Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozval domov cyklistické hviezdy. Sú to normálni chalani, tvrdí

Také mená ešte v ére samostatnosti v slovenskom pelotóne nikdy nesúťažili.

12.09.2018 20:04
Fabio Jakobsen, Yver Lampaert, Bob Jungels Foto: ,
Zľava Fabio Jakobsen v drese pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, Yves Lampaert v drese pre najlepšieho jazdca bodovacej súťaže a víťaz prológu Okolo Slovenska Bob Jungels. Trojica jazdcov je z tímu Quick-Step Floors.
debata

Aktuálne najúspešnejší cyklistický tím planéty Quick-Step Floors poslal na slovenské cesty silnú zostavu. Francúz Julian Alaphilippe, Holanďania Niki Terpstra a Fabio Jakobsen, Čech Zdeněk Štybar, Luxemburčan Bob Jungels, Belgičania Yves Lampaert a Iljo Keisse už vybojovali množstvo veľkých víťazstiev a hociktorý z tejto sedmičky by mohol vyhrať preteky Okolo Slovenska.

Zásluhu na tom, že sa v stredu postavili na štart prológu 62. ročníka pretekov Okolo Slovenska, má najmä Ján Miškovský, majiteľ spoločnosti janom, jediný Slovák, ktorý finančne podporuje špičkový cyklistický tím. Je jedným zo sponzorov belgického zoskupenia Quick-Step Floors.

„Už dlhšie sme sa spolu bavili, že by tím mohol prísť na Slovensko, ale doteraz neboli na to podmienky – chýbala najmä kategória pretekov, kde by mohli štartovať. Teraz sa situácia zmenila, slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť, že sa stretnú s takými skvelými cyklistami, odfotia sa s nimi. A je to aj reklama pre Slovensko, ktoré si bude v najbližších dňoch cyklistický svet viac všímať,“ približuje Miškovský, ktorého slová potvrdzujú, že aj na najvyšších poschodiach svetovej cyklistiky sú dôležité nielen peniaze, ale aj dobré vzťahy.

So všetkými jazdcami sa pozná osobne. „Viackrát sme spolu hovorili, dali sme si už aj pohár vínka. Sú to úplne normálni chalani, skromní a slušní. Napriek tomu, že sú to cyklistické hviezdy, nemali nijaké špeciálne požiadavky, ani finančné nároky. Podmienky účasti majú úplne štandardné, s ich štartom sú spojené len trochu vyššie náklady, majú tímový autobus a svoj tradičný základný servis. V piatok večer po etape sme urobili pre nich malé stretnutie u nás v Dohňanoch, navštívia náš cyklistický klub.“

Na otázku, prečo je Quick-Step Floors taký úspešný, zdôrazňuje najmä silu tímu. „Tímovosť je naša silná stránka spolu so spôsobom, akým je vedený skúseným odborníkom Patrickom Lefeverom a jeho športovými manažérmi. Minulý rok bol u nás Marcel Kittel, vyhrával, ale odišiel a prestalo sa mu dariť. To isté platí aj o Tonym Martinovi, ktorý po odchode od nás prestal víťaziť. Elia Viviani je u nás veľmi úspešný, ale kým pôsobil v Sky, nebolo o ňom príliš počuť,“ argumentuje Miškovský.

Za najväčšieho favorita pretekov považuje Francúza Alaphilippa. „Neviem, ako sa v tíme chalani dohodnú, lebo každý z jazdcov je veľmi silný. Je možné, že lídrom bude Jungels, ktorý minulý týždeň pomáhal Alaphilippovi k celkovému triumfu v Británii a sám skončil piaty. Taktika sa bude určovať podľa toho, ako sa preteky budú vyvíjať a bude vecou Toma Steelsa a Davida Bramatiho, sú to špičkoví športoví riaditelia, ktorí tím na Slovensku povedú,“ vysvetlil Miškovský.

Popradský prológ pretekov Okolo Slovenska Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Matteo Pelucchi z tímu Bora-Hansgrohe.

Alaphilippe i ďalší jeho spolujazdci využijú preteky Okolo Slovenska na prípravu na MS, ktoré sa uskutočnia v susednom Rakúsku o necelé tri týždne. „Blízkosť dejiska šampionátu i vhodný termín tiež zavážili, keď sa rozhodovalo o štarte na Slovensku. Títo pretekári by mali na Slovensku vyhrať. To je moje želanie. Vyhovuje im charakter pretekov a sú takí silní, že ak sa nestane niečo nečakané, určite budú úspešní,“ domnieva sa Miškovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Quick-Step Floors #Julian Alaphilippe #Ján Miškovský #Niki Terpstra