Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan chce po zelenom aj európsky dres. Patrí medzi favoritov

Späť do boja. Peter Sagan sa presne dva týždne po tom, ako doviezol do Paríža svoj šiesty zelený dres, postaví na štart ďalších prestížnych pretekov.

10.08.2018 22:48
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (4)

V nedeľu sa v škótskom Glasgowe pokúsi získať svoj druhý európsky triumf. Premiérovo sa radoval v roku 2016 vo francúzskom Plumelecu.

Keď sme už pri dresoch – aj šampión starého kontinentu má nárok na jeden z nich, ktorý ho bude počas celej sezóny odlišovať od ostatných. Sagan si naposledy obliekol tímové farby v júni 2011, odvety na svojom tele strieda národnú trikolóru s majstrovskou dúhou, ktorá zdobí majstra sveta. „Európsky dres by tentoraz zrejme uvítal, keďže vyhrať na MS v Innsbrucku bude preňho viac ako náročné,“ napísal cyklistický portál Cyclingnews.

„A v Glasgowe bude mať ideálnu šancu. Po tom, ako sa z pretekov odhlásil Mark Cavendish, má Sagan otvorené dvere, aby mohol svoju bohatú zbierku obohatiť o ďalší vzácny artikel,“ dodal.

Súboj s klasikármi

Napriek tomu, že Cavendish ovládol totožnú trať na národnom šampionáte v roku 2013, tá rozhodne nie je ušitá pre čistokrvných šprintérov. Štrnásť kilometrov dlhý okruh totiž nie je žiadna rovina. Experti očakávajú skôr záverečný súboj klasikárov. Okrem Sagana by v ňom nemali chýbať ani Belgičan Greg van Avermaet, Nemec John Degenkolb, alebo Nór Alexander Kristoff – obhajca lanského titulu. Pozor si bude treba dať aj na z Tour de France dobre známeho Sonnyho Colbreliho. Sagan tam zdolal Taliana na cieľovej páske hneď dvakrát.

„Nemôžem sa dočkať, kedy budem bojovať o zlato na ME v Glasgowe. Dám do toho všetko, ale budú to ťažké preteky,“ napísal Sagan na svojom facebookovom profile.

Okrem neho sa na 230 kilometrov dlhej trati zo Slovákov predstavia aj Marek Čanecký, Martin Mahďar, Róbert Málik, Ľuboš Malovec a Patrik Tybor. Preteky odvysiela v priamom prenose RTVS.

Sagan má za sebou nezvyčajne náročný záver Tour de France. V 17. etape počas zjazdu z Col de Val Louron vo veľkej rýchlosti nepríjemne spadol. Do cieľa prišiel s mnohými odreninami a narazeným zadkom. „Odísť domov by bolo veľmi jednoduché, ale dva či tri dni pred Parížom nie,“ vravel.

Záverečné štyri etapy trpel, jeho cieľom viac nebolo vyhrávať, ale dôjsť do cieľa v časovom limite. Nakoniec sa mu to podarilo a zdá sa, že aj zranenia, ktoré utrpel, sa hoja rýchlo. Už ďalší deň po dojazde do hlavného mesta Francúzska ovládol exhibičné preteky v Belgicku. Triumf si potom zopakoval ešte dvakrát.

Najprv Euro, potom Vuelta

Známy je už aj Saganov program po majstrovstvách Európy. Bude iný, ako zvyčajne. Slovenský Tourminátor sa rozhodol, že tento rok bude štartovať aj na treťom podujatí kategórie Grand Tour v sezóne – na španielskej Vuelte.

Dvadsaťosemročný Žilinčan prekvapil, lebo zvyčajne pred svetovým šampionátom, ktorý je na programe v závere septembra, volil iný program. Na Vuelte sa naposledy zúčastnil v roku 2015. Sagan dal tentoraz prednosť pretekom v Španielsku, nie ako pred rokom, keď štartoval na Okolo Poľska, BinckBank Tour či jednodňových kanadských klasikách.

Tohtoročná Vuelta má extrémne horský charakter, až deväť etáp sa skončí na kopci. Aj preto mnohí špekulujú, že Sagan si zvolil tento scenár práve preto, aby sa prichystal na MS v Innsbrucku. V hre je však aj možnosť, že odstúpi ešte pred začiatkom 9. etapy, prvej vážnej skúšky pre pravých vrchárov.

Podľa španielskej stránky El Periódico sa Sagan s Borou dohodli na Vuelte už pred začiatkom Tour de France. Podmienkou len bol dobrý zdravotný stav a kondícia slovenského pretekára.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #ME 2018 v cyklistike