Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan oslávi narodeniny v Argentíne. Čakajú ho aj jeho tradiční súperi

Peter Sagan zamieril z Austrálie na juhoamerický kontinent, kde ho už od nedele čaká ďalšie podujatie - sedemetapové argentínske preteky Vuelta a San Juan.

21.01.2019 21:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v pelotóne.
debata

Líder nemeckého tímu Bora-Hansgrohe vyjadril spokojnosť so vstupom do sezóny, na Tour Down Under splnil svoj cieľ, vyhral etapu a k tomu pridal dve pódiové umiestnenia. Hoci v poslednej, šiestej etape, ktorá netradične vrcholila na obávanom kopci Willunga Hill, stratil svoje postavenie v celkovom poradí i v bodovacej súťaži a modré tričko z minulého roka neobhájil.

„Preteky Tour Down Under sa skončili výstupom na slávny Willunga Hill. Bola to etapa pre vrchárov a pretekárov bojujúcich o celkové poradie, takže som na posledné kilometre vyrazil v grupete. Som však spokojný s formou, akú som mal tento týždeň v južnej Austrálii a, samozrejme, aj s víťaznou etapou. ​​Je čas trochu sa zotaviť a zamerať sa na moje ďalšie preteky – Vuelta a San Juan v Argentíne,“ zosumarizoval slovenský reprezentant prvý súťažný týždeň.

Sagan odštartoval svoju desiatu sezónu v najsilnejšom profesionálnom pelotóne, ale len prvý raz zvolil takúto náročnú austrálsko-argentínsku kombináciu. Žilinský rodák, ktorý najbližšiu sobotu oslávi 29. narodeniny, nemá z tohto programu obavy. Potvrdil to aj v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

„Je to iný začiatok, ako som absolvoval v minulých rokoch, ale obavy nemám. Čaká ma prvý pretekársky blok, po ktorom budem mať dosť času, aby som si aj oddýchol a aj sa dobre pripravil na ďalšiu časť sezóny. Po ňom sa vrátim do Európy a absolvujem vo februári vysokohorské sústredenie v Sierra Nevade,“ zdôraznil.

V Argentíne sa predstaví štvrtý raz, ale na pretekoch Vuelta a San Juan ho čaká premiéra. Predtým tri razy štartoval na Tour de San Luis (2013, 2014, 2016). Najbližších sedem etáp meria dovedna bezmála tisíc kilometrov. V programe je krátka časovka (12 km), rovinaté, zvlnené etapy a jedna horská (piata), v ktorej budú cyklisti finišovať po náročnom stúpaní.

Kým v Austrálii štartoval ako jediný Slovák, teraz sa stretne s dvoma krajanmi. V tíme Bora-Hansgrohe bude po jeho boku jazdiť aj Erik Baška a v kontinentálnom výbere Beltrami sa predstaví talentovaný Matúš Štoček.

Na štart nastúpi šesť tímov z najvyššej kategórie WorldTour. Na Sagana čakajú aj jeho tradiční súperi v boji o etapové triumfy Mark Cavendish (Dimension Data) či Fernando Gaviria (SAE Team Emirates).

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a San Juan