Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Poprade svetové esá. Bora verí aj dvom Slovákom

Prológ a štyri etapy, 695 km, 21 tímov, 147 cyklistov. To sú základné fakty 62. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

12.09.2018 10:00
Juraj Sagan Foto: ,
Juraj Sagan.
debata

Odštartujú dnes podvečer v Poprade. Prvý raz v histórii sa na nich predstavia tímy WorldTour. Pelotón prejde cez 111 miest a obcí Slovenska a dovedna ho čaká 17 vrchárskych a 12 rýchlostných prémií.

Jednotku bude mať obhajca Tratnik

S číslom jeden sa postaví na štart Slovinec Jan Tratnik z tímu CCC Sprandi Polkowice, ktorý obhajuje vlaňajšie víťazstvo. Od najbližšej sezóny bude už členom tímu Bahrain Merida.

„Pôvodne v nominácii svojho súčasného tímu nebol, ale po rozhovoroch s nami ho dodatočne zaradili na súpisku,“ vysvetlil športový riaditeľ podujatia Ľudovít Lučanič.

Jan Tratnik Foto: SITA/AP, Jakub Julény
Jan Tratnik Jan Tratnik

Najlepší cyklisti v pelotóne sa budú v slovenských etapách pripravovať na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční v Innsbrucku dva týždne po skončení pretekov.

V pelotóne nebude chýbať Saganov tím Bora-Hansgrohe, hoci jeho líder, trojnásobný majster sveta, má aktuálne iný program, štartuje na Vuelte. Vo farbách Bory bude bojovať jeho starší brat Juraj Sagan či ďalší Slovák Erik Baška.

Ťahákom bude účasť aktuálne najúspešnejšieho zoskupenia vo svetovom pelotóne – Quick-Step Floors. Ten má na konte vo vrcholiacej sezóne už vyše 60 víťazstiev.

Na štarte najlepší vrchár Tour de France

Belgický tím poslal na slovenské cesty silnú zostavu na čele s Julianom Alaphilippom, ktorý vyhral súťaž vrchárov na tohtoročnej Tour de France, Nikim Terpstrom, ktorý trumfoval v apríli na Okolo Flámska, Bobom Jungelsom, Yvesom Lampaertom či Zděnkom Štybarom. Štyria cyklisti v jeho farbách sa zúčastnili na tohtoročnej Tour.

V pelotóne budú aj dva čisto slovenské tímy – pretekári jediného domáceho kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica a reprezentačný vý­ber.

V bodkovanom drese. Julian Alaphilippe sa stal... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Julian Alaphilippe V bodkovanom drese. Julian Alaphilippe sa stal na tohtoročnej Tour de France kráľom vrchárov.

Francúz Alaphilippe, ktorý sa už tešil aj z etapových víťazstiev na Tour i Vuelte, prichádza s čerstvým triumfom v silnej konkurencii na pretekoch Okolo Británie.

Na tomto minulotýždňovom osemetapovom podujatí štartovali po jeho boku aj dvaja ďalší pretekári, ktorí sú tiež v nominácii na preteky Okolo Slovenska. Výborne si počínal aj Luxemburčan Jungels, ktorý obsadil celkové 5. miesto.

Vlani rozhodol už prológ

Preteky sa začínajú dnes prológom. Meria len 1,6 km, štart i cieľ bude v centre Popradu na námestí Sv. Egídia, prvý jazdec odštartuje o 17.00, posledného čakajú v cieli o 18.15. Predohrou bude predstavovani­e tímov.

Prológ slúži najmä na rozjazdenie a zoznámenie sa s pretekármi, ale zostavovateľ trate Stanislav Holec pripomína, že vlani ho vyhral Tratnik a prvé miesto si udržal až do konca.

„Rozhodnúť môžu v konečnom účtovaní aj niekoľkosekundové rozdiely, ktoré si jazdci a tímy udržia. Verím však, že teraz to platiť nebude a prológ víťaza neurčí,“ dodáva Holec.

Hneď štvrtková etapa má prívlastok kráľovská a ponúka veľké možnosti na zmeny. Povedie Vysokými Tatrami cez sedem vrchárskych prémií na Štrbské Pleso, kde bude finišovať do kopca. Cieľ ďalších etáp bude v Dubnici nad Váhom (najdlhšia etapa ročníka, bezmála 200 km a takisto sedem vrchárskych prémií), Nitre a Galante, kde v nedeľu vyvrcholia.

==== Preteky Okolo Slovenska 2018 ====
12. 9. prológ Poprad – Poprad 1,6 km
13. 9. 1. etapa Poprad – Štrbské Pleso 164,4 km
14. 9. 2. etapa Ružomberok – Dubnica n.V. 192 km
15.9. 3. etapa Dubnica n. V. – Nitra 180 km
16.9. 4. etapa Nitra – Galanta 157,2 km

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bora-Hansgrohe #Okolo Slovenska 2018