Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan ide do boja s Ewanom. Vlani mu vzal zelený dres

Tieto etapy si obľúbil. Hoci mu neprinášali vždy len príjemné chvíľky. Peter Sagan sa dnes štvrtý raz predstaví na pretekoch Tour Down Under. Významné cyklistické podujatie otvára prestížny seriál World Tour v tomto roku.

14.01.2019 15:27
Tour of California Cycling Sagan Ewan Foto: ,
Caleb Ewan (vľavo) a Peter Sagan (vpravo) súperili vlani aj na podujatí Okolo Kalifornie.
debata

Trojnásobný svetový šampión práve na austrálskych cestách vstúpil pred deviatimi rokmi na svetovú scénu. Aj preto majú pre neho osobité čaro. V januári 2010, keď bol najmladším jazdcom v pelotóne, sa uskutočnila najskôr generálka, kritérium v Adelaide.

Už na ňom mladý Slovák upútal. Dve tretiny pretekov jazdil v úniku s Lancom Armstrongom, nad ktorým sa už začínali sťahovať mračná. Čoskoro naplno prepukla jeho dopingová aféra, ktorá na dlhý čas poznamenala cyklistiku.

Žilinský rodák sa potom s veľkým odhodlaním postavil na štart Tour Down Under, ale už druhá etapa mu mohla urobiť škrt cez jeho začínajúcu kariéru. Zažil tvrdý pád, po ktorom mu museli v cieli zašívať ruku osemnástimi stehmi. „Spočiatku som si bolesť ani neuvedomoval, až v cieli. Prvý raz vôbec ma zašívali a na celom tele som mal bolestivé odreniny,“ približoval.

Po siedmich rokoch

Práve v tom čase sa objavila aj jeho prvá prezývka. „Sagan je Rambo,“ vyhlásil Mauro Finetto, spolujazdec z jeho tímu Liquigas Doimo. Talian, ktorý s ním býval na izbe, tvrdil, že aj on už niečo podobné zažil a trvalo dvadsať dní, kým sa dal dokopy.

Aj nad Saganovou ďalšou účasťou v pretekoch visel otáznik, ale napokon vyhlásil, že ide ďalej. A druhý deň po páde skončil v etape štvrtý. Len trošku viac skúseností v záverečnom špurte mu chýbalo, aby sa po prvý raz v kariére postavil na stupeň víťazov. Vo svojom úvodnom ročníku si pripísal ešte jedno piate miesto. V nabitom pelotóne zaujal celkovú dvadsiatu deviatu priečku, čo všetci považovali za dobrý rozbeh.

Austrália potom na dlhých sedem rokov vypadla zo Saganovho kalendára. Vrátil sa tam až v roku 2017 – už ako svetová hviezda. Lenže víťazstva sa nedočkal. Tri razy sa musel uspokojiť s druhým miestom. Vždy ho zdolal rovnaký muž – Austrálčan Caleb Ewan.

Ten istý chlapík, ktorý bol rýchlejší aj uplynulú nedeľu na pretekoch Down Under Classic, ktoré boli predohrou pred dnešným štartom podujatia.

Domáca dominancia

Ewan je Saganov starý známy. Aj pred rokom zvádzal s austrálskym šprintérom tuhý boj, do ktorého sa zamiešal ešte Nemec Greipel. Slovák sa vlani premiérovo tešil z víťazstva vo štvrtej etape (v predchádzajúcich triumfovali všetci jeho veľkí súperi – Greipel, Ewan, Viviani), po ktorej viedol aj v celkovom poradí.

Už v nasledujúci deň však stratil na víťaza Porteho dve a pol minúty, obsadil až 49. priečku a nakoniec bol celkovo tridsiaty tretí. Udržal sa však na čele bodovacej súťaže, Ewana v nej zdolal o osem bodov.

V pretekoch tradične dominujú najmä domáci cyklisti, ktorí sú v úvode sezóny viac rozjazdení. Z doterajších dvadsiatich ročníkov vyhrali dvanásť. Vlani ich úspešnú sériu ukončil Juhoafričan Impey, ktorý sa tešil z celkového triumfu.

Aj tentoraz čaká na cyklistov šesť etáp, ich celková dĺžka mala byť 860 km, ale organizátori už oznámili, že úvodné dve o niečo skrátia. Dôvodom majú byť nepriaznivé podmienky, u protinožcov vládnu extrémne horúčavy i silný vietor. Tradičná kráľovská etapa s náročným stúpaním na Willunga Hill bude tentoraz až v nedeľu, v samom závere podujatia. Päťkrát po sebe vyhral túto etapu domáci Porte a vždy mu to vynieslo výborné výsledky aj v celkom poradí.

Druhý na kritériu

Po dvoch druhých miestach v roku 2017 vyhral a vlani bol opäť druhý, tesne ho zdolal Impey, ktorý s ním v kráľovskej etape udržal tempo a finišoval hneď za jeho chrbtom.

Sagan, líder tímu Bora-Hansgrohe, potvrdil, že sa v úvode roka cíti dobre a potešilo ho aj druhé miesto v nedeľňajšom kritériu Down Under Classic.

„Bol to horúci a rýchly deň,“ vyhlásil a poďakoval za pomoc najmä Ossovi, Gattovi a Bodnarovi, ktorí jazdili po jeho boku. „Pomohli mi, aby som sa vyhol vo finále pádom a práve to bolo dôležité,“ doplnil.

V tohtoročnom pelotóne bude jediný Slovák a okrem boja o prvé body do rebríčka WorldTour ho čaká aj obhajoba zeleného trička.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Tour Down Under 2019