Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Okolo Slovenska si podmanila Vlčia svorka. Haring ako Sagan

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z Quick-Step Floors sa stal celkovým víťazom 62. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Záverečnú 4. etapu z Nitry do Galanty dlhú 157,2 km vyhral v hromadnom špurte jeho tímový kolega Fabio Jakobsen.

16.09.2018 13:30
SR cyklistika Okolo Slovenska Alaphilippe Foto: ,
Julian Alaphilippe (uprostred) sa stal celkovým víťazom Okolo Slovenska 2018. Triumfoval pred obhajcom titulu Janom Tratnikom (vľavo), celkovo tretí skončil Cesare Benedetti (vpravo).
debata

Holanďan finišoval v čase 3:21:53 h a na cieľovej páske zdolal Taliana Mattea Pelucchiho zo stajne Bora–Hansgrohe. Tretí skončil Francúz Christophe Laporte (Cofidis).

Biely dres s modrými bodkami pre víťaza bodovacej súťaže si aj v nedeľu udržal domáci jazdec Martin Haring z Dukly Banská Bystrica.

Biely dres s červenými bodkami mal už dlhšie istý Talian Giulio Ciccone (Bardani-CSF), druhý v tejto kategórii skončil Haring, tretí Patrik Tybor. V súťaži mladých pretekárov triumfoval Nór Tobias Foss z Uno-x.

„Hlavný cieľ bol dostať sa do úniku a pobrať ešte body, aby sme ten dres poistili, čo sa podarilo. Musím sa poďakovať tímu, odviedol super robotu a dokázali sme to, čomu sme v Tatrách asi ani neverili. Po štyroch dňoch je to realita,“ povedal Haring.

Dvadsaťšesťročný Alaphilippe vyhral o 16 sekúnd pred obhajcom titulu Slovincom Janom Tratnikom z CCC Sprandi Polkowice. Tretí Talian Cesare Benedetti z Bora-Hansgrohe zaostal o 22 sekúnd. „Musím sa poďakovať celému tímu a všetkým kolegom, pretože bez nich by to nebolo možné. Každý deň odvádzali skvelú robotu, aby sme ubránili žltý dres. Dnes sme to dokázali a navyše Fabio získal aj etapový triumf. Je to super a teraz je už čas na oddych, keďže sa blížia majstrovstvá sveta. Boli to pekné preteky a dobrá príprava na MS,“ povedal celkový víťaz.

Okolo Slovenska 2018 vyhral Francúz Julian... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR cyklistika Okolo Slovenska Alaphilippe Okolo Slovenska 2018 vyhral Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors.

Najlepší Slovák v celkovom poradí Matúš Štoček z reprezentačného výberu skončil na 36. priečke s mankom 3:08 minúty.

„Dnes to bolo o tom šetriť sily, držať sa a ak sa podarí, ísť do finišu. To celkom aj vyšlo. Včera to bolo na konci najhorších 50 km, čo som v poslednej dobe išiel. Ja osobne som celkovo s pretekmi veľmi spokojný a dosť ma prekvapilo, koľko ľudí prišlo pozrieť. Včera sa dosť hovorilo o Vršatci a to bolo niečo neskutočné, doslova sa otvárala cesta medzi ľuďmi. Som rád, že som sa mohol takto ukázať a užívam si to,“ povedal Štoček, ktorý v nedeľu finišoval na veľmi dobrom 12. mieste a predstaví sa aj na MS v Innsbrucku.

Záverečná etapa bola šitá pre hromadný dojazd. V jej úvode síce bolo pár menších kopčekov, ale tie nemohli zamiešať kartami. Po prvej rýchlostnej prémii v Galante nasledovali ďalšie dve v Šali a potom už len návrat do cieľového mesta.

Na štarte chýbal Bob Jungels z Quick-Stepu, ktorý sa išiel pripravovať na blížiace sa MS.

Krátko po ostrom štarte vyrazila do úniku šestica jazdcov Juraj Michalička (SR), Jesper Asselman (Roompot), Andreas Stokbro (Riwal CeramicSpeed), Matej Zahálka (Elkov-Author), Philipp Walsleben (Nem.) a taktiež Haring, ktorý chcel získať čo najviac bodov na prémiách a doniesť do cieľa dres s modrými bodkami.

Po 30 km mali náskok minútu a pol. Na čele pelotónu kontroloval situáciu Juraj Sagan a ďalší jazdci z Bory spolu s Quick-Stepom. Prvú prémiu v Galante 97 km pred cieľom získal Stokbro, druhý Haring si pripísal päť bodov. Pozdĺž celej trate povzbudzovalo pelotón veľké množstvo fanúšikov.

V ďalšom priebehu sa situácia príliš nemenila, šestica na čele jazdila stále s približne dvojminútovým náskokom.

Druhú rýchlostnú prémiu vyhral Haring a pripísal si ďalších osem bodov. V tom momente ho mohol obrať o bodkovaný dres len triumf druhého v poradí tejto súťaže Yvesa Lampaerta.

To však už neplatilo po poslednej prémii v Šali, na ktorej obsadil pretekár Dukly druhé miesto a ďalších päť bodov a tak vyhral bodovaciu súťaž. To už sa náskok šestice výrazne scvrkol a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. V ňom mal najviac síl Jakobsen.

„Bolo to veľmi veľmi rýchle, myslím si, že únik išiel celý čas okolo 50 km/h, takže sme s celým tímom museli poriadne zabrať, aby sme ich stiahli. Som veľmi rád, že sme ich chytili asi päť kilometrov pred cieľom, inak by sme nešpurtovali o víťazstvo. Som veľmi rád, že som bol nakoniec najrýchlejší,“ povedal Jakobsen.

Okolo Slovenska 2018

4. etapa (Nitra – Galanta, 157,2 km)
1. Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step) 3:21:53 h, 2. Mateo Pelucchi (Tal./Bora-Hansgrohe), 3. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 4. Sebastian Lander (Dán./Riwal CeramicSpeed), 5. Marco Maronese (Tal./Bardiani-CSF), 6. Cesare Benedetti (Tal./Bora-Hansgrohe), 7. Michael Bresciani (Tal./Bardiani-CSF), 8. Ahmed Amine Galdoune (Maroko/Kobanya), 9. Dušan Rajovič (Srb./Adria Mobil), 10. Mirco Maestri (Tal./Bardiani-CSF), … 12. Matúš ŠTOČEK (reprezentácia SR) všetci rovnaký čas

Celkové poradie
1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 16:33:08 h, 2. an Tratnik (Slovin./CCC Sprandi Polkowice) +16 s, 3. Benedetti +22, 4. Ben Hermans (Belg.) +26, 5. Josef Černý (ČR/Elkov-Author) +28, 6. Tobias Foss (Nór./Uno-x) +31, 7. Steff Cras (Belg.), 8. Pieter Weening (Hol./Roompot) obaja rovnaký čas, 9. Nick van der Lijke (Hol./Roompot) +34, 10. Lukasz Owsian (Poľ./CCC Sprandi Polkowice) +36, … 36. ŠTOČEK +3:08

Bodovacia súťaž
1. Martin HARING (SR/Dukla Banská Bystrica) 56 b, 2. Pelucchi 35, 3. Jakobsen 35

Súťaž vrchárov
1. Giulio Ciccone (Tal./Bardani-CSF) 87 b, 2. HARING 41, 3. Patrik TYBOR (SR/Dukla BB) 30

Súťaž jazdcov do 23 rokov
1. Foss 16:33:39 h, 2. Cras rovnaký čas, 3. Attila Valter (Maď./Pannon Cycling Team) +15 s

Poradie tímov
1. CCC Sprandi Polkowice (Poľ.) 49:41:06 h, 2. reprezentácia Belgicka +19 s, 3. Roompot (Hol.) +30, 4. Quick-Step (Belg.) +1:34, 5. Uno-x (Nór.) rovnaký čas, … 9. Bora-Hansgrohe (Nem.) +3:53, 18. Dukla Banská Bystrica (SR) +44:09, 19. reprezentácia SR +45:23

debata chyba
Viac na túto tému: #Quick-Step Floors #Okolo Slovenska 2018