Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan o páde na Tour: Letel som sedem metrov do lesa, bol to šok

Hoci sa počet jeho úspechov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi znížil (14 výhier v roku 2016, 12 v 2017), neexistuje dôvod, aby bol Peter Sagan s uplynulou sezónou nespokojný.

12.12.2018 10:00
France Cycling Tour de France Sagan Foto: ,
Peter Sagan po páde v 17. etape na Tour de France 2018.
debata

V roku 2018 vyhral etapu na Tour Down Under, klasiku Gent-Wevelgem, etapu na Okolo Švajčiarka, spoločný šampionát SR a Česka v Plzni, tri etapy na Tour de France a rekordný šiesty zelený dres, ale najmä – slávny monument Paríž-Roubaix.

„Je vždy super, keď sa v úvode sezóny podarí vyhrať nejakú jarnú klasiku. Človek sa potom v ďalších pretekoch cíti uvoľnený,“ hodnotil začiatok sezóny Sagan pre RTVS.

Prípravu na prestížnu Tour de France absolvoval už tradične na podujatiach Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska.

„V Kalifornii, kde sa mi predtým darilo, som nevyhral ani jednu etapu. Vo Švajčiarsku som jednu vyhral. Nebolo to ideálne. Ale na Tour de France to už bolo iné – dostal som sa do lepšej formy,“ pokračoval Sagan.

Tretí triumf Petra Sagana na Tour 2018 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan zdoláva Arnauda Démara a Alexandra...

Vo Francúzsku ovládol tri etapy a získal ďalší zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Nechýbalo však veľa a Tour takmer nedokončil. V 17. etape počas technického zjazdu po páde preletel do priekopy a utrpel viaceré krvavé odreniny a zranenia.

„Padal som do lesa takých šesť-sedem metrov a dopadol rovno na skalu. Bol to šok, ale hneď som začal pozerať, že ako sa vyšplhám hore,“ opísal nepríjemný incident.

Následky pádu, ktoré pociťoval ešte niekoľko týždňov, poznačili jeho výkony na európskom šampionáte v Glasgowe i na španielskej Vuelte. Neuspel ani pri obhajobe dúhového dresu na MS v Innsbrucku, kde náročnú kopcovitú trať nedokončil.

Novým majstrom sveta sa stal Alejandro Valverde. Sagan titul španielskemu veteránovi doprial.

„Dosť dlho o ten titul bojoval a veľakrát mu tesne ušiel. Myslím, že vyhral ten správny pretekár a určite mu to prajem. Aspoň je po mne dobrý nástupca,“ uzavrel Sagan pre RTVS.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe