Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Momenty Tour: nový kráľ, slziaci cyklisti i mladé pušky bez strelného prachu

Famózne športové výkony. Emócie a drámy na rôzne spôsoby. Nečakaný víťaz. Tour de France ani tento rok nesklamala. Stará dáma potvrdila výsostné postavenie medzi podujatiami Grand Tours.

30.07.2018 10:53
Peter Sagan, pódium Foto: ,
Víťazi Tour: Sprava suverén bodovacej súťaže Peter Sagan, víťaz vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe, celkový víťaz Tour Geraint Thomas a najlepší jazdec do 25 rokov Pierre-Roger Latour na parížskom pódiu.
debata

Ponúkla dychberúce cyklistické divadlo so všetkým, čo k nemu patrí.

Čo zaujalo najviac? Vybrali sme pre vás päť nezabudnuteľných momentov 105. ročníka.

Výmena stráží v tíme Sky

Zomrel kráľ, nech žije kráľ. Fanúšikovia Chrisa Frooma, pochopiteľne, nebudú s touto frázou súhlasiť. Síce sa štvornásobnému šampiónovi nepodarilo obhájiť titul, ale predsa len skončil na pódiu.

V nabitej konkurencii britskej stajne sa však druhé či tretie miesta nepočítajú. Froome robil, čo mohol, ale zatienil ho jeho dlhoročný pomocník.

Geraint Thomas vystúpil z tieňa svojho dobrého priateľa a zaslúžene sa (ako prvý Walesan v histórii) teší z celkového triumfu na Tour. Počas troch týždňov jazdil fantasticky.

Výmena stráží. Geraint Thomas nahradil na tróne... Foto: Reuters, PHILIPPE WOJAZER
Geraint Thomas, Chris Froome Výmena stráží. Geraint Thomas nahradil na tróne pre kráľa Tour tímového kolegu Chrisa Frooma.

V úvodných hektických etapách sa vyhol nepríjemnostiam či pádom, ktoré postihli viacerých jazdcov – vrátane Frooma. Základom jeho nečakanej korunovácie bolo galapredstavenie v Alpách.

Konkurencii nedal šancu, keď vyhral dve etapy. Potvrdil povesť cyklistu, ktorý nepozná stres. V ďalšom priebehu odolal všetkým atakom rivalov i tlaku médií, ktoré neustále riešili, kto je vlastne jednotka v tíme Sky.

Najväčší triumf v kariére spečatil v sobotňajšej časovke. V cieli sa búchal do hrude a pod vplyvom emócií plakal. Zaslúžený šampión? Bez najmenších pochýb.

Lapsusy organizátorov

Zvládnuť tisícky nadšených fanúšikov, ktorí každoročne lemujú cesty najmä počas záverečných stúpaní, je náročná úloha. Organizátori robia maximum, ale každý rok sa zdá, že by mohli aj viac.

Negatívne emócie k členom tímu Sky boli aj tento rok u Francúzov obrovské. Najviac ich musel stráviť Chris Froome. Ľudia na neho bučali, nadávali mu, niekoľkí sa ho pokúsili udrieť.

Polícia použila proti protestujúcim slzotvorný... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
polícia tour plyn Polícia použila proti protestujúcim slzotvorný plyn.

Vyvrcholilo to v Pyrenejach, kde ho policajt po etape zhodil z bicykla. Pravda, omylom, ale organizačné zložky sa akoby nechali strhnúť vlnou antipatie voči nenávidenej britskej stajni.

A nebolo to len o Froomovi. Thomasa zachytil za rameno podnapitý fanúšik v momente, keď mal pred sebou posledné metre kľúčového stúpania.

Vincenzo Nibali mal formu na umiestnenie v top trojke. Výsledok? Skončil so zlomeným stavcom a letenkou domov do Talianska po tom, ako sa mu zaplietol do riadidiel popruh od fotoaparátu senzáciechtivej fanúšičky. Utrpel nepríjemný pád.

Aj najbizarnejší moment pretekov majú na svedomí organizátori. Nenásilný protest farmárov rozhohnala polícia pomocou slzotvorného plynu. Vietor sa však postaral o to, že agresívna látka sa dostala do očí viacerým pretekárom. Zábery slziaceho Sagana, Frooma či Thomasa videli mnohí a svet sa bavil na účet francúzskej polície.

Skvelý Roglič

Pred desiatimi rokmi patril medzi najväčšie európske talenty. Nie však v cyklistike, ale v skokoch na lyžiach. So slovinským tímom vyhral juniorský svetový šampionát a viacerí mu predpovedali hviezdnu kariéru.

Primož Roglič v cieli 19. etapy Tour de France. Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Primož Roglič Primož Roglič v cieli 19. etapy Tour de France.

Keď mal Primož Roglič 17 rokov, na domácom mostíku v Planici spadol tak nešťastne, že ho v bezvedomí museli previesť do nemocnice. Koniec so skokmi? Kdeže. Vrátil sa na mostíky a dosiahol viacero solídnych umiestnení vo Svetovom pohári.

Keď však pochopil, že v tomto športe nebude patriť medzi absolútnu špičku, zvolil radikálnu zmenu – lyže vymenil za galusky. A urobil dobre.

Zaujal už vlani, keď na Tour vyhral etapu. A nie hocijakú – dobyl ikonický Col du Galibier. Tento rok zatienil viaceré hviezdne mená a ešte pred víkendom bol na treťom mieste celkovej klasifikácie. Nevyšla mu však časovka a o pódium v Paríži ho napokon obral Froome.

S tímovým kolegom Stevenom Kruijswijkom (celkovo piaty) však skromný Slovinec jednoznačne patril medzi najpozitívnejšie zjavy tohtoročnej edície.

Prepadák Movistaru

Španielska stajňa vyslala na Tour trojhlavého draka. Nemáme lídra, o triumf sa pobije ten najsilnejší, ozývalo sa z Movistaru. Hviezdna trojica Nairo Quintana, Mikel Landa, Alejandro Valverde však sklamala.

Quintana síce vyhral 65-kilometrové pyrenejské peklo s cieľom na Col du Portet, ale celkovo stratil na víťazného Thomasa 14 minút.

Trio z Movistaru pred štartom Tour: Mikel... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Mikel Landa, Nairo Quintana, Alejandro Valverde Trio z Movistaru pred štartom Tour: Mikel Landa, Nairo Quintana a Alejandro Valverde.

Landu zlanárili Španieli z tímu Sky aj preto, že vlani na Tour atakoval pódium, keď skončil tesne štvrtý. Tento rok však bol len tieňom vlaňajšej verzie. Valverde ukázal svoje klasikárske kvality počas prvého týždňa, ale v kopcoch na najlepších nestačil.

Trio hviezd si pomáhalo len minimálne a podľa toho napokon vyzerali aj konečné výsledky.

Hory ako pohrebisko špurtérov

Mladé pušky sa hotovali zraziť Petra Sagana z pozície kráľa bodovacej súťaže, ale veľmi rýchlo im došiel strelný prach.

Fernando Gaviria a Dylan Groenewegem vyhrali počas prvého týždňa po dve etapy. Viacerí predpovedali, že členovia nastupujúcej generácie špurtérov budú Saganovi nebezpečne dýchať na chrbát.

Prišli však Alpy a mladíci lapali po dychu. A nielen oni. V priebehu dvoch dní skončili viacerí súperi Slováka v boji o zelený dres. Okrem Gaviriu s Groenewegom sa lúčili aj ostrieľaní mazáci hromadných dojazdov – Cavendish, Kittel a Greipel.

Unavený Mark Cavendish v cieli 11. etapy. Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Mark Cavendish Unavený Mark Cavendish v cieli 11. etapy.

Jedni zosadli z bicykla a vzdali to. Iní neprišli do cieľa v časovom limite.

Sagan? V Alpách sa pravidelne zapájal do únikov a často držal tempo s najlepšími vrchármi. Napriek pádu v Pyrenejach vyhral súťaž o zelené tričko s novým bodovým rekordom.

Pódiový ceremoniál po dojazde Tour v Paríži Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #Marcel Kittel #Geraint Thomas #Primož Roglič #Tour de France 2018