Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z úcty k dúhovému dresu. Sagan pôjde aj tam, kde mu trať nepraje

Zranený, unavený, ale predovšetkým spokojný. Peter Sagan aj tento rok opustil Paríž v zelenom drese. Skvelá vizitka pre cyklistu, ktorý počas siedmich rokov ovládol bodovaciu súťaž už šiestykrát.

31.07.2018 15:10
Sagan SR cyklistika Tour de France 13. etapa Foto: ,
Peter Sagan.
debata (12)

Každá sláva však trvá tri dni – platí to aj v živote na dvoch kolesách.

Pred 28-ročným Slovákom teraz stoja nové výzvy. A s nimi súvisia aj ďalšie víťazstvá – aby mohol naďalej potvrdzovať status najlepšieho pretekára na planéte.

Na lídra Bora-Hansgrohe čaká v septembri obhajoba titulu majstra sveta. Po Richmonde, Katare a lanskom Bergene sa Sagan pokúsi o štvrtý zisk dúhového dresu v rade.

Žiadny favorit

Teraz to však bude mať ťažšie.

V Innsbrucku organizátori pripravili trať, ktorá mu nevyhovuje. Porcia nastúpaných metrov sa môže pokojne rovnať kráľovskej horskej etape na Tour de France. Napriek tomu, že Sagan tentoraz medzi favoritov nepatrí, na majstrovstvá sveta pôjde.

„Peter je trojnásobný svetový šampión – bude tam už len z úcty k majstrovskému titulu a svetovej cyklistike,“ prezradil pre portál Velonews športový riaditeľ nemeckého tímu Patxi Vila. „Ukáže sa tam v najlepšej možnej kondícii,“ dodal.

Pódiový ceremoniál po dojazde Tour v Paríži Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát...

Na papieri to vyzerá takto: takmer 260 kilometrov, viac ako 5-tisíc výškových metrov aj s úsekom, ktorého sklon je neuveriteľných 28 percent. Okruhy v Richmonde 2015 i o dva roky v Bergene síce boli kopcovité, avšak ich parametre ani zďaleka nedosahovali profil trate v Innsbrucku.

Niekto by si mohol myslieť, že Saganove útoky v strmých pasážach Tour de France mohli byť prípravou na majstrovstvá sveta. Veď o body v súťaži o zelený dres sa pokúšal nielen v Alpách, ale aj Centrálnom masíve o niekoľko dní neskôr. A to aj vtedy, keď o jeho víťazstve už nik nepochyboval.

Vila však tvrdí, že tieto ataky nemali nič spoločné so svetovým šampionátom. „Nie, to v žiadnom prípade. Peter je pretekár, ktorý chce zo seba vydať maximum každý deň. Počas horskej etapy rozmýšľa, ako zmazať manko na najlepších vrchárov. Ak však chce, dokáže s nimi držať aj krok,“ dodal.

Peter Sagan v zelenom drese na pódiu. Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Peter Sagan Peter Sagan v zelenom drese na pódiu.

Pravda, agresívna jazda v Pyrenejach mala za následok jeho vážne zranenie. Sagan v 17. etape počas zjazdu nezvládol jednu zo zákrut pod Col de Val Louron-Azet. „Vletel som do lesa a zadkom tvrdo narazil na kameň,“ povedal vtedy.

Sagan sa zmenil

Od tej chvíle to bolo pre Sagana na Tour už iba veľké trápenie. Predovšetkým v horách, kde nad ním visela hrozba, že do cieľa nepríde v časovom limite.

„V 19. etape zažil najťažšie chvíle na bicykli vôbec. V ten deň sa Peter zmenil. Zatiaľ čo kedysi musel zo seba vydať maximum, aby vyhral, tentoraz šiel na hranicu svojich síl len preto, aby etapu dokončil. Odteraz sa bude pozerať na tieto preteky z iného uhla,“ prezradil Vila.

Saganov ďalší program je zatiaľ vo hviezdach. Aj keď ho jeho zamestnávateľ prihlásil na Vueltu – prvýkrát od sezóny 2015 – zatiaľ nie je nič definitívne.

Fanúšikovia povzbudzujú Petra Sagana počas... Foto: SITA/AP, Bob Edme
Peter Sagan Fanúšikovia povzbudzujú Petra Sagana počas časovky na Tour de France.

„Uvidíme, ako dlho sa bude zotavovať zo zranení. Je možné, že bude chcieť získať ďalšie body v rebríčku World Tour, v ktorom je aktuálne na 1. mieste. V tom prípade by nevynechal ani jednodňové klasiky v Kanade,“ vyhlásil Vila.

A tak jedinou istotu nateraz zostáva svetový šampionát v Innsbrucku.

„Pri pohľade na profil trate si myslím, že získať štvrtý titul bude viac ako náročné. Ale ak Peter niekde chce byť, tak tam napriek všetkému pôjde. Zo šampionátov, ktoré už v minulosti absolvoval, však bude tento suverénne najťažší,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Ralph Denk #Tour de France 2018 #majstrovstvá sveta v cyklistike 2018