Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Forma stúpa, ale na výhru to ešte nestačí. Sagan finišoval deviaty

Zdravotný stav a forma sa zlepšujú zo dňa na deň, ale na víťazstvo to zatiaľ nestačí.

30.08.2018 18:34
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Petrovi Saganovi v 6. etape španielskej Vuelty nevyšiel útok na triumf. Až do posledných metrov sa držal na špici pelotónu, ale v hromadnom dojazde sa nepresadil.

Z víťazstva sa tešil Francúz Nacer Bouhanni z tímu Cofidis. V nervóznom špurte zdolal Holanďana Dannyho van Poppela (LottoNL-Jumbo) i hlavného favorita Taliana Eliu Vivianiho (Quick-Step Floors). Sagan napokon finišoval na deviatom mieste.

„Dnešná etapa sa začala v trochu pomalšom tempe, ale v závere to opäť bolo rýchle a pelotón sa viackrát delil. Chcel som špurtovať, ale v cieľovej rovinke som nemal veľmi vhodnú pozíciu. Snažil som sa to ešte vylepšiť, avšak nepodarilo sa,“ napísal Sagan na facebooku.

Pred štartom etapy doznievalo rozhodutie rozhodcovskej jury z predchádzajúceho dňa. Traťoví komisári ukrojili lídrovi pretekov Rudymu Molardovi z jeho náskoku 20 sekúnd. Dôvodom bol fakt, že v závere stredajšej etapy, po ktorej sa obliekol do červeného dresu pre najlepšieho pretekára, si zobral zo sprievodného automobilu fľašu s vodou.

Krátko po štarte 6. etapy sa do úniku dostala trojica Richie Porte, Luis Maté, Jorge Cubero. Každý z nich mal iný dôvod ukázať sa. Porte pred štartom Vuelty patril najväčších favoritov na popredné umiestnenia. Avšak nevyšla mu hneď druhá etapa, v ktorej nabral masívnu stratu na najlepších.

„Zvyšný priebeh pretekov bude pre mňa už len ideálny tréning na svetový šampionát v Innsbrucku,“ vravel Austrálčan. Účasťou vo včerajšom úniku splnil tento úmysel na sto percent.

Maté jazdiaci v bodkovanom drese najlepšieho vrchára si chcel upevniť vedenie v tejto kategórii. Na dvoch kategorizovaných stúpaniach bral maximálny počet bodov a navýšil svoj náskok pred druhým Pierrom Rollandom na 22 bodov.

Cubero, ktorý jazdí svoju prvú Grand Tour v kariére, sa chcel predviesť pred domácimi fanúšikmi v Andalúzii. V úniku vydržal najdlhšie, ale aj jeho pelotón pohltil a 30 kilometrov pred cieľom všetko smerovalo k hromadnému dojazdu.

V prímorskom stredisku San Javier fúkal nepríjemný bočný vietor a pred finišom robil problémy všetkým jazdcom. Dramatický záver poznačil pád, po ktorom sa pelotón roztrhal na menšie skupinky.

Šprintérské tímy Quick-Stepu a Bory zostali v čelnej skupine a záver sľuboval súboj elitných špurtérov. Súčasťou technického dojazdu bol kruhový objazd 800 metrov pred cieľom a potom úzka cieľová rovinka.

Najviac síl mal napokon Bouhanni. „Chcem poďakovať kolegom z tímu za vzornú spoluprácu. Držal som sa na kolese tých najväčších favoritov a vyšlo to. Tu na Vuelte som naposledy vyhral pred štyrmi rokmi, takže dnešný triumf ma veľmi teší. Odľahlo mi, že moja práca nevychádza nazmar,“ povedal v cieli šťastný víťaz.

V boji o červený dres sa nič nezmenilo, Molard vedie po penalizácii pred Michalom Kwiatkovským o 41 sekúnd. V piatok je na programe etapa s podobným zvlneným profilom, ďalšiu šancu uspieť v závere dostane opäť aj Peter Sagan.

Vuelta 2018

6. etapa (Huércal-Overa – San Javier. Mar Menor, 155,7 km): 1. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis) 3:58:35 h, 2. Danny van Poppel (Hol./LottoNL-Jumbo), 3. Elia Viviani (Tal./Quick-Step), 4. Simone Consonni (Tal./SAE Team Emirates), 5. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott), 6. Ivan Garcia (Šp./Bahrain-Merida), 7. Omar Fraile (Šp./Astana), 8. Miguel Ángel López (Kol./Astana), 9. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 10. Michael Morkov (Dán./Quick-Step) všetci rovnaký čas

celkové poradie: 1. Rudy Molard (Fr./Groupama-FDJ) 22:26:15 h, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +41 s, 3. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +48, 4. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +51, 5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +53, 6. Ion Izagirre (Šp./Bahrain-Merida) +1:11, 7. Tony Gallopin (Fr./AG2R) +1:14, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +1:14, 9. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) +1:18, 10. Enric Mas (Šp./Quick-Step) +1:23, … 137. SAGAN +42:35

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a Espaňa 2018