Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS v cyklistike sa začnú súťažou, ktorá asi končí. Na štarte aj Slováci

Začína sa týždeň svetovej cyklistiky v rakúskom Innsbrucku. Prvý raz slovenská cyklistika obsadí na majstrovstvách sveta všetky disciplíny. Dovedna sa na šampionáte predstaví dvadsať jej reprezentantov. Je to najpočetnejšia výprava v ére samostatnosti.

21.09.2018 13:50
Patrik Tybor Foto: ,
Patrik Tybor z tímu Dukla Banská Bystrica.
debata

Pozornosť slovenských priaznivcov sa sústredí na nedeľu 30. septembra, keď sa uskutoční záverečná disciplína – preteky jednotlivcov v kategórii elity. V nej bude Peter Sagan obhajovať zlato z minulého roku z Bergenu, kde ako prvý cyklista planéty vybojoval tretí triumf v rade.

Už tento víkend odštartuje šampionát tímovými časovkami mužov i žien. Sú to jediné preteky, v ktorých nesúťažia národné, ale klubové výbery. V ženských sa objaví Tereza Medveďová ako členka svojho tímu – BePink.

Špeciálna situácia nastala v súťaži mužov. V nej sa prvý raz postaví na štart čisto slovenská formácia – Dukla Banská Bystrica.

O účasť v týchto pretekoch prejavilo záujem 22 tímov. Predpokladaná kvóta účastníkov sa nenaplnila. V zostave štartujúcich je dvanásť družstiev najvyššej kategórie WorldTour, jeden prokontinentálny a deväť kontinentálnych, medzi ktoré patrí aj Dukla. V jej farbách nastúpi táto šestica jazdcov – Patrik Tybor, Marek Čanecký, Martin Mahďar, Andrej Cully, Juraj Bellan a Samuel Oros.

Všetko nasvedčuje tomu, že premiéru zažijú v čase, keď sa táto disciplína bude lúčiť. V programe MS sa zrejme objavila posledný raz. Dôvodom je najmä skutočnosť, že špičkové tímy neprejavovali o ňu väčší záujem, viaceré sa rozhodli v nej vôbec neštartovať. V tejto podobe mala časovka tímov premiéru na šampionáte v roku 2012, v programe je siedmy raz. Tešili sa v nej i Slováci – vďaka Petrovi Velitsovi, ktorý v nej vybojoval v prvých troch ročníkoch tri zlaté medaily.

V tomto roku meria trasa nedeľňajšej časovky 62,8 km, predpoludním absolvuje o niečo kratšiu trať dvanásť ženských tímov (54,5 km). Šampionát bude od pondelka pokračovať individuálnymi časovkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Innsbruck 2018 #MS 2018 v cyklistike