Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojovník na bicykli i v živote. Zomrel víťaz etapy na Tour a paralympijský šampión Otxoa

Po dlhej chorobe zomrel v 43 rokoch bývalý španielsky cyklista Javier Otxoa, ktorého profesionálnu kariéru predčasne ukončila vážna nehoda.

25.08.2018 14:57
Javier Otxoa Foto: ,
Javier Otxoa oslavuje triumf v 10. etape Tour de France 2000.
debata

Víťaz jednej horskej etapy na Tour de France v roku 2000 sa po dlhej rehabilitácii na bicykel vrátil napriek trvalému postihnutiu a získal dve zlaté medaily na paralympijských hrách. Jeho pamiatku si uctia minútou ticha pred dnešným štartom Vuelty.

Otxoa mal ťažkú nehodu vo februári 2001. Pri tréningu neďaleko Malagy ho aj s bratom Ricardom zrazil automobil a jeho dvojča kolíziu neprežilo. Javier Otxoa utrpel ťažké zranenia hlavy a hrudníka a bol mesiac v kóme.

Niekdajší jazdec stajne Kelme sa napriek následkom nehody vrátil k cyklistike v kategórii hendikepovaných. Na paralympijským v Aténach získal zlato a striebro, čo zopakoval o štyri roky neskôr v Pekingu.

„Javier Otxoa bol príkladom obrovského úsilia, čo ho poháňalo vpred celým životom. Posielam objatia jeho rodine a priateľom. Odpočívaj v pokoji,“ rozlúčil sa s priateľom na twitteri jeden z najlepších španielskych cyklistov Alejandro Valverde. „Bol to bojovník na bicykli aj v živote,“ pridal krátku kondolenciu tím Movistar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Javier Otxoa