Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Ochrana pelotónu? Ewan udieral hlavou súpera, triumf mu vzali

Dvadsaťročný belgický cyklista Jasper Philipsen si v piatej etape Tour Down Under pripísal prvé víťazstvo vo WorldTour.

19.01.2019 13:41
debata

Pomohol mu k tomu trest pôvodne prvého Austrálčana Caleba Ewana, ktorému rozhodcovia odobrali triumf za to, že v cieľovej rovine pri formovaní jazdcov pred hromadným finišom vrazil práve do Philipsena hlavou.

Za mladíkom finišoval trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

„Musím rozhodnutie jury akceptovať, aj keď s ním nesúhlasím. Chcel som celý pelotón uchrániť od pádu. Komisári sa na to ani trochu nepozerajú z nášho pohľadu,“ povedal Ewan, ktorého preradili na koniec hlavného poľa a obsadil v etape 83. miesto.

Zhruba desať kilometrov pred cieľom spadol vedúci jazdec priebežného poradia Novozélanďan Patrick Bevin, ale s krvavými odreninami a narazenými rebrami dorazil do cieľa v rovnakom čase ako víťaz. Po etape putoval do nemocnice na vyšetrenie, ktoré vylúčilo zlomeniny a vnútorné zranenia.

Ak v nedeľu ráno prejde testami na otras mozgu, bude môcť v pretekoch pokračovať. Pred záverečnou etapou má náskok siedmich sekúnd na obhajcu prvenstva Daryla Impeyho z JAR.

„Bolo to hektické. Každý si snažil vytvoriť dobrú pozíciu a potom dochádza k pádom. Ale tak to v cyklistike chodí,“ komentoval záverečné kilometre Philipsen.

Z dodatočne priznaného víťazstva bol trochu v rozpakoch. „Vždy je to lepšie, keď vyhráte a môžete pri tom zdvihnúť ruky nad hlavu. Ale som ešte mladý, tak sa snáď ozajstného víťazstvo dočkám. Budem sa o to snažiť,“ povedal belgický mladík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour Down Under #Caleb Ewan #Jasper Philipsen #Patrik Bevin