Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Najočakávanejšie divadlo na tohtoročnej Tour

Tour de France má dnes na programe najkratšiu etapu za posledných 30 rokov - 65-kilometrovú chuťovku naprieč Pyrenejami. Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

25.07.2018 05:00
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 17.
debata (28)
Pyrenejskú etapu narušil protest farmárov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Polícia použila proti protestujúcim slzotvorný...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Prichádza najočakávanejšia etapa tohtoročnej Tour. Pelotón čaká krátke, no mimoriadne intenzívne martýrium. Hneď od úvodu 65-kilometrovej etapy sa očakávajú početné ataky a taktické ťahy mnohých tímov. Je to jedinečná šanca na zvrat v celkovom poradí.

So všetkým si bude musieť poradiť tím Sky. Očakávam, že sa im to podarí a etapu by mohol vyhrať osamotený Chris Froome. Ak sa mu to nepodarí a ani tentoraz nezdolá Dumoulina, už sa ho iba sotva zbaví. Hoci je tento deň najkratší, je pravdepodobné, že medzi najlepšími sa vytvoria najväčšie rozdiely.

K dispozícii budú aj bonifikácie a aura etapového triumfu je vždy dôležitá. Veľký otáznik visí nad Geraintom Thomasom. Bude znova taký silný? Možno vystrelí motyka a vyhrá niekto z dvojice LottaNL – Jumbo Steven Kruijswijk – Primož Roglič.

Bolo by veľkým sklamaním, ak by nič nepredviedla trojka Landa, Quintana, Valverde. Movistar sa musí pokúsiť vytvoriť na trati chaos a dostať do úzkych väčšinu svojich konkurentov. Možno to nebude Sky, ale mohli by byť iní.

Dnes sa určite nepresadí únik, pretože sa zrejme nedokáže vytvoriť klasická skupina, ktorú nechá Sky ísť. Ak aj získa k dobru zo tri minúty, v cieľovom stúpaní jej to nebude stačiť. Navyše, určite sa vpredu objavia aj ľudia, ktorí sa v závere pokúsia pomôcť lídrom.

Víkend na Tour: Pelotón v Centrálnom masíve Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Geraint Thomas si aj po 15. etape obliekol žltý...

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Cyklistika potrebuje takéto etapy. 65 kilometrov, tri poriadne kopce, žiadna rovina a dojazd na najvyššom kopci celej tohtoročnej Tour na Col du Portret (2215m.n.m.)

Fanúšikovia sú plní očakávania a snáď len etapa kopírujúca Paríž-Roubaix s pavé bola podobne očakávaná – a u cyklistov tak obávaná.

Nikto netuší, ako to v tejto krátkej etape skončí. Bude sa atakovať hneď od začiatku? Môže to byť zradné a cyklista môže „vyhorieť“ v záverečnom kopci.

Ale kde skúsiť pokoriť dominanciu Sky, ak nie tu. Možno sa až tak veľa v celkovom poradí nezmení, ale človek nikdy nevie. Páči sa mi táto novinka na Tour!

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko