Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan nepotrebuje byť zdvorilý. Hlúpe odpovede dáva iba na hlúpe otázky

Neboli to jeho preteky. Ale boli o ňom... Najviac prenasledovaným cyklistom na Vuelte nebol jej víťaz Simon Yates, ani domáci matador Alejandro Valverde, ktorému tlieskali špaliere ľudí od úvodnej etapy až do cieľa v Madride. Bol ním Peter Sagan. Slovák, ktorý tento rok na španielskych cestách nepridal do zbierky žiadne veľké víťazstvo. Ale ako vždy - žiaril!

18.09.2018 16:16
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (12)

Nie, to nie sú žiadne zveličené ódy na adresu 28-ročného Žilinčana. To tamojšie médiá takto hodnotili tretie najsledovanejšie cyklistické podujatie na svete. „Davy denne čakajúce na svoju hviezdu pred tímovým autobusom Bora-Hansgrohe, ponorené do búrlivej rokovej hudby v rytme legendárnej piesne Live is Life, snívajúce o podpise, alebo ešte o niečom nezabudnuteľnejšom – selfie s cyklistickou legendou,“ nadchýňali sa.

Temperamentní, otvorení a priami – takí sú Španieli. A takých ľudí má rád aj Peter Sagan – azda aj preto, lebo aj on takým je. Výsledok? Jeden vtipný a úprimný rozhovor. Líder Bory pre denník El País povedal aj to, čomu pri pohľade na radosť, ktorú mu šport prináša, ťažko uveriť.

„Cyklistika je nuda! Neviem, ako to mám vysvetliť. Môžem to skúsiť na príklade: Ak budem v televízii sledovať 200-kilometrové preteky a zapnem si ich 100 kilometrov pred cieľom, sú vždy rovnaké. A platí to aj 20 kilometrov pred finišom. Uplynú dve hodiny a vy len sedíte pred obrazovkou bez toho, aby sa niečo udialo,“ odpovedal Sagan.

„Ak si však pozriete posledných desať či päť kilometrov, všetko sa mení v plnej rýchlosti. Je to iné, sto kilometrov pred páskou zaspíte, nie? Potom sa zobudíte a ste zvedaví, ako sa to skončí. Myslíte si, že to majú takto ľudia radi? Nerozumiem tomu. Z môjho pohľadu je to nudný šport a ako fanúšik sledujem len posledných päť kilometrov,“ dodala cyklistická hviezda.

Ako Forrest Gump

Sagan je fenomén. Nielen na bicykli, ale aj v zákulisí. To, čo povie, zväčša obletí celý svet. Žiadne naučené frázy, opatrné a vyhýbavé odpovede…

Peter Sagan. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Sagan Peter Sagan.

„Ak sledujete cyklistiku pozorne, určite ste si prečítali niekoľko jeho zvláštnych rozhovorov. Občas v nich mohol vyznieť príkro, mrzuto, infantilne, inokedy zasa bezstarostne a veselo. Alebo ako Forrest Gump – jednoducho a múdro. Ľudia, ktorí ho poznajú najlepšie, tvrdia, že táto rutina je zámerná. Z časti za ňu môže aj jazyková bariéra, ale Sagan je dostatočne múdry na to, aby vedel, čo robí,“ napísal nedávno cyklistický internetový portál Cyclingtips.

A prečo je trojnásobný majster sveta občas nepríjemný a inokedy zasa milý?

„Je to preto, že si často o otázkach novinárov myslí, že sú hlúpe, alebo nemiestne,“ povedal Ted King, Saganov niekdajší kolega z tímu Liquigas. „Jeho odpovede sú neraz mimoriadne priame. A takáto úprimnosť nie je to, čo novinári vyhľadávajú. Zdá sa, že nič neskrýva, ale podľa mňa je to len zdanie. Najlepší spôsob, ako ho pochopiť, je, ak necháte zaňho hovoriť jeho talent,“ poznamenal bývalý cyklista, ktorý Sagana sprevádzal aj na Tour de France 2013.

Klinická psychologička z amerického Bellinghamu v štáte Washington, Kristin Keimová, sa domnieva, že humor v jeho odpovediach je akýmsi vyrovnávajúcim mechanizmom. Odborníčka, ktorej klientmi boli desiatky elitných cyklistov z profesionálneho pelotónu, tvrdí, že Sagan chce byť autentický pre svojich fanúšikov a nie novinárov.

„Nejde o jazykovú bariéru. Sagan odpoveďami odmieta žurnalistom pomáhať. Akoby im chcel povedať: Sú to len preteky na bicykloch. Ak z nich chcete napísať príbeh, v poriadku, robte ako uznáte za vhodné. Ale ja vám nepoviem to, čo chcete počuť, pretože nemusím,“ zamyslela sa.

Nepotrebuje byť zdvorilý

Jonathan Vaughters, manažér tímu Education First-Drapac, tvrdí, že raz bude mať Sagana vo svojom tíme. A to aj s jeho verbálnymi zručnosťami pri komunikácii s médiami. „Je to veľmi inteligentný chlapík, avšak neustále sa ho pýtajú na tie isté veci. To, že na hlúpe otázky reaguje hlúpymi odpoveďami, ma netrápi. Sponzorom dáva tak veľa, že k novinárom nepotrebuje byť vôbec zdvorilý,“ prezradil.

Peter Sagan v Plzni. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peter Sagan Peter Sagan v Plzni.

Osobný rozhovor s Petrom Saganom je pre slovenských novinárov nadľudská úloha. Pochopiteľne, slovenský Tourminátor už dávno prerástol hranice päťmiliónovej krajiny, záujem o jeho osobu je v každom kúte sveta a preto sám musí zvážiť, komu a kde odpovie. Priamu skúsenosť má Bill Gifford, skúsený novinár na voľnej nohe.

„Aj keď s ním strávite viac ako hodinu, je veľmi náročné dostať z neho niečo hlboko osobné. Verte mi,“ rozpovedal sa o svojom zážitku. „Akoby si informácie prísne strážil. Možno to súvisí s jeho unikátnym príbehom, je to muž, ktorý vyrástol uprostred ničoho, v krajine mimo cyklistického mainstreamu. Mohlo sa stať, že ak by vyrastal v Belgicku či Taliansku a uctievali by ho už od juniorských čias, bol by z neho namyslený blbec,“ vyhlásil.

A ešte jeden názor z blízkeho okolia. Tentoraz od Američana Timmyho Duggana, ktorý tiež pomáhal Saganovi na ceste za prvými úspechmi. „Ak ste úprimný k nemu, on bude na oplátku otvorený k vám. Ale ak zacíti vo vašom prejave neautenticitu, nedostanete sa nikam. Jeho priority úzko súvisia s filozofiou užívania si života, rodina a priatelia preňho znamenajú oveľa viac ako cyklistické úspechy,“ dodal.

Saganove výroky

  • Veľa ľudí sa tvári príliš seriózne, obzvlášť novinári sú takí. Život netreba brať natoľko vážne, mali by sme si ho užívať. Ak sa z našich životov vytratí zábava, pôjde to s nami dole vodou.
  • Niekedy je lepšie nemyslieť a iba to spraviť.
  • Nezmenil som sa a nikdy sa tak nestane. V živote ma vedú moje vlastné pocity, som vždy otvorený a úprimný. Je to základ môjho bytia aj keď to niekedy znamená, že musím ísť proti prúdu. Byť sám sebou – to je to, čo ma robí spokojným.
  • Tajomstvo úspechu na klasike Miláno – San Remo? Netuším. Nikdy som ju nevyhral.
  • Samozrejme, vždy je lepšie vyhrať, ako byť zdolaný. Nezaujímajú ma moji kritici, nečítam ani tlač. Prečo by som to mal robiť? Ak ste dobrý, ste dobrý, ak vám to zasa nejde, potom máte aj veľa kritikov. Ale je to môj život, nie život novinárov.
  • Mám predstavu, ako vyhrať tieto preteky, ale pochopiteľne, nepoviem vám to do televíznych kamier. Víťaz však bude prvý v cieli.
  • Netuším, či som pre druhých cyklistickým vzorom. Ale je fajn, ak si to ľudia myslia.
  • Ak sa ma opýtate, ako by som mohol pomôcť cyklistike, odpoviem, že budem sám sebou. Nebudem robiť to, čo chcú iní. Chcem ľuďom pomôcť, aby si užívali život, lebo mnoho z nich to nemá vôbec jednoduché.
  • Na zábavu potrebujete mať pri sebe dobrých priateľov. Inak to začne byť nuda.
  • Veľa vecí sa udeje a ja netuším prečo. Vôbec neviem, čo mi prinesie život. Prečo by som mal na to myslieť? Som predsa tu a teraz…
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe