Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kritický Nibali: Z cyklistiky sa stal jeden veľký cirkus

Vincenzo Nibali si na Tour de France 2018 brúsil zuby na pódiové umiestnenie. Do polovice pretekov jazdil výborne a držal sa špici. Potom však prišla kráľovská etapa so záverečným stúpaním na legendárny Alpe d'Huez. Nie však, že by mu došli sily, ale doplatil na hlúposť iných.

17.08.2018 08:18
France Cycling Tour de France Nibali cyko Foto: ,
Vincenzo Nibali počas stúpania na Alpe d'Huez.
debata (2)

Päť kilometrov pred cieľom na ikonickom kopci ho postihla veľká smola. Po tom, ako ho na kraj cesty vytlačil arogantný policajt na motorke, ktorý na miesto toho, aby jazdcov pomáham, tak im komplikoval situáciu, sa Nibali ocitol na zemi.

Predchádzal tomu kontakt s popruhom od fotoaparátu, ktorý držala neďaleko stojaca fanúšička. Popruh sa Talianovi zaplietol do riadidiel a nasledoval nešťastný pád. Nibali utrpel zlomeninu stavca a viaceré odreniny.

Etapu pod vplyvom adrenalínu síce dokonči, ale jej skončení putoval do nemocnice. Tam mu diagnostikovali nemilosrdnú diagnózu a z pretekov musel odstúpiť.

S odstupom mesiaca v ňom stále doznievajú pocity sklamania a frustrácie. V rozhovore pre denník La Gazzetta dello Sport si nedával servítky pred ústa.

„V niektorých smeroch sa stal z cyklistiky jeden veľký cirkus. Fanúšikovia sú potrební, samozrejme, veď to robíme pre nich. A nie takýmto spôsobom. Ľudia sa opíjajú a urobia všetko pre to, aby sa objavili na televíznej obrazovke,“ rozrozprával sa Nibali a pokračoval:

„Ľudia nám skáču do cesty, zaslepujú nás vlajkami či dymovnicami. Niekedy skutočne nevieme, čo alebo kto je pred nami. Len sa modlíme, aby sa cesta pred nami otvorila.“

Nibali sa na Tour pripravoval svedomito niekoľko mesiacov. Stálo ho to veľa úsilia, energie a jeho tím Bahrajn-Merida aj nemalé financie. Bahrajnská stajňa stále zvažuje žalobu na organizátorov ASO a plánuje žiadať tučné odškodné.

„Dve tretiny celoročnej prípravy celého tímu smeruje na Tour. Okrem poškodenia môjho zdravia, ako sa vyčíslite ekonomickú stratu celej veci?“ pýtal sa.

Najťažšia etapa Tour so stúpaním na Alpe D'Huez Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan rozdáva autogramy pred etapu.

Elitný univerzál sa zastal aj svojho kolegu Chrisa Frooma. Ten sa pre svoju dlho nevyriešenú salbutamolovú kauzu stal v očiach domácich fanúšikov nepriateľom číslo 1 a nemilosrdní Francúzi mu to okato dávali najavo. Bučali na neho, nadávali mu a dvakrát sa stalo, že fanúšik ho počas pretekov udrel.

„Chrisa udrel fanúšik, tesne pred mojím pádom, videl som to. Je podľa vás normálne, že sa stane obeťou fyzického násilia počas toho, že si vykonáva svoju prácu? Niekedy jazdíme skutočne v bizarných podmienkach,“ pokračoval Nibali.

Žraloka z Messiny stále limitujú zdravotné problémy ako následky pádu, ale napriek tomu sezónu nezabalil. Plánuje sa postaviť na štart tretej tohtoročnej Grand Tour – španielskej Vuelty i svetového šampionátu v Rakúsku.

„Vuelta je tou najlepšou prípravou na Innsbruck. Nájdete tam presne to, čo potrebujete. Aj bez maximálnej snahy o čo najlepšie umiestnenie jazdíte v rytme, ktorý vám vyhovuje,“ dodal Nibali.

Vuelta a Espaňa sa začína v Málage 25. augusta. MS v Rakúsku sú na programe 30. septembra. Na oboch podujatiach by sa mal predstaviť aj Peter Sagan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vincenzo Nibali #Tour de France 2018