Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Podať dobré výkony a spraviť niečo pre ľudí na Slovensku, ženie dopredu Bašku

Popradský prológ na úvod 62. ročníka pretekov Okolo Slovenska absolvovalo 17 slovenských cyklistov a najlepší z nich bol Erik Baška. Dvadsaťštyriročný cyklista v drese tímu Bora-Hansgrohe zaostal o 3 sekundy za víťazným Luxemburčanom Bobom Jungelsom (Quick-Step Floors).

13.09.2018 06:20
debata
Erik Baška z tímu Bora-Hahsgrohe v tričku pre... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Erik Baška Erik Baška z tímu Bora-Hahsgrohe v tričku pre najlepšieho slovenského pretekára po prológu.

Organizátori pripravili na úvod krátkych a technických 1,6 km, kde reálne medzi najlepšími neboli veľké odstupy. Víťaza Boba Jungelsa od druhého Yvesa Lampaerta delila len jedna desatina sekundy (2:02,32, resp. 2:02,33).

„Trať bola krátka, dosť technická. zákruty neboli jednoduché. Prechádzalo sa cez ne vo vysokej rýchlosti, takže som nechcel zbytočne riskovať pád. Jedna zákruta bola odklopená, tá po štarte ľavotočivá. Išiel som na istotu, a ani neviem, koľko som tam stratil na víťaza. Snažil som sa podať čo najlepší výkon, aj keď nie je jednoduché odhadnúť svoje sily po zranení,“ uviedol Erik Baška pre slovenské médiá v Poprade.

Baška si pred pár mesiacmi privodil trochu bizarné zranenie, dva mesiace bol mimo bicykla. „Išli sme po cyklochodníku z Nemšovej na Moravu. Bol som tam iba druhýkrát a ‚blbo‘ som sa otočil na iného cyklistu. Pozeral som sa pred seba, nikoho nevidel a nevšimol som si taký menší stĺp a trafil som ho. Dva mesiace som pauzoval. Návrat nie je jednoduchý, ale myslím si, že som sa vrátil celkom dobre. Bol som na rehabilitácii v Nemecku a už som absolvoval aj viaceré preteky, takže sa to zlepšuje,“ vysvetlil Baška.

Popradský prológ pretekov Okolo Slovenska Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Matteo Pelucchi z tímu Bora-Hansgrohe.

Na otázku, čo chce jeden z dvoch tímov WorldTour Bora-Hansgrohe dosiahnuť na pretekoch Okolo Slovenska, odpovedal: „Našim cieľom je podať čo najlepšie výkony a spraviť niečo pre ľudí, aby nás prišli povzbudiť. Dúfame, že ich príde čo najviac na kopcovité etapy aj u nás doma v Dubnici.“

Baška pridal aj informáciu, že lídrom nemeckého tímu pod Tatrami na celkové poradie je Rakúšan Felix Grosschartner. „Posledné dve etapy pôjdeme na Mattea Pelucchiho. Je však otázne, v akej bude forme a ako zvládne kopce,“ pokračoval Baška.

Niekdajší majster Európy do 23 rokov je prvýkrát na pretekoch na Slovensku v drese elitného tímu WorldTour, a to ho veľmi teší. „Máme tu domáci fanklub, veľa kamarátov aj fanúšikov. Dúfam, že aj oni sa potešia, že nás uvidia. Chceme podať čo najlepšie výkony, aby sme boli so sebou spokojní. S veľkými menami súťažím vlastne stále, takže to ma netrápi,“ dodal Erik Baška.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Baška #Okolo Slovenska 2018