Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Doráňaný Sagan patrí medzi favoritov

Včera Peter Sagan utrpel nepríjemný pád. Ako sa mu bude dariť v dnešnej rovinatej etape? Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

26.07.2018 08:41
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 18.
debata (5)
„Vrchársky šprint“ na Tour de France Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme na...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Po ťažkých dňoch v Pyrenejách príde dnešná etapa všetkým vhod. Rovinatý profil predikuje špurt pelotónu, no je otázne, ako budú na tom najväčší favoriti. Peter Sagan včera spadol, Arnaud Démare ledva prežíva etapy. Kto teda bude stíhať úniky? Je to veľká otázka, na ktorú sa ťažko odpovedá.

Ak budú chcieť obaja špurtovať, mala by mať etapa klasický priebeh. Ak ale FDJ ani Bora pracovať nebudú, potom sa môže udiať čokoľvek.

Etapový triumf naháňa aj Alexander Kristoff, ktorý je na základe všetkých okolností čoraz väčším favoritom, takže v UAE by mohli mať záujem o rýchlu koncovku hlavného poľa.

Dôležité bude aj zloženie úniku. Kedy sa vytvorí, kto sa v ňom objaví a koľko bude bojovníkov. Aj to rozhodne o tom, či sa bude klasicky špurtovať, alebo si to o triumf rozdá únik.

Najpravdepodobnejší variant ale stále favorizuje na triumf Petra Sagana. Ako ho budú zranenia obmedzovať však pred etapou nemôže vedieť ani on sám, nie to ešte my.

Pyrenejskú etapu narušil protest farmárov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Polícia použila proti protestujúcim slzotvorný...

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Tak aj pri kopcovitých Pyrenejách sa nájdu roviny! Cyklistov čaká profilovo jednoduchá etapa. V nohách však majú viac ako 2500 kilometrov a tak keď aj chuť na únik budú mať viacerí, ale „nohy“ len niektorí.

V úvode sa bude tvoriť niekoľko únikov, ale ktorý bude ten správny?! Nie je to vôbec tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať fanúšikovi na televíznej obrazovke. Aj na únik musí mať cyklista proste čuch a vystihnúť ten správny moment. Nie je v silách cyklistu, aby „naskakoval“ do každého potencionálne­ho úniku.

Tímy Collbreliho, Demára, Kristoffa budú chcieť zase zariadiť hromadný špurt, a až záver etapy ukáže ako na tom cyklisti fyzicky sú. Po páde Petra ťažko predpokladať, či sa zameria len na povinnú jazdu v etape, alebo sa bude tlačiť opäť do šprintu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko