Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nibali na polícii. Kritizuje organizátorov Tour, kvôli pádu žiada náhradu škody

Taliansky cyklista Vincenzo Nibali sa usiluje o náhradu škôd, ktoré mu spôsobil ním nezavinený pád na Tour de France.

12.11.2018 18:20
Vincenzo Nibali Foto: ,
Vincenzo Nibali.
debata

Cez víkend strávil tri hodiny na polícii vo francúzskom mestečku Modane hneď pri talianskych hraniciach, aby poskytol svedectvo k celej záležitosti.

Populárneho „Žraloka z Messiny“ sprevádzal podľa denníka Gazzetta dello Sport jeho právnik Fausto Malucchi. Za pomoci prekladateľa ho spovedala trojica policajtov.

„Boli sme ohromení, ako precízne a do detailov celé vyšetrovanie prebieha,“ povedal denníku Malucchi.

Nibali, ktorý v stredu oslávi 34. narodeniny, musel zo 105. ročníka najslávnejších etapových pretekov sveta odstúpiť po 12. etape z priebežnej štvrtej priečky.

Riadidlá sa mu zachytili ​​za remienok od fotoaparátu jedného z fanúšikov pri trati. Kvôli tvrdému pádu, pri ktorom si zlomil stavec, podal hneď po incidente formálnu žalobu.

Predmetom žaloby je náhrada škôd, pretože Nibali nebol bez šance na piaty triumf z Grand Tours v kariére, počas ktorej dokázal vyhrať už všetky tri.

Na Tour oslavoval v roku 2014. Vyšetrovanie pokračuje s cieľom zistiť, kto bol za nehodu zodpovedný. Podľa Nibaliho stajne Bahrain-Merida sa povedomie o značke v prípade úspechu na Tour môže zdvihnúť o 60 až 70 percent.

Cyklistov právny zástupca zdôraznil, aký veľký rozdiel je v bezpečnostnom zaistení na Gire d'Italia a Tour. Zatiaľ čo pri výstupe na Monte Zoncolan vytvoria reťaz vytvorenú dobrovoľníkmi bariéru medzi pretekármi a divákov, počas stúpania na Alpe d'Huez v priebehu „Starej dámy“ dochádza ku kontaktu jazdcov a divákov.

Vincenzo Nibali na archívnej snímke v cieli... Foto: SITA/AP, Luca Bettini
Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali na archívnej snímke v cieli pretekov Miláno - San Remo.

A Nibali so stajňou Bahrain-Merida veria, že organizátor Tour, ktorým je spoločnosť ASO, je práve preto za incident zodpovedná, hoci hlavnú vinu nesú nedisciplinovaní diváci. S ohľadom na sledovanosť pretekov by došetrenie celej veci nemalo byť ťažké. Polícia má k dispozícii fotografie, videonahrávky, ale aj očitých svedkov.

Uzdravený Nibali sa medzitým už vrátil do pelotónu a absolvoval zvyšné hlavné vrcholy sezóny Vueltu a majstrovstvá sveta v Rakúsku, kde finišoval v cestných pretekoch na 49. mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vincenzo Nibali #Tour de France 2018