Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelený rekord a najlepšia Saganova Tour. Cesta do Paríža ho však bolela

Peter Sagan na Tour de France opäť potvrdil svoju výnimočnosť. Súťaž o zelený dres premenil s rekordným počtom bodov na šou jedného muža. Ak o jeho triumfe nikto nepochyboval už po prvej polovici trojtýždňových pretekov, päť dní pred dojazdom do Paríža ho zo vzácneho dresu nemohla vyzliecť už ani matematika.

29.07.2018 20:24
Peter Sagan Foto: ,
Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát doviezol zelený dres do Paríža.
debata (10)

Fantastický výkon slovenskej hviezdy.

„Nepochybujem o tom, že vyhrá. Je to jeho cieľ,“ upozorňoval tesne pred štartom Tour majiteľ šiestich triumfov v bodovacej súťaži Erik Zabel. Od nedele sa o svoj výnimočný zápis do histórie delí práve s 28-ročným Žilinčanom.

Legendárny Nemec tuší, že to nie je všetko. „O rok vyhrá aj siedmykrát,“ dodal.

Opäť bez konkurencie

Sagan mal obrovskú motiváciu. Možno aj preto, že pred rokom ho organizátori poslali priskoro domov veľmi pochybným spôsobom.

Pódiový ceremoniál po dojazde Tour v Paríži Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát...

„Nepotrebujem si však nič dokazovať,“ vyhlásil Tourminátor. „Samozrejme, urobím maximum, aby som opäť vyhral. Nebude to však jednoduché. Prichádzajú mladí a talentovaní jazdci, konkurencia sa zvyšuje každým rokom. Každý ročník je úplne iný. Rozhodne sa na trati,“ vravel na štarte.

Mladí prišli, aj konkurencia bola väčšia, na konci však nikto nemal nárok. Sagan na ceste do Paríža vyhral tri etapy a trikrát skončil druhý.

„Dá sa povedať, že vidíme toho najlepšieho Sagana – celú sezónu má skvelú. Hoci, ktorú mal zlú, všakže. Každý rok dosiahol nejaký veľký výsledok, je to konštantný pretekár. Ale víťazstvo na Paríž – Roubaix, tri triumfy na Tour a k tomu zelený dres – to je teda poriadny výkon,“ pochválil ho niekdajší skvelý cyklista Peter Velits.

Peter Sagan (Bora-Hangrohe) víťazí v 13. etape... Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Sagan SR cyklistika Tour de France 13. etapa Peter Sagan (Bora-Hangrohe) víťazí v 13. etape Tour de France z Bourg d'Oisans do Valence.

Sagan je výnimočnou súčasťou bohatej histórie Tour de France. Zelený dres si obliekal počas 106 dní, ktoré absolvoval na pretekoch Okolo Francúzska za uplynulých sedem rokov. Aj v tomto je absolútnym rekordérom. Eddy Merckx mal na sebe žlté tričko 96-krát, Richard Virenque bodkované pre najlepšieho vrchára 95-krát. Dokonca aj Lance Armstrong, ktorému odňali sedem titulov, vlastnil dres pre celkového lídra iba 83 dní.

Jeden deň v žltom

So Saganom to vyzeralo dobre už od úvodnej etapy. V jej finiši síce prehral súboj s Fernandom Gaviriom, no už o deň mu prehru oplatil. „Osemdesiat rokov po víťazstve Eloia Meulenberga sa v La Roche-sur-Yon tešil z etapového víťazstva na Tour de France ďalší majster sveta – Peter Sagan,“ napísal na sociálnej sieti organizátor podujatia.

Bonusom bol žltý dres – hoci iba na jeden deň. Po tímovej časovke ho opäť stratil.

Sagan pokračoval vo veľkom štýle aj naďalej – tak, ako sme zvyknutí, nechýbal v žiadnom súboji o záverečný primát. V piatej etape prišla ďalšia odmena. Na cieľovej páske opäť zdolal Taliana Sonnyho Colbrelliho. Tesnému špurtu predchádzala zábavná diskusia oboch aktérov.

Peter Sagan sa teší v žltom tričku z víťazstva... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Peter Sagan Peter Sagan sa teší v žltom tričku z víťazstva v 2. etape Tour de France.

„Sonny, dúfam, že ma dnes neprekvapíš,“ začal konverzáciu slovenský šampión. „Ale no tak, Peter, nechaj ma aspoň raz vyhrať,“ zareagoval pretekár tímu Bahrajn-Merida. „Na Tour de France som bol už veľakrát druhý. Už viac nechcem,“ kontroval Sagan.

A veru ani nebol, Colbrellimu opäť zostali oči pre plač.

„Rola favorita na Tour de France mu sedí! Súperom nenechal žiadne ilúzie,“ nadchýnal sa poľský internetový portál Sportowe Fakty.

Ako ho zdolať?

Sagan bol jednoznačnou hviezdou prvého týždňa. Jeho výkony ocenili aj cyklistickí experti.

„Je rovnako dobrý ako v minulých rokoch, má však oveľa viac sebavedomia, ktoré z neho robí prakticky nezdolateľného súpera. Pochopiteľne, istota v seba samého mu nikdy nechýbala, ale spomínate si ešte na Tour de France 2014 a 2015? Tam nedokázal vyhrať ani v jednej etape, buď mu chýbalo šťastie, alebo si zle načasoval špurt. Bol viac podráždený ako vysmiaty. Odvtedy však vyhral tri svetové šampionáty, nosí dúhový dres, má pocit, že už nemusí nikomu nič dokazovať. A keď je Sagan zrelaxovaný, vie, že vyhrá,“ povedal v rozhovore pre Pravdu írsky odborník Cilian Kelly.

Peter Sagan na Tour de France 2018. Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Sagan Peter Sagan na Tour de France 2018.

Presne tak, Sagan jazdil vo veľkej pohode. V 13. etape zviedol ďalší tesný špurt, tentoraz s Nórom Alexandrom Kristoffom. Tak ako pred rokom na svetovom šampionáte, aj v tomto prípade bol tým šťastným Slovák.

„Šprintovať proti Saganovi je mimoriadne náročné – je veľmi rýchly. Okrem rovinatých etáp je však skvelý aj v kopcoch – to z neho robí jedného z najlepších pretekárov všetkých čias. Je neskutočný,“ vyznal sa 31-ročný špurtér z tímu UAE Emirates, jeho najbližší, avšak aj tak veľmi vzdialený prenasledovateľ v bodovacej súťaži. "Spravil som všetko správne, ale Sagan bol aj tak o niečo lepší. Musím to jednoducho akceptovať. Je to svetový šampión, v pelotóne nemá konkurenciu už niekoľko sezón, nie je hanba s ním prehrať,“ pokračoval.

Cyklistický portál Cycling Weekly.potom položil Kristoffovi zásadnú otázku. „Ako vôbec zdolať Sagana?“ Odpoveď bola jednoznačná a zároveň vtipná. „A prečo sa ma na to pýtate? Mne sa to často nestáva,“ dodal s úsmevom.

Peter Sagan si užíva priazeň fanúšikov na Tour... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Peter Sagan Peter Sagan si užíva priazeň fanúšikov na Tour de France.

Zatiaľ čo v Alpách Sagan nemal žiadny problém, v Pyrenejach to bolo iné. Ako prorocké sa ukázali slová jeho prvého trénera Petra Zanického, ktorý pred vstupom do francúzsko-španielskych veľhôr varoval:

„Stále platí, že najväčšími súpermi Petra nie sú jeho rivali, ale nástrahy trate, ktoré nebude vedieť ovplyvniť – pády, kolízie či technické problémy. Musí byť stále ostražitý a dávať si pozor. Ak sa mu podarí vyhnúť sa takýmto problémom, som presvedčený, že zelený dres dovezie až do Paríža,“ povedal pre Pravdu.

Pád v Pyrenejach

Ale stalo sa. Líder Bora-Hansgrohe tvrdo narazil pri klesaní z Col de Val Louron Azet. Kamery jeho pád síce nezachytili, o jeho vážnosti však svedčili krvavé šrámy, podliatiny a roztrhaný dres. No etapu dokončil.

Brutálna 19. etapa Tour de France Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Mníšky si fotia cyklistov na štarte 19. etapy v...

„Nevidel som presne, čo sa stalo. Až potom na ceste som zbadal tie odreniny a roztrhaný dres. Ale bude v poriadku. On je ako zviera,“ zasmial sa v cieli jeho tímový kolega Daniel Oss. Tridsaťjedenročný Talian však zrejme podcenil následky pádu, Sagan sa v ďalších horských etapách trápil výraznejšie ako ostatní čakali.

Odreniny bolia najviac, keď sa začínajú hojiť. Ďalšie štyri dni boli pre Slováka hotovým očistcom. Obzvlášť tie, keď pelotón zdolával pyrenejské štíty. Jeho súperom bol odrazu časový limit, na ktorom predtým stroskotalo niekoľko hviezdnych špurtérov.

„Mentálne som v poriadku. V hlave som mal neustále cieľ – priviezť zelený dres do Paríža. Fyzicky som sa však trápil. Myslím si, že tento deň môžem zaradiť k najťažším v kariére na bicykli. Ťažko sa mi to opisuje, ale trpel som poriadne a som rád, že som v cieli,“ povedal Sagan pre Cyclingnews po tom, ako zdolal Tourmalet.

Peter Sagan s tímovým kolegom z Bory Danielom... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Peter Sagan, Daniel Oss, Peter Sagan s tímovým kolegom z Bory Danielom Ossom v cieli 19. etapy.

Aj Oss už vedel, že Saganov zelený dres visí na vlásku. V cieli 19. etapy vyhlásil, že mal viackrát pocit, že jeho líder to ide zabaliť a zamáva bielou vlajkou. „Pokúšali sme sa nastaviť pre neho správne tempo, ale pri všetkých jeho zraneniach to nebolo jednoduché. Dôležité bolo, aby to svoje tempo neprepálil, lebo to by znamenalo rýchly koniec. Peter ukázal, že je bojovník,“ vysvetlil Lukas Pöstlberger, ďalší tímový kolega z Bory.

Sagan napriek veľkej bolesti dorazil do Paríža. Pochopiteľne, jeho špurt pod Víťazným oblúkom už nemal parametre z úvodu Tour, hlavným cieľom bolo dôjsť do hlavného mesta a odniesť si šiesty zelený dres. Podarilo sa.

Zabel pred začiatkom Tour na otázku, či mu nebude smutno za rekordom, odpovedal: „Možno trošku áno, je to významný zápis do cyklistickej histórie a moje meno v tomto prípade už viac nebude žiariť. Rekordy sú však na to, aby sa prekonávali, žiadny tu nebude naveky. Ak mi ho teda má niekto vziať, nech je to Peter Sagan. Lebo on je veľký šampión.“

Záverečná etapa Tour de France Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Neoceniteľní pomocníci Petra Sagana. Jazdci...

Najlepšie platený cyklista sveta vo Francúzsku potvrdil, že je hodný každého eura. „Peter je tá najlepšia investícia v pelotóne,“ odkázal jeho šéf Ralph Denk.

Sagan nie je najrýchlejší špurtér, ani najvytrvalejší vrchár, rezervy má aj v časovke – ale je najlepším pretekárom súčasnej generácie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe