Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj s riedkym vzduchom. Francúzi predstavili brutálnu Tour

Prišli takmer všetci. Legendárni Merckx s Hinaultom, súčasné hviezdy Froome, Thomas či Alaphilippe. Peter Sagan chýbal - z dobrého dôvodu. Oslavoval prvé narodeniny svojho syna.

25.10.2018 13:30 , aktualizované: 17:40
Tour 2019 Foto: ,
Mapa itineráru trate Tour de France 2019.
debata (4)

Početná cyklistická smotánka sa dnes zišla v Paríži na slávnostnom predstavení budúcoročnej trasy Tour de France.

„Na itinerári sme si dali opäť veľmi záležať. Poviem len jedno – pôjde o najkopcovitejšiu Tour v histórii,“ vyhlásil riaditeľ najslávnejších cyklistických pretekov Christian Prudhomme.

Pocta Merckxovi

Jeho slová dokazujú aj čísla. Jazdci absolvujú až tridsať horských prechodov, čo je nové maximum ,starej dámy'.

Tri z piatich finišov v kopcoch budú umiestnené v nadmorskej výške cez 2000 metrov. V ponuke je len jedna individuálna časovka, čo sľubuje ešte väčšiu atraktivitu dramatických súbojov v kľúčových stúpaniach.

„Bude to veľmi náročné. Osobne ma mrzí nízky počet časovkárskych kilometrov, ale tých päť horských záverov to vynahradí. Sky oslavuje na budúci rok desiate výročie vzniku. Urobíme všetko, aby sme ho ozdobili aj triumfom na Tour,“ zaželal si štvornásobný víťaz podujatia Chris Froome.

Hlavným motívom 106. ročníka bude oslava storočnice od zavedenia legendárneho žltého dresu. Štartovať sa bude v Bruseli 6. júla a po odjazdení 3460 kilometrov je na programe tradičný dojazd do Paríža (28. júla).

Slávnostný začiatok – alebo ak chcete Grand Départ – bude poctou Eddymu Merckxovi. Uplynie presne päťdesiat rokov od momentu, keď legendárny Belgičan premiérovo ovládol prestížne preteky. Potom sa mu to podarilo ešte štyrikrát.

„Takto si uctíme muža, ktorý najlepším spôsobom reprezentuje imidž žltého dresu v jeho bohatej histórii,“ uviedol Prudhomme.

Muky pre špurtérov

Po belgickom úvode čaká pelotón prejazd cez Centrálny masív, nasledujú Pyreneje a finálne rozuzlenie ponúknu Alpy. Fanúšikovia náročných horských etáp sa tak majú na čo tešiť. V itinerári nechýbajú ikonické stúpania na Tourmalet, Col d'Izoard či Col du Galibier.

Celkovo je na programe sedem horských, päť kopcovitých, sedem špurtérskych etáp a dve časovky. Rýchli muži to budú mať opäť náročné. Každý cyklistický fanúšik má v čerstvej pamäti, aké problémy robili kopce špurtérom na tohtoročnej Tour.

Do posledného týždňa vydržalo len torzo, viacerí odstúpili už počas alpských etáp. Šéf TdF tvrdí, že najodolnejších tých pár kopcov nezastaví.

„Mark Cavendish, najrýchlejší muž v histórii Tour, tento rok ukázal, ako sú nastavení top špurtéri na Tour,“ reagoval Prudhomme.

Ocenil tak Cavendishovo snaženie, ktorý namiesto toho, aby náročné etapy v horách dopredu vzdal, do poslednej chvíle bojoval s časovým limitom.

„Koncovka na ikonických Elyzejských poliach je stále tým najprestížnejším miestom na zemi, kde chcú byť v danom momente všetci elitní špurtéri,“ dodal Prudhomme.

Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát... Foto: SITA/AP, Stephane Mantey
Peter Sagan Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát doviezol zelený dres do Paríža.

Siedmy zelený dres

Motivácia Petra Sagana na budúcoročnej Tour je jasná. Držiteľ šiestich zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže sa delí o prvé miesto s Erikom Zabelom. Ak opäť uspeje, osamostatní sa od nemeckej legendy.

Zabel priznal, že je s tým zmierený.

„Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Žiadny tu nebude naveky. Ak mi ho má niekto vziať, nech je to Peter Sagan. Lebo on je veľký šampión,“ povedal Zabel v lete pre Pravdu.

Hoci fanúšikovia v prípade Sagana berú zelený dres z Tour ako samozrejmosť, tento ročník ukázal, že nestačí byť len najrýchlejší v dojazdoch a brať body na prémiách.

Sagan po nepríjemnom páde v jednej z posledných etáp ukázal obrovskú bojovnosť a víťazný charakter. Len tak mohol opäť ovládnuť súťaž o zelené tričko. Jeho priaznivci veria, že na budúci rok bude mať slovenský šampión pri obhajobe menej problémov.
Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2019