Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat na miesto činu. Sagana pred MS preverí ikonická Vuelta

Ani zďaleka najpopulárnejšia, ale zato určite najnáročnejšia. Individuálnou časovkou v Málage v sobotu odštartuje tretia a zároveň posledná tohtosezónna Grand Tour - španielska Vuelta. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov bude o ňu zvýšený záujem aj u slovenských fanúšikov. Dôvod? Po trojročnej pauze sa na Pyrenejský polostrov vracia Peter Sagan.

23.08.2018 15:35
debata (1)
Peter Sagan na Vuelta a Espaňa 2011. Foto: SITA/AP, Lalo R. Villar
Sagan Vuelta 2011 Peter Sagan na Vuelta a Espaňa 2011.

Skvelý nováčik

Písal sa rok 2011. Medzi štartujúcimi na Vuelte figuroval aj relatívne neznámy mladík zo Žiliny, ktorý sa chystal absolvovať svoj debut na podujatiach Grand Tours.

Súperi meno Sagan už poznali, fanúšikovia sa ho učili zapamätať si. Slovenský rýchlik zo zoskupenia Liquigas-Cannondale, kde jazdil pre potreby vtedajšieho lídra Vincenza Nibaliho, si zvýšil kredit okamžite.

Na svojej premiérovej Vuelte vyhral tri etapy a ovládol bodovaciu súťaž. V Španielsku sa potom predstavil ešte dvakrát (2014, 2015).

Jeho zatiaľ posledná účasť mala neslávny koniec. V závere 8. etapy sa nie vlastnou vinou dostal do kolízie s motocyklom technickej pomoci. Pri páde utrpel krvavé zranenia a z pretekov musel odstúpiť.

Organizátori sa Saganovi a jeho tímu Tinkoff-Saxo ospravedlnili a oznámili, že technika vylúčili z tímu usporiadateľov. Bez trestu však neobišiel ani Slovák.

Po páde si vyventiloval svoju zlosť na vozidle lekárskej pomoci, ktoré niekoľkokrát udrel päsťou. Kopol aj do motocykla a jeho majiteľovi vynadal. Hoci jeho frustrácia bola oprávnená a pochopiteľná, musel zaplatiť pokutu 300 švajčiarskych frankov.

„Ak by som bol súčasťou pádu v pelotóne, nepoviem ani slovo. Ale je neakceptovateľné, aby mal haváriu na svedomí motocykel organizátorov. Išiel veľmi rýchlo, bezhlavo, ani som ho nepočul prichádzať. Organizátori by v prvom rade dbať na bezpečnosť a nie ju ohrozovať,“ hneval sa.

Príprava na Innsbruck

Fanúšikovia polemizovali, že Sagan kvôli tomuto incidentu zanevrel na Vueltu. Príčina však bola iná. Vzhľadom na profily tratí na svetových šampionátoch, kde nemá posledné tri roky konkurenciu, zvolil iný typ prípravy.

A z rovnakého dôvodu sa na Vueltu tento rok vracia. Náročné kopcovité etapy mu poslúžia ako ideálna príprava na septembrové MS v Innsbrucku.

Rakúski organizátori pripravili náročnú trať s množstvom nastúpaných metrov, čo vyhovuje klasickým vrchárom. Hoci Sagan nebude patriť medzi favoritov, pokus o rekordný štvrtý dúhový dres za sebou neplánuje vzdať bez boja.

"Rozhodol som sa štartovať na Vuelte. Vidím to ako perfektnú prípravu na MS v Innsbrucku. Musíme ešte chvíľu počkať a potom uvidíme, ako som sa dokázal zotaviť z pádu na Tour de France. Ale myslím si, že som na dobrej ceste dostať sa opäť do vrcholovej formy,“ vravel Sagan pred štartom.

"Na Vuelte je tento rok viacero veľmi zaujímavých etáp. Máme naozaj silný tím a v rukáve viacero karát na víťazstvá v etapách. Samozrejme, aj ja sa pokúsim nejaké získať,“ dodal.

Práve jeho zdravotný stav a aktuálna forma sú najväčšou neznámou pred štartom Vuelty. Kvôli následkom pádu z Tour nedokončil preteky na ME v Glasgowe.

Generálku na Vueltu absolvoval minulý týždeň na klasike v Hamburgu. V záverečnom špurte sa nepresadil, skončil desiaty. Experti na cykloportáloch špekulujú, že Sagan – bez ohľadu na lepšiaci sa zdravotný stav – neabsolvuje kompletné preteky.

„Pôjde deväť, možno dvanásť etáp. Bude to závisieť od toho, ako sa bude cítiť. Je pre neho zbytočné, aby išiel celú Vueltu,“ tvrdí portál VeloNews.

Chris Froome ako víťaz vlaňajšej Vuelty. Foto: SITA/AP, Francisco Seco
froome Chris Froome ako víťaz vlaňajšej Vuelty.

Bez favorita

Sedemdesiatytretí ročník Vuelta a Espaňa bezpochyby ponúkne atraktívne divadlo. Na programe je 21 etáp v celkovej dĺžke 3254 kilometrov. Na štart sa postaví 22 tímov a spolu 176 jazdcov. Náročná bude najmä druhá polovica pretekov, pelotón čaká šesť horských záverov počas ôsmich dní.

Chýbať budú dve veľké ikony Vuelty z predchádzajúcich ročníkov – Španiel Alberto Contador a Brit Chris Froome. Miláčik domácich fanúšikov po vlaňajšom ročníku ukončil kariéru a cyklistike sa venuje už len ako televízny spolukomentátor.

Froome má za sebou mimoriadne náročný rok. Tri mesiace po tom, ako vyhral lanskú Vueltu, sa verejnosť dozvedela o jeho salbutamolovom prípade. Nedoriešená situácia sa s ním ťahala niekoľko mesiacov.

Na Giro d'Italia musel kvôli tomu čeliť urážkam a posmechu fanúšikom. Preteky napokon fenomenálny spôsobom aj tak vyhral. Ešte ťažšie to mal na Tour de France, kde štartoval tesne po tom, ako ho cyklošéfovia očistili spod dopingového podozrenia.

Arogantní francúzski diváci na neho bučali, nadávali mu. Dvakrát ho fanúšik udrel počas jazdy. Frooma to nezlomilo – skončil na stupni víťazov za Geraintom Thomasom a Tomom Dumoulinom.

Kto priviezie červený dres až do Madridu? Okruh ašpirantov na víťaza je pomerne široký.

Do užšieho výberu patria ostrieľaní borci Nairo Quintana, Alejandro Valverde (obaja Movistar), Richie Porte (BMC) či Fabio Aru (SAE-Emirates), ako aj členovia nastupujúcej generácie Miguel Ángel López (Astana) a Simon Yates (Mitchelton-Scott).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a Espaňa 2018