Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov pomocník: Bude to brutálne, ale ak má Peter deň, zvládne aj kopce

O dva dni odštartujú v Innsbrucku preteky jednotlivcov na svetovom šampionáte cyklistov. Peter Sagan v nich bude obhajovať titul. Včera do dejiska podujatia dorazili jeho pomocníci.

28.09.2018 05:00
Tybor cyklistika Foto: ,
Patrik Tybor v drese Slovenska na OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata (3)

Jedným z nich bude aj Patrik Tybor (31), ktorý už má jeden štart na tohtoročných majstrovstvách sveta za sebou. Hneď v úvodnej disciplíne bol členom tímu banskobystrickej Dukly, ktorá sa premiérovo predstavila v časovke.

V silnej konkurencii sa nepresadila a obsadila predposledné 21. miesto. Po nej sa na niekoľko dní vrátil domov, ale oddnes sa už pripravuje s ostatnými na nedeľňajší vrchol podujatia.

Ako vnímate s odstupom niekoľkých dní výkon a výsledok v prvej disciplíne šampionátu?

Nemali sme veľké oči, tímovej časovke sa špeciálne nevenujeme, bola to pre nás predovšetkým výborná skúsenosť. Urobili sme nejaké chyby, čakal som, že strata na víťaza bude aj väčšia. Zaostali sme za výberom Quick-Step Floors o osem minút, čo vyjadruje asi reálny rozdiel medzi svetovou špičkou a nami.

Aká bola atmosféra pretekov?

Veľmi príjemná. Preteky sledovalo pomerne veľa divákov a medzi nimi aj dosť Slovákov. Počuli sme ich povzbudzovanie. V nedeľu sa pri okruhu stretne ešte oveľa viac fanúšikov a určite budeme mať aj my veľkú podporu.

Stihli ste si už pozrieť okruh, na ktorom sa budú rozdeľovať medaily?

Na to ešte nebol čas. Ale dostali sme podklady a trochu som študoval, čo nás čaká.

K akému záveru ste prišli?

Že to bude brutálne. Určite najťažší okruh za viaceré posledné roky. Ťažké kopce, 260 km. Čo k tomu dodať? Dúfam, že nebude ešte aj pršať.

Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným... Foto: uci.ch
ms profil Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným štartom na MS v Innsbrucku.

Z čoho máte najväčší rešpekt?

Asi z extrémnej dĺžky podujatia. V našej kategórii nejazdíme také dlhé preteky. Ani raz v roku. Cyklisti z World tímov sú na niečo podobné v sezóne zvyknutí.

Na čo si na takom okruhu trúfate?

Urobím, čo bude v mojich silách. Uvidím, aké budem mať nohy. Pokúsim sa udržať v pretekoch čo najdlhšie.

Minulý rok ste mali v nórskom Bergene na šampionáte medzi elitou premiéru a preteky ste nedokončili…

Pred nimi som sa cítil dobre, mal som formu… Netrúfam si tvrdiť, že teraz vydržím až do cieľa. Beriem to reálne. Budem spokojný, ak v pretekoch odovzdám všetky sily. Naším hlavným cieľom je pomôcť Petrovi Saganovi.

Ako vidíte jeho šancu na obhajobu?

Okruh mu nesedí, je stavaný vyslovene pre vrchárov, ide sa stále hore-dole. Ak má niekto šesťdesiat kilogramov, má šancu. Ale v Saganovom prípade človek nikdy nevie, už ukázal, že dokáže jazdiť aj v kopcoch, ak má deň, je silný aj v nich. Uvidíme, v akej bude kondícii po Vuelte. Sú to jednorazové preteky, dôležité bude, ako sa favoriti vyspia a ako im sadne deň. Cyklistika býva zavše nevyspytateľná.

Patrik Tybor (v strede) počas pretekov v... Foto: SITA, Martin Mednansky
tybor cyklo Patrik Tybor (v strede) počas pretekov v cestnej cyklistike na letných OH 2016 v Riu de Janeiro.

Potvrdilo sa to naposledy aj na olympiáde v Riu pred dvoma rokmi, Peter Sagan sa účasti vzdal, pretože mu trať nesedela. V cestných pretekoch ste štartovali ako jediný Slovák a po dobrom výkone ste skončili na 45. mieste…

Keď som pred štartom videl profil okruhu, príliš som si neveril. Ale bojoval som a preteky mi vyšli.

Bol okruh v Riu náročnosťou porovnateľný s tým, ktorý je pripravený v Innsbrucku?

Kopce v Innsbrucku som si ešte nevyskúšal, ale mám pocit, že sú ešte náročnejšie. Na olympiáde sme mali vyše dvadsaťkilometrový nájazd na okruh po rovine a na druhý okruh viedol ďalší rovinatý úsek popri mori. V Riu bola trať aj o niečo kratšia. Prekvapením bolo, že napokon vyhral Greg van Avermaet, teda podobný typ pretekára, akým je Peťo Sagan. Ani on vtedy nenastupoval na štart ako favorit, išiel preteky len absolvovať, ale vyvinuli sa v jeho prospech, využil to a získal zlato. Preto hovorím, že aj v nedeľu sa môže stať všeličo.

Na akých pretekoch ste sa tento rok stretli so Saganom?

Na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka, ale tam sme sa v podstate videli len na štarte, veľký priestor na debaty nebol. Viac času bolo na majstrovstvách Európy. Tam sme aj spolu trochu trénovali. Peter je v pohode, kamarátsky, chalan do partie. Je dobré, že bude štartovať v Innsbrucku, nemá čo stratiť, nemusí nič dokazovať. Je trojnásobný majster sveta.

Ako ste spokojný s vašou sezónou? Zdá sa, že minuloročná bola o niečo lepšia…

Tento rok nebol nič extra. Tri roky za sebou sa mi celkom darilo, výkonnosť išla stále hore, teraz prišiel menší útlm. Predstavoval som si ju trochu inak. V zime som trénoval viac ako v minulých rokoch, ale očakávaný efekt sa nedostavil. Tak to niekedy v športe chodí. Verím, že budúci rok bude lepší.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Patrik Tybor #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike