Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Giro d'Italia núka milióny a tvrdí: Chceme aj Sagana

Na stredajšej prezentácii budúcoročnej trate pôsobil sebavedomo. Šéf Giro d'Italia Mauro Vegni je presvedčený, že aj na budúci rok priláka na slávne cyklistické preteky tých najlepších jazdcov z profipelotónu. Jednou z jeho priorít je aj Peter Sagan.

01.11.2018 09:30
Italy Giro Cycling cyklistika Foto: ,
Elia Viviani, šéf Giro d´Italia Mauro Vegni a Chris Froome na stredajšej prezentácii trate Giro d´Italia 2019.
debata (4)

Giro 2019 sa uskutoční v termíne od 11. mája do 2. júna. Dvadsaťjeden etáp sa tentoraz pôjde výhradne v Taliansku – s výnimkou časovky v San Maríne. Organizátori pripravili aj päť horských finišov a tri individuálne časovky.

Jazda proti chronometru bude zároveň aj poslednou etapou na Gire 2019. Po jej skončení vyhlásia celkových víťazov v historickom amfiteátri vo Verone.

Vegni musel v stredu v Miláne čeliť aj nepríjemným otázkam. Viaceré talianske médiá informovali, že vlani zaplatil Chrisovi Froomovi dva milióny eur za to, aby na pretekoch štartoval.

Froome bol v tom čase vyšetrovaný v súvislosti s jeho salbutamolovou kauzou. Giro napokon po skvelých výkonoch v poslednom týždni vyhral.

Vegni všetky obvinenia poprel. „Nemyslím, že jazdcov ako Froome, Alberto Contador alebo Peter Sagan poháňajú vpred peniaze. Všetci si už zarobili množstvo financií. Ide o vybojované výsledky a prestíž. Nič z toho, čo im viem ponúknuť, nezmení ich životy,“ obhajoval sa šéf Gira s tým, že rokuje len s tímami a nie individuálnymi jazdcami.

Vegni potvrdil, že rokovania o účasti prebiehajú aj s Petrom Sagan. Trojnásobný majster sveta na Gire ešte nikdy neštartoval, ale nedávno sa vyjadril, že by si slávne preteky aspoň raz v kariére vyskúšal.

„Bol by som nadšený, ak by prišiel aj Sagan. Som toho názoru, že jazdec jeho kalibru by mal aspoň raz počas kariéry absolvovať ikonické preteky ako naše Giro,“ vyjadril sa Vegni.

Slovenskému šampiónovi však Giro nesedí v kalendári. Koná sa po náročnej klasikárskej sezóne a navyše sa termínovo kryje s jeho obľúbenými pretekmi Okolo Kalifornie.

„Vyjadril sa v takom zmysle, že by rád na našich pretekoch štartoval. Samozrejme, je to komplikované, lebo má v tom čase iný program. Ale rokujeme s jeho zástupcami a urobíme všetko pre to, aby bolo Giro 2019 aj s ním,“ dodal Vegni.

Potom sa však vrátil k profilu trate a to môže byť niečo, čo Sagana od súťaženia v Taliansku odradí.

„Myslím, že to bude najnáročnejšie Giro za posledných dvadsať rokov. Určite je to najťažšia trať, s akou budem mať dočinenia ako šéf pretekov. Nie je to len o nastúpaných kilometroch. Navrhli sme modernú a atraktívnu trať, ktorá by mala byť dramatická do samého záveru. A to predsa všetci chceme,“ dodal Vegni.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Chris Froome #Giro d´Italia 2019