19-ročný pretekár dostane jednu z prvých príležitostí ukázať sa v profipelotóne.

„Matúš si vyskúša, aké je to pretekať sa s najlepšími cyklistami sveta. Určite nebude útočiť na celkové víťazstvo, kopec v piatej etape je ďaleko nad jeho možnosti. Už len nominácia Štočka na tieto prestížne preteky hovorí o tom, že s ním Taliani rátajú a vidia v ňom veľký potenciál,“ napísal špecializovaný portál cycling-info.sk.

Vuelta a San Juan Internacional 2019 – program etáp

nedeľa 27.1.: 1. etapa: San Juan – Pocito, 159,1 km
pondelok 28.1.: 2. etapa: Chimbas – Peri Lago Punta Negra, 160,2 km
utorok 29.1.: 3. etapa: individuálna časovka Pocito – Pocito (12 km)
streda 30.1.: 4. etapa: San José de Jáchal-Valle Fértl – Villa San Agustín, 185,8 km
štvrtok 31.1.: voľný deň
piatok 1.2.: 5. etapa: San Martín – Alto Colorado (169,5 km)
sobota 2.2.: 6. etapa: Autódromo El Villicúm – Autódromo El Villicúm, 153,5 km
nedeľa 3.2.: 7. etapa: San Juan – San Juan, 141,3 km

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Matúš Štoček #Vuelta a San Juan