Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na Gire dostal cennú lekciu. Na Vuelte ju využil

Briti dobyli Európu. V čase blížiaceho sa brexitu zrejme táto informácia vyznie zvláštne, ale taký je momentálny stav v cyklistickom pelotóne.

16.09.2018 19:55 , aktualizované: 20:39
Spain Vuelta Cycling cyklistika Foto: ,
Traja najlepší na Vuelte: druhý v poradí Enric Mas (Quick-Step Floors), víťazný Simon Yates (Mitchelton-Scott) a tretí Miguel Ángel López (Astana).
debata (2)

Chris Froome si podmanil Giro d'Italia. Na Tour de France triumfoval Geraint Thomas. No a v nedeľu skompletizoval britský cyklistický grandslam Simon Yates, ktorý ovládol španielsku Vueltu.

„Stále tomu nemôžem uveriť. Je to krásny pocit, stojí za tým veľa tvrdej práce,“ tešil sa 26-ročný jazdec tímu Mitchelton-Scott.

Štvornohý Yates

Brit spečatil najväčší výsledok svojej kariéry v posledných dvoch horských etapách v Andorre. Využil, že drobné kniežactvo, v ktorom má prechodný pobyt, ako aj tisícky natrénovaných kilometrov, dokonale pozná.

Vedel, kedy má záutočiť na Rabasse. I ako si uchrániť náskok počas posledného stúpania na Gallinu. Navyše, v kľúčových momentoch mal pri sebe člena rodiny.

Dvojča Adam mu poskytol neoceniteľnú pomoc. Nosil bratovi vodu, slúžil ako poistka v prípade mechanickej poruchy. Ale najmä – sťahoval nástupy rivalov. Španielske médiá začali písať o štvornohom Yatesovi.

„Áno, aj to bola súčasť našej taktiky. Prvé dva týždne som šetril sily práve na to – pomôcť bratovi v závere. Veľmi sa teším, že to vyšlo,“ usmieval sa Adam Yates.

Simonovi výdatne pomohla lekcia z májového Giro d'Italia. Na talianskej Grand Tour jazdil výborne, trinásť etáp si držal ružové tričko pre lídra. V preposlednej etape ho však vyplo. Totálne. Prepadol sa o dvadsať miest a Giro sa pre neho skončilo fiaskom.

„Poučil som sa. Vedel som, že na Vuelte nemôžem ísť stále agresívne. Nielen útočiť, ale aj šetriť sily. Bol som dobre pripravený. Fyzicky i mentálne,“ vravel.

Rodák z Manchestru vie, čo stálo na začiatku jeho úspešného príbehu. Aj on je výsledkom prepracovaného systému britskej cyklistiky, do ktorej kráľovstvo nalialo veľké peniaze.

Začal na dráhe – podobne ako Thomas či Mark Cavendish. A bol rovnako úspešný, pred piatimi rokmi oslavoval titul majstra sveta v bodovacích pretekoch.

„Mal som výborné podmienky, štátu veľa vďačím za výchovu. Chcem sa poďakovať aj tímu, ktorý vo mňa stále veril,“ vravel Yates.

Po MS v Innsbrucku ho na budúci rok čaká ďalšia výzva: „Vrátim sa do Talianska. Mám tam nedokončenú prácu.“

Sagan natrénoval kopce

S ďalším sklamaním sa musel vyrovnať Movistar. Po prepadáku na Tour de France sa mu nepodarilo uspieť ani na domácej pôde.

Nairo Quintana bol len tieňom jazdca, ktorý ovládol Vueltu pred dvoma rokmi. Predčil ho domáci matador Alejandro Valverde, ktorého ešte pred víkendom delili od celkového prvenstva len sekundy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

No words needed.

Príspevok, ktorý zdieľa M.Burghardt-Pro @BORAhansgrohe (@marcusburghardt),

Kopce v Andorre mu však nepriali. V piatok na neho Yates získal minútu a lepšie to z jeho strany nebolo ani v sobotu.

Napokon musel uvoľniť miesto na pódiu v Madride mladším – krajanovi Masovi a Kolumbijčanovi Lopézovi.

Tešiť ho mohol aspoň zelený dres, ktorý si od neho na chvíľu požičal Peter Sagan. Svetový šampión sa statočne popasoval so všetkými horskými skúškami – a i keď to pôvodne vôbec nemal v pláne – Vueltu napokon dokončil. Prvýkrát v kariére absolvoval dve Grand Tours v jednej sezóne.

Vycítil, že lepšiaci sa zdravotný stav mu dovolí ísť všetky etapy, ktoré obzvlásť počas záverečného týždňa boli ideálnou prípravou na svetový šampionát v Rakúsku.

„Samozrejme, že sú to náročné preteky. Ale nie je tu toľko stresu ako na Tour de France. Môžem jazdiť s kolegami z tímu, užívam si to,“ vravel počas posledného týždňa.

V hromadnom dojazde slávnostného defilé v Madride ho v špurte zdolal len jeho veľký rival Elia Viviani.

Sagan celkovo dosiahol na Vuelte štyri druhé a dve tretie miesta. Je to viac ako solídna bilancia najmä vzhľadom na to, že v úvode podujatia stále pociťoval následky nepríjemného pádu z Tour.

O dva týždne ho čaká náročná obhajoba titulu na MS v Rakúsku. Slovenskí fanúšikovia veria, že natrénované kilometre na Vuelte mu v Innsbrucku pomôžu k výnimočnému výkonu.

Vuelta 2018 – konečné výsledky

21. etapa (Alcorcón – Madrid, 100,9 km): 1. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors 2:21:28 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo, 4. Danny van Poppel (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Marc Sarreau (Fr.) Groupama-FDJ, 6. Jon Aberasturi Izaga (Šp.) Euskadi Basque Country – Murias – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 32. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott – rovnaký čas ako víťaz.

Celkové poradie po 21. etape: 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 82:05:58 h, 2. Enric Mas (Šp.) Quick-Step Floors +1:46 min, 3. Miguel Ángel López (Kol.) Astana +2:04, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +2:54, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:28, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +5:57, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +6:07, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +6:51, 9. Jon Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida +11:09, 10. Wilco Kelderman (Hol.) Sunweb +11:11,… 119. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +4:16:05 h

Bodovacia súťaž: 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 131 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 119, 3. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors 105, 4. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 104, 5. Miguel Ángel López (Kol.) Astana 103, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 95

Vrchárska súťaž: 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 95 bodov, 2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo 83, 3. Luis Ángel Maté (Šp.) Cofidis 64

Súťaž tímov: 1. Movistar 26:50:04 h, 2. Bahrain-Merida +45:36 min, 3. Bora-Hansgrohe +47:57

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a Espaňa 2018 #Simon Yates