Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné double pre Hirschiho. Štoček v Innsbrucku nedokončil

Švajčiarsky cyklista Marc Hirschi získal v piatok na MS v Innsbrucku zlato v pretekoch mužov do 23 rokov s hromadným štartom.

28.09.2018 18:49
debata

V cieli 181 km dlhej trate z Kufsteinu do Innsbrucku finišoval s náskokom 15 sekúnd pred druhým Bjorgom Lambrechtom, Belgičan vyhral záverečný špurt o striebro tesne pred Fínom Jaakkom Hanninenom. Slovenský reprezentant Matúš Štoček nedokončil preteky.

Hirschi k tohtoročnému zisku titulu európskeho šampióna pridal aj titul svetový.

„Je to úžasné. Tím odviedol skvelú prácu už od štartu pretekov – stále sme boli v správnej skupine a hrali sme sa s ostatnými. Nemôžem tomu uveriť. Je to také bláznivé, stať sa svetovým šampiónom po tom, ako som vybojoval už európsky titul,“ povedal v prvej reakcii pre Eurosport nádejný pretekár stajne Sunweb. Švajčiarsky tím bol odmenený za agresívnu stratégiu, ktorú jeho jazdci predvádzali v druhej polovici pretekov.

„Vždy som bol v správnej skupinke, ani raz som nebol vystavený vetru. Dokázal som si preto ušetriť dostatok energie na finiš. Vedeli sme, že ako tím si tu trúfame na víťazstvo alebo medailu a získať zlatú je niečo fantastické,“ dodal Hirschi.

Hneď po odmávaní sa na čelo dostal Poliak Szymon Tracz, ku ktorému sa pridali ešte Kanaďan Nickolas Zukowsky a Izidor Penko zo Slovinska. Trojica si pred hlavným balíkom postupne dokázala utvoriť trojminútový náskok. Na kopci Gnadenwald však tempo nevydržala a pri nájazde do prvého zo štyroch kôl v Innsbrucku zostal na čele už iba Zukowsky. Toho pohltil pelotón v prvom stúpaní na Igls. Ďalšie minúty priniesli viacero pokusov o únik, ale silné tímy neboli ochotné pustiť dopredu väčšiu skupinu.

Až v jednom zo zjazdov sa podarilo ujsť sedemčlennej grupe, v ktorej hrali prím štyria švajčiarski reprezentanti. Z nej sa vyformovalo vedúce duo s Ukrajincom Markom Padunom a Švajčiarom Patrickom Müllerom, ktorí príkladne spolupracovali. Pred záverečným kolom mali 30 sekúnd k dobru pred najväčšími favoritmi.

Ich atak zlomili prenasledovatelia 4 km pred vrcholom posledného kopca. Líderskej pozície sa zhostili Hirschi, Lambrecht a Hanninen. Najviac síl z tejto trojice zostalo Hirschimu, ktorý 10 km pred cieľom ušiel konkurentom a v časovkárskom tempe si prišiel po zlato.

Jediný slovenský zástupca Štoček sa od úvodu držal v hlavnom balíku a v pohode zvládol prvé ťažšie stúpanie. Problémy prišli pri stúpaní na Igls, tesne pred vrcholom kopca stratil kontakt s favoritmi a už sa nedokázal vrátiť do hlavného pelotónu. Pri nájazde do tretieho kola strácal na čelo viac ako osem minút, nakoniec z pretekov vyčerpaný a v slzách odstúpil.

MS 2018 v Innsbrucku

muži do 23 rokov (181 km): 1. Marc Hirschi (Švaj.) 4:24:05 h, 2. Bjorg Lambrecht (Belg.), 3. Jaakko Hanninen (Fín.) obaja +15 s, 4. Gino Mader (Švaj.) +35, 5. Mark Padun (Ukr.) +37, 6. Jaime Castrillo Zapater (Šp.) +45, …, Matúš ŠTOČEK (SR) nedokončil

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Štoček #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike