Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan na štarte sezóny pre Pravdu: Sme silnejší ako vlani

Slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý v závere mesiaca oslávi 29. narodeniny, sa už čoskoro postaví na štart prvých pretekov novej sezóny.

02.01.2019 22:20
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Jazdec nemeckého tímu Bora-Hansgrohe sa v rozhovore pre Pravdu vrátil ešte k predchádzajúcej sezóne a najmä priblížil, čo ho čaká v najbližšom období.

Ako ste strávili záver uplynulého roka?

Prežil som ho na horách, v spoločnosti najbližších kamarátov, vychutnal som si aj krátku lyžovačku.

Predtým ste v decembri absolvovali sústredenie na Malorke. Naplno zaberal celý tím Bory-Hansgrohe. Ako sa vám pozdáva jeho zloženie na prahu novej sezóny?

Mám z neho veľmi dobrý pocit. Skladba tímu je veľmi dobrá. Pripravovali sa s nami noví cyklisti. Nemec Maximilian Schachmann prišiel z Quick-Step Floors, Talian Oscar Gatto z Astany a Luxemburčan Jempy Drucker z BMC. Myslím si, že budú posilami. Ich príchod som privítal, napríklad so skúseným Gattom som sa stretol už aj v tímoch Cannondale i Tinkoff.

Bude Bora-Hansgrohe silnejšia ako vlani?

Na to dajú odpoveď preteky a výsledky, ktoré dosiahneme. Som však optimista, som presvedčený, že budeme silnejší. Najmä na klasiky budeme mať lepší výber a šancu postaviť silnejšiu zostavu. Nemáme síce v tíme veľa nových tvárí, ale prišla kvalita.

V čom pociťujete najväčší posun v tíme, odkedy ste prišli do Bory pred dvoma rokmi?

V porovnaní so začiatkami máme už zabehnutý, fungujúci tím. Chvíľu sa formoval, na to treba nejaký čas, aby si všetko a všetci sadli. Teraz v ňom vládne pred štartom sezóny väčší pokoj, všetci vedia, čo je ich úloha, čo sa od nich čaká. Aj na sústredení všetci makali naplno a bolo už vidieť, že sme nemuseli strácať veľa času zabezpečovaním základných vecí, ako tomu bolo ešte v nedávnej minulosti.

Vlani ste zažili na Tour nepríjemný pád, zdalo sa, že vás trápil dlhšie, ako sa čakalo. Bol najťažší v kariére?

Nespomínam si na nepríjemnejší. Jeho dôsledky som naozaj cítil dlhšie, ako som si pôvodne myslel. Záver Tour mi dal poriadne zabrať, trpel som, preteky som dokončil len so sebazaprením. Keby nebol v hre šiesty zelený dres, tak neviem… Bol som doudieraný, dlho som cítil bolesť. Z tejto situácie som sa dostával prakticky tri mesiace.

Nebyť neho, mohlo byť niečo v závere sezóny jednoduchšie?

Asi áno. Stálo ma dosť energie, aby som bol opäť v plnej sile, mnohé veci som mohol zvládnuť ľahšie.

V januári vás čakajú dvoje etapové preteky – v Austrálii i Argentíne. Nemáte z tejto kombinácie trochu obavy?

Je to iný začiatok, ako som absolvoval v minulých rokoch, ale obavy nemám. Čaká ma prvý pretekársky blok, po ktorom budem mať dosť času, aby som si aj oddýchol a aj sa dobre pripravil na ďalšiu časť sezóny. Po ňom sa vrátim do Európy a absolvujem vo februári vysokohorské sústredenie v Sierra Nevade.

Bude to náročný štart a aj veľa cestovania…

Časovo sa dá všetko v pohode zladiť. V Austrálii budem mať kratší program ako vlani, po etapových pretekoch Tour Down Under už nebudem štartovať na ďalších podujatiach. Presun z Austrálie do Argentíny na preteky Vuelta a San Juan sme naplánovali tak, aby bol čo najrýchlejší a najjednoduchší, nemyslím si, že by mali vzniknúť nejaké komplikácie.

Prvým vrcholom budú jarné klasiky. Vyhrali ste už Flámsko i Roubaix. Chýba vám triumf na pretekoch Miláno – San Remo, ktorý vám v minulosti tesne ušiel. Motivujú vás viac ako ostatné klasiky, keďže sa vám nepodarilo na nich ešte vyhrať?

Takto to nevnímam. Mám motiváciu i rešpekt pred všetkými monumentmi. Nebudem na niektorých koncentrovaný viac ako na iných. Beriem ich tak ako idú za sebou a na všetkých chcem dosiahnuť čo najlepší výsledok. Samozrejme, Miláno – San Remo sú hneď prvé z monumentov, sú to preteky hop alebo trop. Je to vždy lotéria. Dám do nich v ten deň všetky aktuálne sily a uvidím, na čo to bude stačiť. Do ich štartu zostalo ešte dosť času, takže predpovedať, čo sa na nich stane, je zložité.

Uvažujete aj o tom, že si vyskúšate prvý raz preteky Liége-Bastogne-Liége. Čo vás láka na tomto monumente?

Usilujem sa posúvať sa v kariére stále ďalej, chcem si otestovať sily a vyskúšať aj niečo nové. Jarný program mám trochu časovo posunutý, vynechám v úvode niektoré menšie podujatia, aby som si lepšie rozložil sily v tejto časti sezóny. Súčasťou tohto plánu je aj ardénsky monument, na ktorý už prichádza trošku iné zloženie pelotónu, stretnem sa aj so súpermi, ktorí sa dokážu presadiť v kopcoch. Uvidím, ako na tom budem.

Peter Sagan. Foto: SITA, Diana Černáková
Peter Sagan Peter Sagan.

Program i vrcholy sezóny sú tradičné. V profipelotóne pôsobíte deväť rokov. Nepociťujete nikdy stereotyp?

Kalendár pretekov je vždy veľmi podobný a každý sa logicky sústreďuje na tie, o ktorých si myslí, že mu sedia a cíti, že by v nich mohol dosiahnuť úspech. V pretekoch stereotyp nepociťujem, lebo vedú síce v rovnakom alebo veľmi podobnom teréne, ale vždy sú iné, lebo podmienky nebývajú rovnaké. Nikdy si nemôžete byť istý, čo vás čaká. Môžem vychádzať zo skúseností, byť pripravený na rôzne alternatívy, ale vždy sú to iné preteky. Inak jazdia súperi, iné je počasie, iný je ich vývoj. Na to musím reagovať.

Ako sa zmenila cyklistika a pomery v pelotóne odvtedy, čo ste do neho prvý raz vstúpili?

Samozrejme, desať rokov je už dosť dlhá doba a všeličo sa zmenilo. Čo sa týka pretekov, sú teraz agresívnejšie. Myslím tým, že v nich býva čoraz menej hluchých miest. Jazdí sa veľmi aktívne hneď od štartu. To v minulosti nebývalo, preteky a jednotlivé etapy sa vyvíjali pokojnejšie, v úvode sa išlo spravidla v pomalšom tempe, ktoré postupne s pribúdajúcimi kilometrami a blížiacim sa cieľom narastalo. Teraz je oddychových pasáží čoraz menej.

Aj víťazstvá sa rodia stále ťažšie?

Nikdy nebolo jednoduché víťaziť, ale najlepší cyklisti čoraz ťažšie opakujú svoje víťazstvá a je náročnejšie si ich pripisovať viac za sebou. Na štart prichádzajú dobre pripravení špecialisti, ktorí v ten deň dokážu vydať zo seba všetko. Každý líder tímu to má z roka na rok zložitejšie, lebo ho v pelotóne dobre strážia. O to viac stúpa aj význam tímovosti a podpora spolujazdcov. Ani ja by som nebol bez nich úspešný.

Vaše základné ciele v sezóne sa nemenia. Existuje niečo, na čo sa v tomto roku špeciálne tešíte?

Nikdy nerád hovorím dopredu. Vlani som však po troch tituloch majstra sveta nemal reálnu šancu bojovať na svetovom šampionáte o popredné umiestnenie. Okruh ani podmienky mi nesadli. Verím, že v tejto sezóne sa na šampionáte opäť zaradím medzi favoritov a budem útočiť na najvyššie priečky.

Čo zaželáte sebe i fanúšikom v novom roku?

Želám všetkým, čo aj sebe. Na prvom mieste zdravie a pohodu. Pre mňa je to základ, aby som mohol byť aj úspešný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe