Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Upršaný Glasgow bol nad sily chorého Sagana: Nemal som nohy

Aj tí najlepší cyklisti v pelotóne majú slabšie dni. Najmä, ak sa k náročným poveternostným podmienkam pridá podlomené zdravie. V nedeľu sa o tom presvedčil i Peter Sagan.

12.08.2018 15:51 , aktualizované: 18:06
debata (14)
Upršané cyklistické ME v Glasgowe Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan po odstúpení z pretekov na ME v...

Slovenský šampión nedokončil nedeľňajšie preteky s hromadným štartom na ME v Glasgowe. Zaplatil daň za pád v 17. etape Tour de France, ktorého následky cíti doteraz.

„Stále nie som v stopercentnom poriadku. Nemôžem používať všetky svaly, na bicykli sa necítim komfortne. V mojom prípade to bude len lotéria,“ vravel deň pred pretekmi, na ktorých chcel získať druhý titul kontinentálneho šampióna v kariére (predtým Plumelec 2016).

K nedoliečeným zraneniam z Tour sa pridalo aj nachladnutie. Sagan napriek tomu nastúpil na štart a dve tretiny pretekov statočne bojoval s nástrahami trate i prírody.

V Glasgowe vládlo typické ostrovné počasie. K dažďu sa pridal silný vietor, ktorý jazdcom komplikoval situáciu. Viacerí mali na mestskom okruhu technické problémy, defektu sa nevyhol ani Sagan.

Jeho snaženie sa definitívne skončilo 84 km pred cieľom po odjazdení desiatich z celkového počtu 16 okruhov. Spolu s ním zosadol zo sedla aj Marek Čanecký, ktorý sa ho snažil v kritických momentoch potiahnuť.

„Počasie nebol až taký problém, podmienky boli rovnaké pre všetkých. S pribúdajúcimi kilometrami som však čoraz viac cítil boľavý chrbát a narazenú panvu. Nemalo zmysel v takom stave pokračovať,“ vravel Sagan v cieli do kamier Eurosportu.

Bez okolkov priznal, že na náročný okruh v škótskej metropole nemal potrebnú formu.

„Trať bola veľmi technická, to mi nerobilo problémy. Avšak na takúto úroveň pretekov musíte mať nohy a tie som dnes nemal. Chcem sa pripraviť na zvyšnú čas sezóny. Uvidíme, čo mi zdravie dovolí,“ dodal.

Nový majster Európy Matteo Trentin z Talianska. Foto: Reuters, PETER CZIBORRA
trentin cyklo Nový majster Európy Matteo Trentin z Talianska.

„V cyklistike sa vyskytnú aj takéto dni. Všetci vieme, že Peťo nebol po páde na Tour de France úplne fit, to sa určite prejavilo aj v príprave na majstrovstvá Európy. Na štart išiel plný odhodlania, no nebol zdravotne v poriadku. Navyše, v pretekoch musel po výmene kolesa doťahovať stratu, kde stratil množstvo síl. Nemôže stále len víťaziť, aj taký je športový život,“ uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara pre RTVS.

Víťaz pretekov napokon vzišiel z úniku, ktorý sa vyprofiloval štyri okruhy pred záverom. V posledných kilometroch si to medzi sebou rozdala pätica jazdcov.

Najviac síl mal v závere Talian Matteo Trentin, ktorému špurt výborne rozbehol jeho krajan Davide Cimolai. Trentin vo finiši zdolal špecialistov na cyklokros Holanďana Mathieua van der Poela a Belgičana Wouta van Aerta.

Sagana teraz čakajú preteky s časom. Budúcu nedeľu je prihlásený na jednodňové podujatie EuroEyes Cyclassics v Hamburgu. No a o týždeň neskôr by sa mal postaviť na štart tretej tohtosezónnej Grand Tour – španielskej Vuelty. Tá má pre neho slúžiť ako príprava na septembrový svetový šampionát v Innsbrucku.

Stihne sa šampión dostať do formy a zdravotnej pohody, ktorú vyžaduje náročná Vuelta a Espaňa?

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #ME 2018 v cyklistike