Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyhrážal sa susedovi, škrtil prostitútku. Ullrich skončil na psychiatrii

Pred 20 rokmi dokázal stále ako jediný Nemec v histórii ovládnuť slávnu Tour de France. Teraz bývalý cyklista Jan Ullrich bojuje so závislosťou na alkohole a drogách.

11.08.2018 18:31 , aktualizované: 12.08.2018 09:20
jan ullrich Foto: ,
Jan Ulrrich počas Tour de France 2004.
debata

V priebehu týždňa ho dvakrát zatkla polícia. Najskôr sa na Malorke vlámal do domu svojho suseda, prominentného nemeckého herca Tila Schweigera a vyhrážal sa mu smrťou.

O niekoľko dní neskôr ho muži zákona zadržali v päťhviezdičkovom hoteli Villa Kennedy vo Frankfurte. Ullrich si na izbu zavolal eskort prostitútku, ale po hádke ju začal biť a škrtiť. Podľa policajnej správy žena takmer od škrtenia omdlela.

Ullrich posilnený alkoholom a drogami kládol pri zatýkaní odpor. V cele predbežného zadržania strávil niekoľko hodín. Na slobodu ho prepustili s tým, že sa bude zodpovedať z fyzického napadnutia a hrozí mu aj obvinenie z pokusu o zabitie.

Po prepustení z väzenia sa u Ullricha prejavili abstinenčné príznaky a dostal panický záchvat. Napokon skončil v psychiatrickej nemocnici.

„Jana Ullricha prijali na psychiatrickú kliniku, kde špecialisti posúdia stav jeho mentálneho zdravia. Vzhľadom na jeho správanie nebola iná možnosť,“ uviedla hovorkyňa frankfurtskej polície.

Národný hrdina

Ullrich sa narodil v bývalej NDR. Najväčšie športové úspechy dosiahol po zjednotení Nemecka a stal sa národným hrdinom.

Tour de France ovládol v roku 1997. O tri roky neskôr získal zlatú olympijskú medailu na OH v Sydney. Úspech na Tour však už nedokázal zopakovať, keď mu prischla nálepka „večne druhý“ za Američanom Lancom Armstrongom.

Rovnako ako Armstrong, ktorý pre doping prišiel o všetkých sedem triumfov z TdF, aj Ullrich čelil viacerým obvineniam z užívania zakázaných látok.

Za účasť na škandále Operácia Puerto ho vylúčili z Tour 2006. O rok neskôr ukončil kariéru a verejne sa priznal k dopingu i závislosti na alkohole.

V roku 2014 autom zrazil dvoch chodcov a spôsobil im zranenia. V tom čase bol pod vplyvom alkoholu a len tesne sa vyhol väzeniu.

Kvôli závislosti ho opustila manželka Sara, ktorá zobrala so sebou aj ich troch synov. Z predchádzajúceho vzťahu má aj 15-ročnú dcéru.

„Absolvujem liečenie. Nie kvôli sebe, ale kvôli svojim deťom. Už toho bolo dosť. Viem, že potrebujem pomoc,“ povedal Ullrich pred časom.

Zatiaľ však robí presný opak a hazarduje nielen so svojím, ale aj so životmi iných ľudí.

Pomoc mu ponúkol už aj Armstrong. „Je pripravený naskočiť do lietadla a spoločne so svojím lekárom prísť Janovi pomôcť. Cyklistická komunita musí podľa neho držal pospolu,“ vyhlásil Ullrichov právnik Wolfgang Hoppe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Jan Ullrich