Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúhový dres? Na budúci rok ho chceme späť, vraví Saganov tréner

Medzi priority Petra Sagana v budúcej sezóne bude patriť aj opätovné získanie dúhového dresu pre majstra sveta v cestnej cyklistike. Potvrdil to jeho tréner Patxi Vila.

08.12.2018 08:49
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Fenomén zo Slovenska neuspel v snahe ako prvý cyklista v histórii vyhrať svetový šampionát štyrikrát za sebou, keď na septembrových MS v Innsbrucku nedokončil náročnú kopcovitú trať.

V roku 2019 sa cyklistický mundial uskutoční v anglickom Yorkshire a Sagan bude opäť patriť medzi favoritov.

„Víťazstvá z predchádzajúcich rokov z neho urobili šampióna, ktorým je dnes. MS v Anglicku sú pre neho ďalšou skvelou príležitosťou. Určite urobíme všetko pre to, aby bol na podujatí v maximálnej kondícii a stopercentne pripravený,“ uviedol Vila pre taliansky portál Tuttobiciweb.

Podľa Vilu si ani sám Sagan niekedy neuvedomuje, že na bicykli mu môže konkurovať len málokto.

„Niekedy ho nahnevá, že ostatní jazdci v pelotóne nechcú stíhať únik a všetci čakajú, čo urobí práve on. Avšak nie vždy mu dochádza, že je len niekoľko jazdcov, ktorí dokážu v sedle niečo podobné ako on,“ pokračoval 43-ročný Španiel.

Vila začal spolupracovať so Saganom pred troma rokmi, keď obaja ešte pôsobili v tíme Tinkoff-Saxo. Keď Slovák prestúpil do stajne Bora-Hansgrohe, svojho kouča si zobral so sebou. Vila vysvetlil, že so Saganom fungujú na podobnej vlne.

„Makáme dennodenne, ale i zábava je veľmi dôležitá. Vtipy a ‚doberačky‘ musia byť. Máme skvelú prácu a všetci si ju chceme užiť. Humor a zábava odbúrava stres a napätie. Peter to veľmi dobre vie. Veľa sa spolu nasmejeme,“ prezradil.

Podľa Vilu sa Sagan môže stále zlepšovať.

„Kde sú jeho limity? Ťažko povedať, pretože je jedinečný – taký cyklista tu ešte nebol. Vyštudoval som univerzitu a trénerstvo, ale knihy a poučky sa nedajú aplikovať na každého. Môžem však povedať, že Peter sa stále zlepšuje, odkrýva svoje nové možnosti a práve na tom pracujeme,“ pokračoval.

Saganov plán v prvej polovici sezóny sa nemení. Hlavnými podujatiami budú klasiky Miláno-San Remo, Okolo Flámska, Paríž-Roubaix a potom v lete Tour de France.

„Čo ma najviac napĺňa na práci trénera? Keď jazdcovi pomôžem, aby neurobil rovnakú chybu ako v minulosti a aby pravidelne dosahoval svoje limity. Mal som rovnakú radosť keď Maciej Bodnar vyhral časovku na Tour de France i keď Peter Sagan triumfoval na Paríž-Roubaix. Pretože viem, koľko tvrdej práce sa za tým skrýva,“ dodal Vila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Patxi Vila #MS v cestnej cyklistike