Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan útočí na ďalší zelený dres: Zlepšujem sa

Na Vuelte počas kariéry vyhral štyri etapy a v piatok mal veľmi blízko k piatemu triumfu. Peter Sagan potvrdil vzostup formy a zdá sa, že následky nepríjemného pádu z Tour de France sú už minulosť.

31.08.2018 19:38
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Pelotón Vuelty sa v posledný augustový deň rozlúčil s Andalúziou zradnou etapou, ktorá mala mať nevyspytateľný priebeh. V horúcom počasí mohli uspieť jazdci z úniku, klasikári či rýchli vrchári.

Chlieb sa lámal v dramatickom závere. Druhý kategorizovaný kopec Alto de Ceal (dĺžka 4,5 km, sklon 5,4%) sa končil len 12 km pred cieľom. Nasledoval zjazd na úzkych a kľukatých cestách, ktorý nezvládli ani tí najlepší.

Spadol a nabral stratu nielen Michal Kwiatkowski (dovtedy druhý v celkovom poradí), ale aj Saganov tímový kolega Emanuel Buchmann, ktorému v boji o červený dres patrila tretia priečka.

Bora-Hansgrohe preto musela upraviť taktiku na posledné kilometre. Rafal Majka stíhal únik neskoršieho víťaza Tonyho Gallopina a pracoval pre Sagana. Dvojica Davide Formolo, Jay McCarthy zase počkala na Buchmanna s úlohou priviesť ho do hlavnej skupiny.

Gallopin napokon doviedol svoj dvojkilometrový únik do víťazného konca. Päť sekúnd za ním vyhral strmý špurt hlavnej skupiny Sagan, za ktorým zaostali Alejandro Valverde, Rigoberto Urán či Jon Izaguirre.

Slovenský šampión sa vďaka druhému miestu v etape dostal už na tretie miesto v bodovacej súťaži. V boji o zelený dres zaostáva za Valverdem už len o osem bodov.

„Vôbec to nebola ľahká etapa a horúce počasie to celé len sťažilo. Posledné stúpania boli veľmi zradné, ale podarilo sa mi udržať sa pri najlepších vrchároch. V závere Majka sťahoval náskok Gallopina, ale keďže Formolo s McCarthym museli pomáhať Buchmannovi, musel to robiť sám. I tak vládne spokojnosť, vyhral som špurt hlavnej skupiny. Zo dňa na deň sa cítim lepšie,“ tešil sa v cieli Sagan.

Buchmann aj vďaka práci svojich tímových kolegov nestratil v boji o celkové poradie ani sekundu a je naďalej tretí. Po etape vyjadril nádej, že následky pádu nebudú mať dopad na jeho ďalšie výkony.

The best! @petosagan #petosagan #petersagan

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan Official Fan Club (@peter_sagan_official_fan_club),

„V závere sme mali všetko výborne nastavené – udržali by sme si pozície v celkovom poradí a Peter (Sagan) mohol ísť na etapový triumf. V rozhodujúcom momente ma však postihol pád. Bolo to bolestivé, ale kolegovia mi pomohli. Verím, že sa to zaobíde bez následkov. Musím sa však podrobiť vyšetreniu, ktoré určí rozsah zranení. Dúfam, že všetko bude OK,“ zaželal si Buchmann.

Športový riaditeľ Bory Steffen Radochla sa rozplýval nad ďalším príkladným tímovým výkonom:

„Svoje si odviedol aj Marcus Burghardt, ktorý v prvej polovici pretekov držal jazdcov v úniku na uzde. Škoda, že našu taktiku prekazil pád. Ale aj to sa v cyklistike stáva. Dokázali sme sa s tým vysporiadať. Buchmann si udržal tretie miesto a Sagan siahal na výhru. Bol to dobrý deň.“

V sobotu je do tretice na programe etapa so zvlneným profilom a klasikárskym dojazdom. Je najdlhšia v porovnaní so štvrtkovou a piatkovou (195 km), ale je na nej len jedno stúpanie tretej kategórie.

Peter Sagan sa v prípade úspechu a priaznivej zhode okolností môže obliecť do ďalšieho zeleného dresu. Tričko rovnakej farby mu pred mesiacom patrilo počas takmer celého priebehu Tour de France.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Vuelta a Espaňa 2018