Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Peklo. Kopec, ktorý určí šampióna

Domáci ho volajú Höttinger Höll. Kopec zvaný Peklo. Práve toto stúpanie by malo v nedeľu na MS určiť šampióna, ktorý bude nosiť dúhový dres.

27.09.2018 11:22
Sagan avermaet Foto: ,
Na dúhový dres Petra Sagana (vpravo) si brúsi zuby aj Greg van Avermaet (vľavo).
debata

Takmer 260 km celkovo, 4670 nastúpaných metrov a sedem hodín v sedle. Organizátori svetového šampionátu v Innsbrucku pripravili pre cyklistov skutočnú lahôdku.

Ozdobou na záver je trojkilometrové stúpanie s viacerými sekciami, ktoré presahujú 20-percentné prevýšenie. Maximálne aj 28 percent – takmer stena. Potom nasleduje už len technický zjazd a záver v cieľovom meste MS.

Odborníci prirovnávajú Höttinger Höll k Mur de Huy, ktorý každoročne rozhoduje o víťazovi slávnej klasiky Valónsky šíp či ku kopcu Côte de Saint-Nicolas, kde sa odohrávajú záverečné ataky na monumente Liège-Bastogne-Liège.

Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným... Foto: uci.ch
ms profil Profil nedeľňajších pretekov mužov s hromadným štartom na MS v Innsbrucku.

Aj Nibali mal problémy

„Pod kopec príde skupina 40 či 50 najlepších. Nastane selekcia a na vrchol to v nasadenom tempe zvládne len top desiatka. A tí si to rozdajú v závere. Samozrejme, môže sa stať, že po úniku vyhrá jeden ako ten najsilnejší,“ mieni Thomas Rohregger.

Bývalý jazdec tímov Milram či RadioShack je jedným z technických poradcov organizačného výboru MS 2018. Myšlienka zaradiť Höttinger Höll do itineráru pretekov s hromadným štartom vzišla z jeho hlavy.

„Myslím, že je to historicky jedna z najťažších tratí na MS. Pôjde sa sedem náročných kôl po Olympijskom okruhu, ktorý obsahuje aj osemkilometrové stúpanie. A na záver je tu Peklo. Viacerí cyklisti sú toho názoru, že ten kopec je už príliš. Ale chceli sme do programu zaradiť niečo špeciálne. A podarilo sa,“ vraví Rohregger.

Jazdci počas roka pravidelne jazdili do Innsbrucku vyskúšať si náročný kopec. Na jar tam bola aj talianska reprezentácia na čele s Vincenzom Nibalim. Kouč národného tímu Davide Cassani zavesil na facebook takéto video z Pekla:

Trojchodové menu

V nedeľu sa začne dopoludnia v mestečku Kufstein, východne od Innsbrucku. Tréner francúzskej reprezentácie Cyril Guimard prišiel so zaujímavým prirovnaním.

„Je to ako menu o troch chodoch. Predjedlom bude úvodných 85 kilometrov po údolí. Hlavný chod je sedem kôl po 24-kilometrovom okruhu. Z toho presne tretina je šesťpercentné stúpanie. Pekelný dezert je na programe priamo na záver a pre niektorých bude skutočne nestráviteľný,“ reagoval Guimard pre L’Equipe.

Francúzi budú mať hneď trojicu favoritov, ktorí môžu zaútočiť na dúhový dres Petra Sagana – Juliana Alaphilippa, Thibauta Pinota a Romaina Bardeta.

„Budeme sa spoliehať na silný tím. Ak chcete uspieť, musíte mať osem tímovo pracujúcich jazdcov. Práve tím nechá vyniknúť toho najsilnejšieho jedinca,“ doplnil Guimard.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Will it be UCI World Title no 4️⃣ for @petosagan at @innsbruck_tirol2018 ? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @gettyimages

Príspevok, ktorý zdieľa UCI (@uci_cycling),

Sagan? Nie je bez šance

Náročná trať bude vyhovovať predovšetkým elitným vrchárom. Ašpirantov na titul je minimálne desať bez určenia poradia. Bez šancí však nie je ani obhajca titulu.

„Peter Sagan? Samozrejme, že má šancu. Ak sa nebude súťažiť veľmi rýchlo a tempo nebude vysoké, v poslednom kopci môže zostať s najlepšími. Peklo by mu mohlo vyhovovať. Je tam potrebná surová sila, ktorú on má. Prípadné straty môže dohnať v zjazde. Myslím, že vyradiť ho zo skupiny favoritov nie je správne,“ myslí si Rohregger.

Ak by sa Saganovi obhajoba titulu podarila, stal by sa prvým štvornásobným majstrom sveta v histórii cyklistiky. Bude však na to potrebovať nadľudský výkon, kus šťastia i priateľskú pomoc Pekla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike