Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poznajú sa už roky. Saganovi bude na klasikách pomáhať aj starý známy

Slovenský cyklista Peter Sagan dostal vo svojom tíme Bora-Hansgrohe nových pomocníkov. A už vie, že budúci rok začne na pretekoch v Austrálii.

28.10.2018 21:07
debata
Peter Sagan a Oscar Gatto na Tour de France 2016. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
France Cycling Tour de France Gatto Sagan Peter Sagan a Oscar Gatto na Tour de France 2016.

Kompletná Bora sa stretla v Lienzi

Jazdci nemeckého tímu už myslia na budúcu sezónu. Počas uplynulého týždňa sa stretli v príjemnom prostredí tirolského mesta Lienz na prvom sústredení, ktoré malo nielen pracovný, ale aj oddychový a zábavný charakter.

Je to jedna z mála príležitostí, keď si dajú na jednom mieste rande všetci, ktorí v tíme pôsobia – cyklisti, mechanici, maséri, členovia manažmentu, zamestnanci administratívy.

„Je to dovedna asi 80 ľudí,“ informoval jeden zo športových riaditeľov tímu Ján Valach. Vedie skupinu jazdcov, do ktorej patria aj Slováci.

„Riešia sa tam aj mnohé dôležité i praktické veci pred novou sezónou. Absolvovali sme niekoľko porád, pripravovali sa bicykle, posedy, brali miery na oblečenie, doťahoval program na budúci rok a podobne.“

Už je jasné, že líder tímu a trojnásobný svetový šampión Peter Sagan začne sezónu hneď po novom roku u protinožcov.

„Program bude mať podobný ako aj tento rok, prvým vrcholom sezóny budú pre neho aj tentoraz jarné klasiky,“ potvrdil Valach, ktorý nedávno podpísal novú zmluvu s Borou-Hansgrohe na ďalšie tri roky.

Posilami budú traja jazdci

Žilinský rodák sa stretol aj s novými členmi tímu, ktorí by mali patriť do jeho podpornej skupiny. Posilami v Bore sú Nemec Maximilian Schachmann, prišiel z Quick-Step Floors, Talian Oscar Gatto z Astany a Luxemburčan Jempy Drucker z BMC.

Slovenský reprezentant už spolupracoval v minulosti najmä so skúseným Gattom, s ktorým sa stretol aj v tímoch Cannondale i Tinkoff. Tento cyklista 1. januára oslávi 34. narodeniny a medzi jeho top výsledkami je aj víťazstvo v etape na Giro d'Italia 2011.

„Podľa mňa máme teraz najmä na klasiky silnejšiu zostavu, ale nechcem dopredu hovoriť o tom, aké výsledky môžeme dosiahnuť, to všetko sa uvidí,“ vraví 45-ročný Valach, bývalý úspešný slovenský reprezentant.

„Výber nových cyklistov sme robili s jednoznačným cieľom, aby Peter cítil väčšiu podporu a boli sme na jarných klasikách úspešnejší. Najmä Sagan a Gatto sú na seba zvyknutí a malo by to medzi nimi fungovať.“

Šampión vynikal aj v netradičných úlohách

Členovia tímu mali nabitý program – začínali o ôsmej ráno, končili o desiatej večer. Vyskúšali si aj netradičné disciplíny. Príjemným spestrením bol cyklistický biatlon. Medzi streleckými položkami sa presúvali na bicykloch. Z desiatich tímov skončil slovenský na štvrtom mieste.

„Kto netrafil terč, musel pribíjať do dreva klince. Zažili sme aj veľa zábavy, ale Peter potvrdil, že je šampión a celkom mu išla aj táto netradičná disciplína, mal celkom dobrú bilanciu aj v streľbe. Obstál aj nasledujúci deň v zjazde na horských bicykloch. O výsledok však nešlo, príliš sme sa nebláznili. Absolvovali sme tiež trochu adrenalínové podujatie – lezenie po skale. Až hore vyšla len trojica súťažiacich – medzi nimi dvaja Slováci Erik Baška a mechanik Ján Bachleda,“ približoval netradičné aktivity Valach.

Teraz majú jazdci Bory-Hansgrohe krátke voľno. Sagan si však veľa oddychu neužije. Čaká ho aj dosť cestovania, viaceré sponzorské a mediálne povinnosti.

Od začiatku decembra opäť kompletný tím Bory-Hansgrohe absolvuje sústredenie v Nemecku a na Malorke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe