Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana čaká obhajoba. Mnohí mu neveria, ale majú z neho rešpekt

Tri roky to bola veľká šou jedného jazdca.

30.09.2018 00:00
Rakúsko SR Cyklistika MS reprezentácia Sagan TK Foto: ,
Peter Sagan pózuje s novým dresom slovenskej reprezentácie počas tlačovej konferencie pred nedeľňajším štartom mužov Elite na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Innsbrucku.
debata

Keď si Peter Sagan pred rokom v nórskom Bergene obliekal tretí raz dúhový dres svetového šampióna, jeden z novinárov sa ho trošku provokatívne opýtal, či si nemyslí, že sa z majstrovstiev sveta stáva stereotypná záležitosť.

„Na budúci rok sa už dočkáte,“ usmieval sa žilinský rodák a narážal na fakt, že organizátori šampionátu v Innsbrucku pripravili extrémne náročný kopcovitý okruh, ktorý by mal sedieť najlepším vrchárom.

Odborníci i Saganovi súperi sa vyjadrujú o šanciach majstra sveta a vyslovujú rôzne prognózy. Všetky majú spoločného menovateľa. Toto nie je okruh pre Sagana, tvrdia. Ale zároveň si nechávajú pootvorené zadné dvierka. Treba s ním rátať, lebo keď vychytí deň, je schopný všetkého.

Peter Sagan po triumfe na MS v Richmonde 2015. Foto: SITA/AP, Gerry Broome
Sagan Richmond Peter Sagan po triumfe na MS v Richmonde 2015.

„Náročný profil pretekov neposúva aktuálneho šampióna Sagana medzi favoritov. Ale určite sa vopred nevzdá. Väčšiu pozornosť ako on si však v prognózach určite zaslúžia silní vrchári,“ vyjadril sa odborný cyklistický portál Velonews.

Dvadsaťosemročný slovenský šampión v drese nemeckej Bory-Hansgrohe už neraz šokoval cyklistický svet. Ani na predchádzajúcom šampionáte v Nórsku nebol pred pretekmi jednoznačným favoritom. V nich ho nebolo príliš vidieť, ale odrazu sa spoza zákruty v cieľovej rovinke vyrútil na čele a už nedal nikomu šancu.

Dosiahol čosi, čo sa žiadnemu inému cyklistovi nepodarilo. Tri razy za sebou vyhral preteky jednotlivcov na majstrovstvách sveta. Tri tituly vybojovali aj štyria jeho predchodcovia (Binda, Van Steenbergen, Merckx, Freire), ale ani jeden z nich to nedokázal bez prerušenia. Rodák zo Žiliny vstúpil do histórie svetovej cyklistiky.

A keď sa rozhodol nastúpiť, akiste nie preto, aby si pripísal svoj deviaty štart v pretekoch majstrovstiev sveta. Určite urobí maximum. Nevrchár Sagan sa opäť pokúsi o nemožné. S výnimkou premiérovej účasti v Austrálii, keď mal dvadsať a majstrovstiev sveta 2014 v Ponferrade, vždy patril medzi najlepších.

Sagan a spol. ukázali nové dresy Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan pózuje s novým dresom slovenskej...

V rámci záverečnej prípravy absolvoval kompletnú Vueltu. Skončila sa pred dvoma týždňami a nechýbalo na nej množstvo kopcov. Mnohí pôvodne rátali, že nezostane v pretekoch až do konca, ale Sagan sa vyjadril, že absolvovať preteky je vždy lepšie ako len obyčajný tréning.

Verí mu aj tréner slovenskej reprezentácie Ján Valach, ktorý ako jeden zo športových riaditeľov Bory-Hansgrohe s ním úzko spolupracuje počas celého roka. Podľa neho je dôležité, že sa Sagan po ťažkom páde na Tour de France, ktorý si liečil dlhšie, ako sa pôvodne čakalo, dal dokopy a už je úplne fit.

„Platí, že trať na šampionáte v Innsbrucku nie je vyhovujúca pre pretekárov Saganovho typu. Ale už v minulosti viackrát dokázal aj nemožné a zvládol tiež náročnú kopcovitú trať… Ani vlani Bergene to nebol ľahký okruh a dokázal na ňom triumfovať, prečo by sa o to nemal pokúsiť aj teraz?“ pripomína Valach.

Sagan na MS

Melbourne 2010 nedokončil
Kodaň 2011 12.
Valkenburg 2012 14.
Florencia 2013 6.
Ponferrada 2014 43.
Richmond 2015 1.
Dauhá 2016 1.
Bergen 2017 1.

Cyklisti, ktorí získali tri tituly

Alfredo Binda Taliansko 1927, 1930, 1932
Rik Van Steenbergen Belgicko 1949, 1956, 1957
Eddy Merckx Belgicko 1967, 1971, 1974
Óscar Freire Španielsko 1999, 2001, 2004
Peter Sagan Slovensko 2015, 2016, 2017
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike