Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan mal dres šampióna odovzdať inak, tvrdí jeho bývalý tréner Zánický

Peter Zánický, objaviteľ a prvý tréner Petra Sagana, pokračuje vo svojej záslužnej práci. Hlavný organizátor sympatického podujatia Tour Petra Sagana sa tešil v tejto sezóne z rekordných čísiel.

23.10.2018 15:54
Rakúsko SR Cyklistika MS muži Elite Valverde Sagan Foto: ,
Peter Sagan gratuluje Španielovi Alejandrovi Valverdemu na pódiu po zisku titulu majstra sveta.
debata

Na piaty ročník prišlo 5000 detí

Malá Tour oslavovala malé jubileum – uskutočnil sa jej piaty ročník. Na deviatich tohtoročných častiach sa zúčastnilo päťtisíc detí, najviac od vzniku podujatia v roku 2014. Pred rokom zavítalo na Tour o vyše tisíc detí menej.

Najviac účastníkov bolo v Nitre – 740 a v Žiline ich bolo len o desať menej. „Obe tieto kolá považujem za rekordné. Na podujatí v Nitre sa zúčastnil aj Peter, čo bol veľký magnet pre deti i ich rodičov. Žilinské kolo si vážim aj preto, že vysoké číslo sa zrodilo aj bez jeho účasti. Trate boli presne na tých miestach, kde som kedysi trénoval so začínajúcim, desaťročným Peťom,“ približuje Zánický.

V piatich ročníkoch už štartovalo celkovo 12-tisíc účastníkov. V prvom nepadla ani tisícka, ale počet neustále rástol.

„Vyskúšali sme si ročník aj s ôsmimi, aj s desiatimi kolami, ale deväť sa mi javí ako optimálny počet. Bude ich toľko aj o rok. Možno jedno sa uskutoční aj v Čechách, to je ešte otvorená záležitosť,“ dodal riaditeľ podujatia.

Založil kempy i klub pre talenty

Už tri roky pripravuje aj sedemdňové kempy Petra Sagana. Nasledujúcu sezónu sú zatiaľ naplánované tri.

„Už ich máme z dvoch tretín obsadené, uvažujem, že ak to zvládneme kapacitne, pridáme aj štvrtý. Uskutočňujú sa na miestach, kde kedysi jazdil aj Sagan. To znamená v Rajeckej Lesnej a pre náročnejších v Terchovej,“ vysvetlil.

Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým. Foto: ARCHÍV PETRA ZANICKÉHO
peter sagan, peter zanický Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým.

Na Tour chodia aj deti v predškolskom veku. „Tým, že prídu aj najmenší a bicykel ich zaujme, neukradnú nám ich iné športy. Dávame priestor klubom, aby si ich prišli k nám takpovediac zobrať, ale nechodí ich veľa, ani vo viacerých veľkých mestách, napríklad v Banskej Bystrici, Zvolene, ale ani inde nepôsobia kluby, ktoré by sa venovali najmenším talentom,“ pripomína. Preto sa rozhodol vziať deti pod vlastné krídla. Založil klub Cyklistická Tour, ktorý sa stal rýchlo najväčším na Slovensku, má už 144 členov.

Klub združuje deti z celého Slovenska

Klub má v slovenských podmienkach unikátne postavenie i organizáciu.

„Je to trochu komplikovanejšie. Máme deti z celého Slovenska, od Komárna cez Námestovo až na východ. Raz za mesiac sa stretávame na trojdňových akciách. Nedávno sme mali aj seminár, na ktorý prišlo 120 účastníkov, medzi nimi rodičia, ktorých učíme, ako s deťmi správne trénovať. Moja úloha je najmä metodická, usilujeme sa vypĺňať dieru, ktorá existuje, keďže klubov je málo,“ naznačil Zánický.

Žilinský klub nemá ambície preberať deti iným. „Uplatnia sa v ňom tie, ktoré chcú jazdiť, ale nemajú možnosť pôsobiť inde. Možno by na cyklistiku zanevreli. Na diaľku a ministretnutiami sa usilujeme ich v nej udržať. Samozrejme, je ideálne, keď v meste funguje klub, ktorý sa im venuje a pod dozorom trénera môžu denne rozvíjať svoj talent.“

Atypický klub vznikol ako reakcia na nedostatok trénerov i klubov. „Celkom to chápem. Cyklistika je veľmi náročná na logistiku, organizáciu, koordináciu. Na cestách je dosť problémov, na deti číha veľa nebezpečenstva a zodpovednosť trénerov je obrovská. Je to iné ako vo futbale, keď má tréner na malom priestore pokope všetkých zverencov.“

Veková hranica sa posúva nižšie

Podľa Zánického kedysi začínali chlapci najčastejšie medzi deviatym a desiatym rokom. To bol aj Saganov prípad.

„Teraz sa hranica posúva, rodičia vodia už päť-šesťročné deti. Do klubu ich berieme až od sedem rokov, pretože na kempoch sú bez rodičov a očakávame aspoň základnú samostatnosť. Horná veková hranica je podobná ako v kategóriách na Tour Petra Sagana – štrnásť rokov. Starší, ktorí majú perspektívu, odchádzajú na športové gymnázium, do Akadémie Petra Sagana a tam pokračujú v príprave,“ pokračuje Zánický.

Peter Sagan sa usmieva pred štartom mužskej... Foto: TASR, Martin Baumann
Peter Sagan Peter Sagan sa usmieva pred štartom mužskej kategórie Elite v meste Kufstein.

Takých prípadov je však stále málo, hoci Sagan motivuje mladých cyklistov a na scéne je už desať rokov. Preto sa stáva, že hoci mali Slováci na tohtoročných MS až sedem miest v kategórii elity, bol problém ich obsadiť jazdcami.

„Sedem miest vyjazdil Peter a ak to on neurobí, v budúcnosti ich mať vôbec nebudeme,“ tvrdí Zánický. „Hoci prežívame Saganovu éru, v profesionálnej cyklistike veľa vody nemútime a to bude platiť aj v nasledujúcich rokoch.“

Šampión nemal predať kožu lacno

Zánický sa zúčastnil aj na nedávnom cyklistickom svetovom šampionáte v Innsbrucku a výkony slovenských reprezentantov ho sklamali.

„Trať bola veľmi náročná a bol malý predpoklad, že naši prídu do cieľa. Ale myslím si, že mali ukázať viac. Z ich strany sme nevideli nijaké predstavenie. Týka sa to aj Petra, podľa mňa mal dres majstra sveta odovzdať úplne inak. Nemyslím tým, že mal bojovať o popredné miesta a za každú cenu dôjsť do cieľa. Pre neho to bol extrémne ťažký okruh. Ale predstavoval som si, že niekde v úvode, alebo v strede pretekov, keď sa to ešte dalo, aktuálny majster sveta niečo urobí, ukáže sa aj vpredu a nepredá kožu tak lacno,“ domnieva sa jeho niekdajší tréner. V úniku v úvode mal byť podľa neho aj nejaký slovenský reprezentant. „O to viac, že nebolo ťažké v ňom byť,“ dodal.

Potrebovali by sme päť Dukiel

Zánický si myslí, že Saganova motivácia zaberá. Najmä v mládežníckych kategóriách a v kvantite. Kvalita však chýba.

„Naši poprední jazdci potrebujú viac jazdiť vonku, na kvalitných podujatiach. Talentovaný Štoček bol naposledy v talianskom klube, ale ten fungoval na amatérskej báze. Teraz pôjde do lepšieho a očakávam, že sa to prejaví. To je ako vo futbale. Kto chce byť lepší, nemôže hrávať v slabej lige, ale v silnej európskej. Naši pretekári nie sú pripravení, aby sa dostali do dobrého klubu,“ zdôraznil.

Jedinú cestu vidí v štartoch v ťažkých a rýchlych pretekoch, v silnej konkurencii.

„Doma máme prakticky len banskobystrickú Duklu, takých Dukiel by sme potrebovali aspoň päť. Cyklisti sa v dospelom veku postupne vytrácajú, lebo nenájdu uplatnenie. V pretekoch v Afrike síce získajú naši ľahšie body, ale konkurencia je tam slabšia. Ale treba tiež dodať, že pozvánky do Belgicka či Francúzska sa nám nesypú. Tímov je veľa a slovenský tam nezoberú,“ uzavrel Peter Zánický.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický