Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol kráľom vrchárov na Tour a je kráľom aj v Tatrách

Víťazom 1. etapy 62. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Popradu na Štrbské Pleso sa stal favorizovaný Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors.

13.09.2018 18:22 , aktualizované: 19:06
alaphilippe cyklistika Foto: ,
Julian Alaphilippe triumfuje na Štrbskom Plese.
debata

Najväčšia hviezda vyhrala kráľovskú etapu. Francúz Julian Alaphilippe vo farbách Quick-Step Floors sa stal kráľom vrchárov na tohtoročnej Tour de France a kraľoval aj vo štvrtok v Tatrách.

„Máme za sebou náročnú etapu, v ceste nám stálo dosť kopcov. Chceli sme vyhrať, od začiatku sme kontrolovali etapu a cieľ sme splnili,“ skonštatoval 26-ročný Alaphilippe, ktorý pred príchodom na Slovensko triumfoval v náročných osemetapových pretekoch Okolo Veľkej Británie.

Prvá etapa 62. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska štartovala v Poprade a jej cieľ bol na Štrbskom Plese. Pretekári prechádzali siedmimi vrchárskymi prémiami, postupne zdolávali Magurské, Hanušovské a Osturňanské Sedlo, prešli Vyšnými Hágmi a zamierili na Štrbské Pleso.

V Tatrách dominoval Francúz Alaphilippe Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pelotón Okolo Slovenska a Vysoké Tatry.

„Zaujímavá etapa, ale trošku som sklamaný, myslel som si, že pelotón sa viac potrhá a budú ešte väčšie rozdiely,“ vravel autor trate a veliteľ konvoja pretekov Stanislav Holec.

„Skončila sa podľa očakávania, vyhral ju silný jazdec a skoro mám pocit, že je o víťazovi rozhodnuté. Pravda, aj dnešná etapa bude profilom ťažká a mohla by ešte priniesť nejaké zmeny,“ doplnil.

Najmä v prvej polovici pretekov nebolo tempo príliš vysoké, ale v závere ponúkli jazdci návštevníkom Tatier pekné cyklistické predstavenie s majstrovskou bodkou najväčšieho favorita.

Cieľová rovinka viedla do mierneho kopca. Na čele finišovala neveľká skupina jazdcov, na jej čele sa v posledných metroch odpútal od ostatných francúzsky cyklista a s miernym náskokom a prehľadom vybojoval víťazstvo, ktoré zároveň znamená, že sa stal lídrom celých pretekov.

Vo štvrtok dobre bojoval zo Slovákov Martin Haring z banskobystrickej Dukly, ktorý vyhral všetky tri rýchlostné prémie a je lídrom bodovacej súťaže. Na Štrbskom Plese bol zo Slovákov najrýchlejší Juraj Sagan, finišoval na 35. mieste.

Jeho tímový kolega z Bory Erik Baška bol po prológu najlepší slovenský cyklista, ale včera zaostal. Do cieľa dorazil o vyše 13 minút za víťazom.

„Ešte sú v programe tri etapy, mohli by mi viac sedieť, trošku som šetril sily na ďalšie dni. Mám nejaké tímové úlohy, pomáham v špurtoch Pelucchimu a v celkovom poradí Grosschartnerovi a uvidím, či budem mať aj ja nejaký priestor na lepší výsledok. O víťazovi pretekov je asi rozhodnuté, Quick-Step tu má silný tím, ťažko sa mu bude konkurovať, asi to už bude kontrolovať,“ domnieva sa Baška.

debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Alaphilippe #Okolo Slovenska 2018