Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do cieľa cez sedem kopcov. A potom príde Peklo

Slovenská cyklistika ešte nikdy nemala v pretekoch elity na majstrovstvách sveta také početné zastúpenie ako teraz. Peter Sagan dostal miestenku v pelotóne ako obhajca titulu a s ním sa na štart postavia až šiesti jeho krajania.

29.09.2018 16:53
Rakúsko SR Cyklistika MS reprezentácia Sagan TK Foto: ,
Martin Haring, Peter Sagan a Juraj Sagan počas tlačovej konferencie pred nedeľňajším štartom mužov Elite na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Innsbrucku.
debata (1)

Saganovi spolujazdci z Bory-Hansgrohe Juraj Sagan a Erik Baška a štvorica banskobystrickej Dukly Marek Čanecký, Martin Haring, Patrik Tybor, Martin Mahďar.

Neznamená to, že Saganova úloha bude jednoduchšia. Otvorenou otázkou zostáva kvalita jazdcov a ich schopnosť pomáhať mu až do cieľa pretekov. Pred rokom v Bergene štartovalo šesť Slovákov, ale štyria nedokončili. So šampiónom vydržal do konca len jeho brat Juraj, ktorý napokon skončil 46. s dvaapol­minútovou stratou.

Tohtoročné preteky merajú 258,5 km a celkové prevýšenie je 4670 metrov. Trať je jedna z najťažších v histórii svetových šampionátov. Ponúka množstvo možností na útok. Pravda, dôležitý je vždy nielen profil pretekov, ale aj spôsob jazdy, aké tempo najsilnejší zvolia.

Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným... Foto: uci.ch
ms profil Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným štartom na MS v Innsbrucku.

Pelotón odštartuje v neďalekom Kufsteine a povedie do Innsbrucku cez sedem kopcov. Najskôr sa cyklisti presunú k cieľovému mestu a absolvujú stúpanie na Gnadewald. Potom už budú krúžiť na 24-kilometrovom olympijskom okruhu. Povedie v okolí športovísk, kde sa súťažilo na ZOH 1964.

Na okruhu im bude stáť v ceste dlhé a náročné stúpanie do lyžiarskeho strediska Igls. Absolvujú ho dovedna sedemkrát.

Najlepšie príde na záver a na ceste do cieľa vyžmýka posledné sily stúpanie na kopec, ktorý domáci volajú Höttinger Höll, v preklade Peklo. Meria síce len 2,8-kilometra, no má priemerný sklon až 11,5 percenta, ale v niektorých častiach dosahuje vyše dvadsaťpercentné prevýšenie.

Ak sa nezrodí únik už skôr, tak práve tu sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne, kto sa stane novým šampiónom. Z vrcholu Pekla zostane už len osem kilometrov do cieľa. Doň v centre Innsbrucku ešte povedie krkolomný dlhý zjazd a záverečná rovinka.

Top 10 favoritov MS podľa Pravda.sk Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Simon Yates (Veľká Británia).

Táto trať budí u všetkých rešpekt, šprintérom a klasikárom naháňa strach. Mená favoritov padajú najmä z okruhu najlepších vrchárov. Medzi nimi sa neraz spomína španielsky veterán 38-ročný Španiel Alejandro Valverde, ktorý už získal na šampionátoch šesť medailí, ale ani raz zlato (dvakrát striebro, štyrikrát bronz). Je to možno jeho posledná šanca na najcennejší kov.

Bude mať však silných a mladších súperov – v dobrej forme sa ukazoval kráľ vrchárov na tohtoročnej Tour Francúz Julian Alaphilippe, ktorý nedávno triumfoval aj na pretekoch Okolo Slovenska a predtým na Okolo Británie. Bez šance nie je ani Poliak Michal Kwiatkowski.

Veľké nádeje si robil Talian Vincenzo Nibali, víťaz všetkých troch Grand Tour (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a Espaňa). Po zranení však na nedávnej Vuelte podával nevýrazné výkony, chýbala mu očividne forma. Z mimoeurópskych jazdcov majú najväčšie predpoklady na dobrý výsledok Kolumbijčania Nairo Quintana či Rigoberto Urán.

Okruh favoritov je podstatne širší, ale na majstrovstvách sveta sa neraz stáva, že titul si napokon odnesie aj tak niekto, s kým sa príliš neráta.

Sagan a spol. ukázali nové dresy Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan pózuje s novým dresom slovenskej...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike