Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Japonská legenda nie je pre Sagana. Ženy zúria, že na ňu nemôžu

Potvrdené. Na olympijských hrách v Tokiu čaká na fanúšikov o dva roky veľká cyklistická šou. Hviezdy svetového pelotónu zamieria na legendárnu horu Fudži neďaleko japonskej metropoly.

15.10.2018 09:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v pelotóne cyklistov počas pretekov na MS.
debata (3)

Pochopiteľne, nebudú sa štverať až na vrchol, ktorý leží v nadmorskej výške 3776 metrov, ich sily preverí spodná trať v okolí presláveného vrchu.

Bude medzi nimi aj Peter Sagan?

Zatiaľ nevedno. Profil trate však náročnosťou pripomína preteky v Riu de Janeiro či nedávne majstrovstvá sveta v Innsbrucku. V Brazílii slovenský cyklista radšej presadol na horský bicykel, v Rakúsku nemal v súboji s elitnými vrchármi nárok.

Tam, kde hučali motory

Čo pre najlepších pretekárov Japonci pripravili?

„Predovšetkým veľkú výzvu – náročnú trať aj so skúškou na Fudži. Súboje najlepších isto prilákajú množstvo nadšených fanúšikov,“ uviedol šéf organizačného výboru Tokio 2020 Toširo Muto. Rečou čísiel: 234 kilometrov zvlneného asfaltu a 4865 nastúpaných metrov.

Všetko sa začne v lokalite Musašinonomori Park. Nasledovať bude aj prejazd okolo turisticky známeho jazera Jamanakako či ostré, sedemkilometrové stúpanie na vrchol Mikuni Pass. Jeho priemerný sklon je 10,2 percenta, najstrmšie pasáže však majú aj 15 percent.

Ak by sa však slovenská hviezda udržala v horách medzi najlepšími, s dojazdom by už problém nemala. Finiš je naplánovaný na rýchlostnej ceste s rovnomenným názvom – Fudži. Pretekári si to rozdajú v špurte na miestach, kde ešte donedávna hučali motory F1. Táto oblasť Japonska je známa predovšetkým mimoriadne nevyspytateľným počasím. Organizátori predpokladajú, že kartami môže zamiešať okrem horských serpentín aj prudký dážď.

„Kombinácia úžasnej scenérie Fudži a náročných tratí ponúkne skvelý zážitok pre fanúšikov v Japonsku i po celom svete. Tešíme sa, že budeme súčasťou olympijského sviatku,“ odkázal do Japonska šéf cyklistickej únie David Lappartient.

Organizátori však okrem peknej trate vyrobili aj jeden veľký lapsus. Tvrdia to aspoň cyklistky, ktoré tam budú o dva roky súperiť o najcennejší olympijský kov. Kompetentní sa rozhodli, že z ich itenerára vynechajú tie najprestížnejšie časti pretekov. Horu Fudži i stúpanie Mikuni Pass.

„To, že ženy sa vydajú na inú trať ako muži, je zlým signálom. Vôbec to nesvedčí o rovnosti pohlaví, o ktoré sa tak usiluje Medzinárodný olympijský výbor,“ hnevala sa napríklad šampiónka z Londýna 2012, Holanďanka Marianne Vosová.

Chceme vysvetlenie

Jej krajanka Annemiek van Vleutenová, aktuálna majsterka sveta v časovke, zašla ešte ďalej.

„Chcem počuť vysvetlenie. Prečo by sme aj my nemohli súťažiť na rovnakej trati ako muži, možno len o niečo kratšej?“ opýtala sa sklamane pre cyklistický portál Cyclingnews.

Holandská cyklistka Annemiek van Vleutenová by... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Annemiek van Vleutenová Holandská cyklistka Annemiek van Vleutenová by v Tokiu rada súťažila na rovnakej trati ako muži.

Pravdou je, že na podobný scenár si ženská cyklistika už pomaly zvykla. Na hrách v Riu 2016 ženy obkrúžili na ťažkej trati o tri okruhy menej, rovnako to bolo aj v septembri v Innsbrucku.

Ale späť k mužom. Pre Petra Sagana to bude tretie olympijské podujatie v živote. V Londýne 2012 obsadil 34. miesto s odstupom 40 sekúnd za víťazným Kazachom Alexandrom Vinokurovom. V Riu de Janeiro v cestných pretekoch neštartoval, podľa jeho úsudku bol profil trate príliš náročný. Z víťazstva sa tam nakoniec radoval Belgičan Greg van Avermaet. Dvadsaťosemročný Žilinčan skúsil šťastie na horskom bicykli, ale po dvoch defektoch skončil hlboko v poli porazených.

Počas Hier v Japonsku bude mať slávny Slovák už 30. Môže to byť jeho posledné olympijské podujatie, možno sa vydá aj do Paríža 2024. Sagan však nedávno naznačil, že dlhá kariéra nezničiteľného Alejanda Valverdeho, ktorý sa v 38 rokoch stal svetovým šampión, mu nehrozí. „Dúfam, že nie. Nemyslím si, že v takom veku budem silný ako Alejandro. Už teraz sa niekedy cítim veľmi unavený,“ prezradil.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tokio 2020