Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Sagan vyhral 3. etapu Tour Down Under! Výborný finiš, tešil sa

Peter Sagan vyhral 3. etapu cyklistických pretekov Tour Down Under v Južnej Austrálii, prvého podujatia prestížneho seriálu WorldTour. Pretekár tímu Bora-Hansgrohe sa presadil v tesnom záverečnom špurte v meste Uraidla, kde sa tešil aj vlani.

17.01.2019 05:33 , aktualizované: 06:16
debata (7)

Žilinský rodák v šprintérskom závere 146,2 km dlhej etapy so štartom v Lobethale predstihol dovtedy vedúceho Juhoafričanda Daryla Impeyho (Mitchelton-Scott) a pripísal si na konto prvé etapové víťazstvo v aktuálnom ročníku pretekov ako aj celkovo stodesiate v profikariére na ceste. Druhú priečku napokon obsadil Španiel Luis León Sánchez (Astana) a tretí bol spomenutý Impey.

Do záverečné špurtu sa nezapojili dve veľké šprintérske esá týchto pretekov v Austrálii a skončili ďaleko v poli porazených. Talian Elian Viviani (Deceuninck – Quickstep) obsadil až stopätnástu priečku a domáci Caleb Ewan (Lotto Soudal) bol stodevätnásty. V cieli 3. etapy klasifikovali 132 pretekárov.

„Bolo to takmer ako cez ‚kopirák‘ v porovnaní s vlaňajškom,“ povedal Peter Sagan v interview pre organizátorov a pokračoval:

"Chcem sa poďakovať tímu CCC, ktorý kontroloval etapu a tiež svojím kolegom, ktorí ma dostali dopredu, starali sa o mňa a podávali mi fľaše s vodou. Bol to výborný finiš, keď sme prešli cez posledný kopec, vravel som si, že sa to môže skončiť rovnako ako pred rokom.

Tak som si povedal, že sa musím skoncentrovať a vyšlo to. Samozrejme, pomohlo mi, že som poznal dojazd z vlaňajška, vždy je lepšie mať už zažitú skúsenosť. Podstatné bolo aj to, že sme došli do koncovky aj s vrchármi, bolo to potom ľahšie. Sánchez bol však rovnako blízko víťazstva. V zajtrajšej etape ho tipujem za víťaza. Je veľmi rýchly"

V etape s mierne zvlneným profilom absolvovali cyklisti jednu horskú prémiu II. kategórie, dve šprintérske prémie a v závere šesť krátkych okruhov po 14 km v mestečku Uraidla. Finišovalo sa na Greenhill Road do mierneho kopca a to vyhovovalo Petrovi Saganovi.

Slovák šiel do etapovej koncovky z výhodnej druhej pozície za Juhoafričanom Impeyom a v záverečných desiatkach metrov ho predstihol. V samom závere aj so šťastím odrazil útok Sáncheza, ktorý skončil tesne na druhom mieste.

Peter Sagan vyhral niektorú z etáp na pretekoch zaradených do kalendára UCI po prvý raz od triumfu v 13. etape na vlaňajšej Tour de France, čo bolo 20. júla 2018. Na 21. ročníku Tour Down Under bol predtým v etapách ôsmy a tretí.

Vďaka triumfu v 3. etape sa 28-ročný Sagan dostal na druhú priečku celkovej priebežnej klasifikácie len so sekundovým mankom na novozélandského lídra Patricka Bevina (CCC Team).

Zároveň sa rodený Žilinčan stal novým lídrom bodovacej súťaže, v ktorej obhajuje prvenstvo spred roka. Sagan sa so ziskom 36 bodov dostal o 2 body pred dvojicu Elia Viviani, Patrick Bevin.

V piatok čaká na pelotón Tour Down Under 4. etapa na trase Unley – Campbelltown (129,2 km).

Výsledky – Tour Down Under 2019:

3. etapa (Lobethal – Uraidla, 146,2 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:46:06 h, 2. Luis León Sánchez (Šp.) Astana, 3. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott, 4. Danny van Poppel (Hol.) Team Jumbo Visma, 5. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team, 6. Jan Polanc (Slovin.) UAE Team Emirates – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 3. etape: 1. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 10:20:09 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1 s, 3. Luis León Sánchez (Šp.) Astana +9, 4. Michael Storer (Aus.) Team Sunweb +10, 5. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +11, 6. Danny van Poppel (Hol.) Team Jumbo Visma +15.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 36 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck – Quickstep 34, 3. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 34

Program ďalších etáp na TDU 2019:
piatok 18.1. 4. etapa Unley – Campbelltown, 129,2 km
sobota 19.1. 5. etapa Glenelg – Strathalbyn, 149,5 km
nedeľa 20.1. 6. etapa McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under 2019