Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zlato z MS? Valverdeho biela veľryba

Čo majú spoločné hlavná postava zo slávneho románu Hermana Melvilla 'Moby Dick' a španielska cyklistická superstar Alejandro Valverde? Z veľkej väčšiny nič, ale predsa len niečo - obaja sa snažia dostihnúť niečo, čo sa im dlhodobo nedarí.

25.09.2018 07:48
MS cyklistika Valverde Foto: ,
Na MS 2013 získal Alejandro Valverde (vpravo) bronz.
debata

Námorný kapitán Ahab sa v knihe snaží dolapiť záhadného bieleho vorvaňa tuponosého. Pre Valverdeho je bielou veľrybou zlatá medaila zo svetového šampionátu.

Španielsky matador má doma šesť cenných kovov z MS. Ten najcennejší mu však stále chýba. Niekoľkokrát bol k nemu veľmi blízko, ale už 15 rokov mu uniká.

Prvý raz sa o to pokúsil v roku 2003 v kanadskom Hamiltone. Ako nováčik najskôr pomohol krajanovi Igorovi Astarloaovi k zlatu a po tom, ako vyhral šprint malej skupiny, bral pri svojej premiére na MS striebro.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ufff que calor Abu Dhabi

Príspevok, ktorý zdieľa Alejandro Valverde Belmonte (@alejandvalverde),

Zrejme najbližšie k vrcholu bol o dva roky neskôr v Madride. Na domácej pôde ho hnali za titulom tisícky fanúšikov a Valverde ich nechcel sklamať. Všetko si výborne naplánoval, vrátane záverečného špurtu.

S atakom Toma Boonena však počítať nemohol. Fenomenálny Belgičan sa vyviezol na Španielovom zadnom kolese, rivala s prehľadom predstihol a tešil sa zo zlata.

Pre Valverdeho nasledovali bronzové šampionáty – Salzburg 2006, Valkenburg 2012, Florencia 2013 a domáca Ponferrada 2014.

„Cyklistika je k Alejandrovi nespravodlivá. Dlží mu najmenej jeden titul svetového šampióna,“ tvrdí jeho šéf v tíme Movistar Eusebio Unzué.

Náročný profil nedeľňajších pretekov v Innbrucku však španielskemu matadorovi vyhovuje. Aj preto patrí medzi hlavných ašpirantov na titul.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@movistar_team

Príspevok, ktorý zdieľa Alejandro Valverde Belmonte (@alejandvalverde),

V aktuálnej sezóne jazdí ako za mlada. V prvej polovici sezóny zaznamenal hneď niekoľko víťazstiev a nestratil sa ani na Tour de France.

Vrchol výkonnosti však predviedol na domácej Vuelte. Do posledných dní bojoval o celkový triumf, ale v Andorre mu došli sily a už takmer isté miesto na pódiu musel uvoľniť mladším.

"Trochu si oddýchnem a na svetový šampionát budem stopercentne pripravený. Pre mňa je to zrejme jedna z posledných šancí vyhrať titul. Dám do toho všetko,“ burcuje 38-ročný Valverde.

Podarí sa mu ukončiť dlhé čakanie? Dozvieme sa v nedeľu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alejandro Valverde #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike