Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ako zastaviť Sagana? Zmeňte systém, vyzýva konkurencia

Dominancia Petra Sagana v bodovacej súťaži na Tour de France je aj tento rok jednoznačná. Slovenský rýchlik ničí súperov, pred aktuálne druhým Alexandrom Kristoffom má mamutí náskok 282 bodov. Konkurencia je z neho už zúfalá a viacerí vymýšľajú metódy, ako Saganovi situáciu čo najviac skomplikovať.

24.07.2018 07:46
Sagan Foto: ,
Peter Sagan na Tour de France 2018.
debata (26)

Sagan kraľuje súťaži o zelené tričko od roku 2012. Vyhral ju päťkrát za sebou a zrejme by uspel aj vlani. Avšak zasiahla rozhodcovská jury a Slováka chybne vylúčila z Tour po dnes už legendárnom kontakte s Markom Cavendishom.

Aj tento rok Sagan jazdí vo fantastickej forme. K zisku šiesteho zeleného dresu mu prakticky stačí už len v nedeľu prísť do cieľa v Paríži. S výnimkou Fernanda Gaviriu, ktorý mu ako-tak vzdoroval prvý týždeň, sa mu ostatní rivali v koncovkách etáp len pozerajú na chrbát.

A tak hľadajú spôsoby, ako Slovákovi sťažiť jeho suverénnu „zelenú“ cestu. Viacerí sa vyjadrili, že by privítali návrat k starému systému.

Do roku 2010 sa udeľovalo viac bodov za výhry v rovinatých etapách a menej bodov na rýchlostných prémiách. Rovnako počet jazdcov, ktorí v cieli získali body za etapové umiestnenie, bol vyšší (dnes 15).

Tretí triumf Petra Sagana na Tour 2018 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan zdoláva Arnauda Démara a Alexandra...

„Určite je to jeden zo spôsobov, ako by organizátori mohli bodovaciu súťaž zatraktívniť,“ vraví športový riaditeľ tímu Mitchelton-Scott Julien Dean. Ako bývalý profesionál dvakrát na Tour 2010 finišoval v špurtoch na druhom mieste.

„Vtedy bol formát iný a keď sa pozriete na výsledky, súťaž bola oveľa viac vyrovnaná. Posledné roky je to až príliš jednoznačné,“ dodáva.

Starý systém oceňoval rýchlostné prémie 6, 4 a 2 bodmi. Dnes je to od 20 do 5. Pravda, vtedy mala etapa zvyčajne dve prémie, teraz len jednu.

„Favorizuje to jazdca, ktorý vie dobre stúpať a dokáže uchmatnúť body počas etapy. Keď boli na programe dve prémie, boli rozdiely v poradí menšie. V pelotóne je množstvo dobrých špurtérov, súťaž by v prípade návratu k starému systému mohla byť viac vyrovnanejšia,“ myslí si Dean.

Superman Sagan , rýchlik Groenewegen Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred štartom 7. etapy.

Za návrat k starému systému je aj Heinrich Haussler z tímu Bahrajn-Merida. Austrálčan nemeckého pôvodu tento rok rozbieha špurty pre Sonnyho Colbrelliho.

„Samozrejme, nech to zmenia. Saganovi to vyhovuje, ale ostatní nemajú šancu. Mala by to byť čisto šprintérska súťaž. Nechápem, prečo sa udeľujú body za finiš v kopcoch. Veď ani najlepší vrchári nedostávajú body v rovinatých etapách. Takže prečo je to naopak?“ pýta sa Haussler.

Mimochodom áno, ten istý Haussler, ktorý – verme, že omylom – pomočil Sagana počas nedeľňajšej etapy (VIDEO TU).

Prevládajú však názory, že ani ďalšia zmena systému by Sagana nespomalila. Myslí si to aj Thor Hushovd. Elitný nórsky špurtér ovládol bodovaciu súťaž na Tour v rokoch 2005 a 2009.

„Pochybujem, že by zmena systému narušila Saganovu dominanciu. Aj podľa pravidiel, ktoré platili predtým, by mal v bodovačke veľký náskok. Možno nie až tak veľký ako teraz, ale mal. Som o tom presvedčený,“ vraví Hushovd.

Kariéru ukončil pred štyrmi rokmi, ale v cyklistike je stále aktívny.

„Nie je to len o špurtovaní. Sagan sa vie vyhýbať kolíziám, výborne jazdí pozične. Takmer vždy je na tom správne mieste. Nemôžete začať meniť systém len preto, že je taký silný a dominantný,“ dodáva.

Kto teda zastaví Petra Sagana? Nikto. Len on sám. Keď bude chcieť…

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Thor Hushovd #Tour de France 2018