Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlavný cieľ už splnil. Šampióna v zelenom čaká posledná výzva

Zelená misia je takmer na konci. Na ceste za jej splnením musel toho prekonať veľa. Vzdor neustále narastajúcej konkurencie i následky nepríjemného pádu.

28.07.2018 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na pódiu po náročnej 19. etape Tour de France.
debata (6)

Peter Sagan to všetko zvládol s bravúrou. Včera si poradil aj so záverečnou pyrenejskou previerkou a mieri za ďalším triumfom v bodovacej súťaži na Tour de France.

Stane sa len druhým jazdcom, ktorý vyhrá súťaž o zelené tričko šiestykrát. Ak mu to zdravie dovolí, v nedeľu ho čaká posledná výzva – dobyť cyklistický grál v podobe špurtérskeho triumfu na parížskych Elyzejských poliach.

Uznanie majstrovstva

Pred štartom najslávnejšieho cyklistického podujatia upozorňoval na dôležitosť prvého týždňa. „Zo začiatku pôjde na zelený dres veľa jazdcov, šancu má každý. Počas prvých desiatich dní sa udeje automatická selekcia. Potom jazdec vidí, či na víťazstvo v bodovačke idú dvaja, traja či štyria súperi,“ vravel.

A to sa aj naplnilo. V prvom týždni mu vážne konkuroval najmä Fernando Gaviria. Člen nastupujúcej generácie špurtérov vyhral dve etapy a držal s favoritom kontakt.

Peter Sagan (vpravo) v debate s víťazom úvodnej... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Peter Sagan, Fernando Gaviria Peter Sagan (vpravo) v debate s víťazom úvodnej etapy Fernandom Gaviriom, ktorý neskôr z Tour odstúpil.

Majster sveta si však išiel vlastné preteky. Okrem špurtov ukázal dominanciu aj v klasikárskej etape do Quimperu, v ktorej nedal konkurencii šancu. Zlom nastal počas prvého víkendu. Gaviria s Andrém Greipelom dostali za neregulárne špurty penalizácie a Saganov náskok narástol z 21 na 63 bodov.

Následne aj rivali pochopili, že s fenoménom zo Slovenska sa neoplatí súťažiť. S pokorou uznali Saganovo majstrovstvo. Na rýchlostných prémiách s ním prestali súperiť. Jeho náskok v bodovačke tak v priebehu niekoľkých dní narástol na trojciferný rozdiel.

„Náskok mám už značný, to je pravda, ale nič nie je rozhodnuté. Čakajú nás hory, stať sa môže čokoľvek,“ prízvukoval.

Peklo v Alpách, pád v Pyrenejach

Náročné etapy v Alpách priniesli masívnu selekciu v pelotóne. Šialené tempo a úmorné horúčavy nevydržali viacerí jazdci – medzi nimi aj priami súperi Slováka v boji o zelené tričko. Za dva dni skončili Kittel, Cavendish, Greipel, Groenewegen i Gaviria.

„Vedel som, že to bude ťažké. Ale nečakal som, že až také brutálne. Na budúci rok sa vrátim silnejší,“ vravel Gaviria.

Peter Sagan má na Tour de France 2018 dôvod na... Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Francúzsko cyklistika SR Tour de France Sagan Peter Sagan má na Tour de France 2018 dôvod na úsmev.

Aj Alpy ukázali, že Sagan je inde ako konkurencia. Pravidelne sa zapájal do únikov a miestami držal tempo aj s tými najlepšími vrchármi. Pyreneje sa mu však takmer stali osudnými.

„Dostali sme informáciu, že Peter Sagan spadol počas zjazdu,“ vraveli komentátori počas stredajšej etapy a v televíznom éteri nasledovalo dlhé ticho. Sagana to však nezlomilo. Verný povesti bojovníka nasadol späť do sedla a s krvavými zraneniami absolvoval cieľové stúpanie.

„Urobil som chybu a nasledovala havária. Preletel som medzi stromami a poriadne si narazil zadok. Ešteže to nezachytili televízne kamery,“ snažil sa brať situáciu s humorom.

Fanúšikovia do nasledujúceho rána tŕpli, či mu zdravotný stav dovolí pokračovať v pretekoch. Cyklistickí bohovia boli milosrdní – ubolený Sagan zvládol aj zvyšok Pyrenejí.

Peter Sagan v cieli náročnej 19. etapy Tour de... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Peter Sagan Peter Sagan v cieli náročnej 19. etapy Tour de France.

„On a nedokončiť Tour? V žiadnom prípade. Veď Peter je zviera,“ smial sa jeho tímový kolega Daniel Oss.

Zmeňte systém

Keď bolo už po polovici pretekov jasné, že Sagan opäť ovládne bodovaciu súťaž, ozvali sa hlasy na zmenu systému. K návratu k starému spôsobou bodovania (viac bodov za etapy, menej za prémie) sa hlásili viacerí špurtéri.

"Mala by to byť šprintérska súťaž. Nechápem, prečo sa udeľujú body za finiš v kopcoch. Veď ani najlepší vrchári nedostávajú body v rovinatých etapách,“ krútil hlavou Heinrich Haussler z tímu Bahrain-Merida.

Špurtérska legenda Thor Hushovd si myslí, že ani to by Sagana nezastavilo. "Bodovacia súťaž nie je len o špurtovaní. Sagan sa vie vyhýbať kolíziám, výborne jazdí pozične. Nemôžete meniť systém len preto, že je taký silný,“ zdôraznil Nór.

Dnes sa na Tour uskutoční časovka, zajtra oslavný dojazd do Paríža. Sagan už hlavný cieľ splnil. Ozdobí ho parížskym triumfom na ikonickej promenáde?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018