Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepýtajte sa, ako zdolať kanibala. Osvedčený recept neexistuje

Slovensko má športovca, ktorému sa klania celý svet. A pritom nemusí ani vyhrávať.

22.07.2018 18:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Keď sa v nedeľu líder Bora-Hansgrohe vydal spolu s ostatnými do ďalšieho veľkého úniku, niekdajší legendárny cyklista, Jens Voigt, mu na sociálnej sieti Twitter rýchlo vystrúhal poklonu.

„A Peter Sagan opäť útočí. Je vážne neskutočný, som jeho najväčší fanúšik,“ napísal, pričom stále netušil, ako sa etapa vôbec skončí.

Alebo v sobotu, keď sa hviezdny cyklista vydriapal na na strmý Côte de la Croix Neuve na štvrtom mieste. „Vôbec sme nepočítali s tým, že by šiel do úniku, ale stalo sa. On však nie je normálny pretekár. V pelotóne sú lepší vrchári, ktorí môžu vyhrať. Ale s Petrom nikdy neviete,“ nadchýňal sa jeho športový riaditeľ Patxi Vila.

Smrtiaci útok

Sagan je jednoducho všestranný cyklista. Ak pelotón nezamieri hlboko do Álp, či Pyrenejí, treba s ním počítať. Vždy a všade!

„Netreba ho škatuľkovať, on nie je čistokrvný šprintér, je niečo viac. Prirovnal by som ho k velikánom Eddymu Merckxovi a Bernardovi Hinaultovi. Obaja dokázali triumfovať v záveroch rovinatých etáp, avšak dominovali aj tam, kde by špurtéri najradšej zosadli z bicykla,“ povedal v rozhovore pre Pravdu pred začiatkom Tour de France držiteľ šiestich zelených dresov Erik Zabel.

Peter Sagan v zelenom drese pred štartom 5.... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Peter Sagan, 5. etapa, štart Peter Sagan v zelenom drese pred štartom 5. etapy Tour de France.

Aký to však musí byť šampión, ak ho uznávajú aj jeho najväčší súperi – cyklisti, ktorým práve vyfúkol vytúžený triumf na nasledovanejších pretekoch na svete. Tak ako napríklad v 2. či 5. etape Sonnymu Colbrellimu alebo v piatok Nórovi Alexandrovi Kristoffovi.

„Zdá sa, že Peter Sagan je so smrtiacim útokom takmer nezdolateľný, je kanibalom svojich vyzývateľov,“ napísal populárny internetový portál Cycling Weekly. Následne oslovil aj oboch zdolaných súperov.

„Sagan má úplne všetko,“ povedal taliansky špurtér z tímu Bahrajn-Merida Colbrelli.

„Niekedy sa zdá, akoby to bolo nemožné preštrikovať sa dopredu, ale on sa tam na poslednú chvíľu aj tak vždy prederie. Azda to je ten dôvod, prečo je trojnásobný svetový šampión,“ zamyslel sa 28-ročný pretekár.

Dvojnásobná odplata

Cobrelli zdolal Sagana v šprinte v júni na pretekoch Okolo Švajčiarska, avšak toto bol iba jeden z mála prípadov, ak nie vôbec jediný, kedy sa to rodákovi z Desenzano del Garda podarilo. Na Tour mu to však 28-ročný Žilinčan odplatil – a to hneď dvakrát.

„Ak je vo forme, vyhráva prakticky všade. Aj preto ho pozná celý svet. Nemá slabé miesta, resp. aspoň o nich neviem. Môžete sa pokúsiť odskočiť od neho, ale takmer v desiatich prípadoch z desiatich na to zareaguje,“ poznamenal.

Tak ako teda na slovenského Tourminátora? „Ak chcete mať šancu, musí vám vyjsť všetko na sto percent,“ dodal Colbrelli.

Ak je niekto zo Sagana zúfalý, tak potom Kristoff.

Peter Sagan. Foto: TASR, Michal Svítok
Peter Sagan Peter Sagan.

Pamätáte si ešte na svetový šampionát v nórskom Bergene? A záverečný špurt, po ktorom chvíľu nik nevedel, či sa má radovať, alebo chytať za hlavu? Slovák vtedy vyhral o galusku. Aj v piatok to bolo tesné, ale jednoznačnejšie. Kristoffovi tentoraz ušiel triumf o jedno celé koleso.

Nie je hanba prehrať

„Šprintovať proti Saganovi je mimoriadne náročné – je veľmi rýchly. Okrem rovinatých etáp je však skvelý aj v kopcoch – to z neho robí jedného z najlepších pretekárov všetkých čias. Je neskutočný,“ vyznal sa 31-ročný špurtér z tímu UAE Emirates.

„Spravil som všetko správne, ale Sagan bol aj tak o niečo lepší. Musím to jednoducho akceptovať. Je to svetový šampión, v pelotóne nemá konkurenciu už niekoľko sezón, nie je hanba s ním prehrať,“ dodal.

Ani Kristoff nevedel odpovedať na to, ako zdolať muža v zelenom tričku. „Ako? A prečo sa ma na to pýtate? Mne sa to často nestáva,“ dodal s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018